De salderingsregeling wordt afgebouwd. Blijven zonnepanelen een goede investering?

Naast het gunstige effect voor het klimaat blijft het ook financieel interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Ondanks dat de salderingsregeling vanaf 2025 door de regering wordt afgebouwd blijft het financieel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. 

De salderingsregeling wordt afgebouwd. Blijven zonnepanelen een goede investering?

Tot die conclusie komen TNO en Milieu Centraal onafhankelijk van elkaar. Ook zonder salderingsregeling blijft de tijd die het kost om jouw investering terug te verdienen, ongeveer zeven jaar.

Marlon Mintjes van Milieu Centraal: “We gaan er inderdaad  vanuit dat de techniek van zonnepanelen verder verbetert. Ondanks de prijsverhogingen van grondstoffen, betekent het dat de panelen goedkoper worden. Toch is het nu al winstgevend om ze aan te schaffen”.

Wat houdt de salderingsregeling nu ook weer precies in? 

De opbrengst van jouw panelen mag je aftrekken van jouw stroomverbruik. 

Dus stel je wekt 100 kWh uur op en je gebruikt 120 kWh dan betaal je 20 kWh aan de energieleverancier. Je krijgt dus eigenlijk hetzelfde tarief voor jouw opgewekte stroom als dat je betaalt aan de energie leverancier. 

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Zo krijg je bijvoorbeeld in 2026 in plaats van 100% nog maar 64% van de opbrengst van jouw panelen vergoed voor de consumentenprijs (de prijs die jezelf betaalt als je stroom inkoopt). Voor de overige 36% stroom die jij met jouw panelen opwekt krijg je dan een veel lager terug levertarief. Dus zonnepaneeleigenaren betalen dan meer bij voor hun energieverbruik dat ze niet zelf opwekken via hun zonnepanelen. 

Dat is echter niet of nauwelijks van invloed op de terugverdientijd.  TNO en Milieu centraal hebben berekend dat de terugverdientijd van de aanschaf van zonnepanelen nog steeds zo’n 7 jaar is. Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen maar consumenten kunnen wel de  BTW van 21% terugvragen. Vanaf 1 januari 2023 wordt helemaal geen BTW meer berekend op zonnepanelen. Ook zijn er verschillende gunstige leningen die je kunt aanvragen bijvoorbeeld via warmtefonds.nl. En naast de financiële voordelen zijn er natuurlijk meer voordelen. Minder afhankelijk van energieleveranciers doordat je zelf een deel van je verbruikte elektriciteit opwekt. Ook ben je voorbereid op de toekomst waarbij het niet ondenkbaar is dat je opgewekte elektriciteit kan opslaan in je elektrische auto ok misschien wel je eigen ‘thuisbatterij’. En voor het klimaat is het uiteraard altijd beter om gebruik te maken van zonne- energie in plaats van fossiele brandstoffen.

 

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht