Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?
Bongo Solar

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

We verbruiken ieder jaar steeds meer stroom. Zo neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe en kiezen steeds meer mensen voor een warmte pomp. Tegelijkertijd wekken we met z’n alleen ook meer wind- en zonne-energie op. Maar omdat we zo veel elektriciteit gebruiken kan het volgens experts nog een enorme opgave worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Het is daarom belangrijk om als particulier slimmer om te gaan met jouw stroomverbruik.

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

De netbeheerders investeren tot aan 2030, miljarden euro’s in het stroomnetwerk. Zo zorgen ze ervoor dat de capaciteit van het elektriciteitsnet verder wordt uitgebreid. Hiermee hopen de netbeheerders de groei in de vraag en het aanbod van elektriciteit aan te kunnen. Maar dit is volgens experts niet genoeg om het probleem op te lossen.

Volgens Han Stegeman, technologie en innovatiemanager bij de landelijke netwerkbeheerder TenneT, moeten we ook gaan proberen om het elektriciteitsverbruik te gaan sturen. Bijvoorbeeld: Als het elektriciteitsverbruik stijgt, gaat een energiecentrale harder draaien. “In de toekomst moeten we juist energie gaan gebruiken als er veel aanbod is”, legt Stegeman uit.

Het elektriciteitsnet gemoderniseerd

Het elektriciteitsnet bouwt een slim stroomnet, ook wel “smart grid” genoemd. Het hele netwerk wordt voorzien van meters sensoren, dus kortom volledig vernieuwd. De netbeheerder kan hierdoor precies zien waar een voorschot of een tekort aan stroom is. En door deze informatie kan de beheerder dit bijsturen.

Zonnig? Laat de was maar draaien!

Je kunt het elektriciteitsnet zelf ook een handje helpen. Mensen met zonnepanelen kunnen hun opgewekte stroom het best verbruiken als de zon schijnt. Zet apparaten die veel stroom gebruiken, zoals de wasmachine of de vaatwasser overdag aan.

Op dit moment leveren zonnepanelen natuurlijk ook veel meer elektriciteit, dan op bewolkte dagen of in de avond. Zo verbruik je je eigen opgewekte stroom en voorkom je dat je het net extra belast omdat je niet teruglevert. Let wel op dat er geen apparaten aan staan die je niet gebruikt om zo sluipverbruik te vermijden. Veel apparaten hebben tegenwoordig ook de mogelijkheid om vooraf te programmeren wanneer ze beginnen met draaien.

Het is ook handig om inzicht te hebben in je energieverbruik. Meten is weten!

Met zelfconsumptie of gelijktijdig verbruik haal je het meeste uit jouw zonnepanelen. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in jouw situatie?

Doe hier de dakscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen en zie binnen een minuut wat je gaat besparen!

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht