Bongo Solar

Heeft het prijsplafond van 2023 effect op eigenaren van zonnepanelen?

In 2023 zal het prijsplafond op energie in werking gaan. Dit werd in september aangekondigd door de overheid. Omdat stroom en gas zo duur zijn geworden kunnen veel mensen hun energierekening niet meer betalen. Het prijsplafond zorgt ervoor dat je voor stroom maximaal €0,40 per kWh betaalt en voor gas maximaal €1,45 per m3 betaalt. De overheid heeft hiervoor het verbruiksplafond vastgesteld op 1200 kuub gas en 2900 kWh stroom verdeeld over de 365 dagen van het jaar.

Dit roept veel vragen op bij mensen die zelf energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen.  We leggen je in deze blog uit wat je moet weten over deze nieuwe regeling en waarom zonnepanelen nog steeds interessant zijn.

Heeft het prijsplafond van 2023 effect op eigenaren van zonnepanelen?

Wat is het prijsplafond precies?

In het kort: Het prijsplafond is dat je tot een bepaald verbruik, een maximale prijs voor gas en energie betaalt. Dit betekent dat je voor gas en energie niet meer betaalt dan het plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld. Ongeacht de afgesproken prijzen in je energiecontract.

Dat is goed nieuws  wanneer je tarieven hoger liggen dan die van het prijsplafond. Wanneer  jouw energiemaatschappij lagere tarieven hanteert, dan betaal je gewoon dat lagere tarief.

Het zogenoemde energieplafond is een compensatieregeling die ervoor zorgt dat de energierekening van Nederlandse huishoudens lager blijft. Per 1 januari 2023 betaal je dus maximaal €0,40 per kilowattuur stroom en €1,45 per kuub gas tot het vastgestelde verbruiksvolume van die periode.

In de winter verbruik je meer

Het plafond van 1200 kuub gas en 2900 kWh wordt verdeeld over de 356 dagen van het jaar, waarbij elke dag rekening wordt gehouden met het gemiddelde gebruik van gas en stroom in Nederland. Het “dagelijkse verbruiksplafond”.

Omdat je in de winter meer energie gebruikt, is het logisch dat het verbruiksplafond in de winter ook hoger ligt. Je mag dus meer verbruiken, en je komt minder snel boven het prijsplafond uit. In de zomer ligt het verbruiksplafond lager omdat je in de zomer natuurlijk minder stroom en gas verbruikt. Dit is een fijne regeling voor eigenaren van zonnepanelen omdat je in de zomer met jouw zonnepanelen meer opwekt en daarom minder snel boven het plafond uitkomt. 

Dan vraag je je misschien af, hoe wordt dit uitgerekend? Nou dat is eigenlijk heel simpel:

Twee keer per jaar

Een aantal weken geleden bleek dat het prijsplafond niet jaarlijks berekend wordt, maar dat je in feite twee keer per jaar een prijsplafond hebt: een prijsplafond voor je jaarlijkse eindafrekening en eentje daarna (tenzij de jaarafrekening die je ontvangt precies gaat over de periode van 1 januari tot en met 31 december, maar dit komt in de praktijk weinig voor).

Met het “dagelijkse verbruiksplafond” gaat jouw energiemaatschappij berekenen welk deel van jouw verbruik onder het plafond valt van 2023, en welk deel van jouw verbruik nog in 2022 viel, toen het prijsplafond nog niet bestond. Dit betekent dat jouw rekening wordt opgeknipt in twee delen: één voor, en één na het ingaan van het prijsplafond. In 2023 wordt het prijsplafond ook in 2 delen geknipt. Vóór, en na jouw jaarnota (jaarlijkse afrekening).

Stel: Je jaarnota komt in mei. Dan wordt je verbruik opgeteld tot aan je jaarnota. Het verbruik wordt vergeleken met het verbruiksplafond tot dat moment. Als je dan boven het verbruiksplafond uitkomt, dan betaal je voor dat gedeelte het tarief dat bij jouw energiecontract hoort. Als je minder hebt verbruikt betaal je dus tot aan het prijsplafond of het tarief wat jouw energiecontract hanteert wat onder het prijsplafond valt. Je mag het verbruiksplafond, wat je overhebt tot aan je jaarnota, niet meenemen.

Dit betekent dat de jaarnota bepalend is voor de verrekening van het prijsplafond.

Na jouw jaarnota begin je aan de rest van je verbruiksplafond. Het enige verschil tussen het verbruiksplafond van gas en het verbruiksplafond van energie is dat het gemiddelde verbruik anders is verdeeld over de maanden.

Grafiek van het verbruiksplafond voor stroom in 2023

 

Zonnepanelen nog steeds rendabel?

Met zonnepanelen, in combinatie met het prijsplafond, voorkom je dat jouw energierekening alsnog door het dak gaat. Waarom? Omdat je minder stroom koopt in de zomer als het plafond laag is maar je zonnepanelen meer opwekken en als het winter is wanneer je panelen minder opwekken, maar het plafond in feite hoger ligt

Daarnaast kan het zijn dat je bijvoorbeeld in januari nog niet genoeg energie opwekt met jouw zonnestroom installatie om al je verbruik te voorzien maar omdat je nog volledig kunt salderen tot en met 2024  zal er in de zomer meer opgewekte energie zijn (die je weer kunt terug leveren) zodat je toch duurzaam als financieel profijt hebben van zonnepanelen.

Conclusie: Zonnepanelen blijven een interessante investering en zullen op de lange termijn geld besparen. Daarnaast heb je meer controle over jouw energierekening omdat je niet constant te maken hebt met nieuwe beslissingen van de overheid.

Meer weten over zonnepanelen en de salderingsregeling die wordt afgebouwd? Klik dan hier.

Consumenten tevreden met opbrengst van zonnepanelen

31 oktober 2023

Uit recentelijk onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de zonnepaneelbezitters tevreden is over de aanschaf van hun panelen. De kostenbesparing die de zonnepanelen opleveren is vele malen groter dan de terugleveringskosten. We lichten dit toe.

Stroomnet raakt steeds voller – hoe op te lossen?

03 oktober 2023

Er zijn steeds meer zonnepanelen en windmolens in Nederland. Energie die wordt opgewekt, maar niet wordt gebruikt, wordt teruggestuurd op het elektriciteitsnet. Hierdoor raakt het elektriciteitsnet overbelast en zijn er steeds meer gebieden waar bijvoorbeeld bedrijven lang moeten wachten op een nieuwe aansluiting, op het moment dat ze veel stroom verbruiken. Onze kabels kunnen de hoeveelheid energie moeilijk aan en het is tijdrovend om het elektriciteitsnet overal uit te breiden.


Overzicht