Bongo Solar

Kunnen we in 2023 terug naar negatieve stroomprijzen door duurzame energie?

Gas- en stroomprijzen blijven waarschijnlijk ook in 2023 erg hoog. De gasprijs is momenteel nog steeds vier keer zo hoog vergeleken met 2021. Daarnaast zal benzine ook in dit jaar nog niet goedkoper zijn. Maar we gaan wel de goede kant op. Er zijn genoeg manieren om deze zomer misschien zelfs met negatieve stroomprijzen te maken te krijgen:

Kunnen we in 2023 terug naar negatieve stroomprijzen door duurzame energie?

Begin 2023 een daling

Het jaar begint voor de meeste mensen goed. Als je de gasprijzen van deze week vergelijkt met de prijzen van begin december 2022, zijn deze ruim gehalveerd. Ook de stroomprijzen zijn een stuk lager vergeleken met vorige maand. De oorzaak? De koude temperaturen van de winter hebben niet lang geduurd. Dit betekent dat we een stuk minder hoeven te stoken en dat merken we allemaal als we onze rekening krijgen. Er stond veel wind deze dagen. Dit heeft ook een positief effect op de hoge stroomprijzen. Zelf de olieprijs daalt. Dit komt door de forse uitbraak van corona in China, waardoor de inwoners van China weinig tot geen brandstof meer gebruiken.

Dit ziet er misschien positief uit maar Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen, zei een aantal maanden geleden al dat het jaar 2023 misschien wel een lastig jaar wordt omtrent de energieprijzen.

Wanneer stijgt de prijs weer?

We kunnen dus niet verwachten dat de prijzen van deze week het hele jaar zo laag zullen blijven. In de eerste helft van 2023 zullen we niet zulke hoge prijzen zien vergeleken met afgelopen zomer maar dat is alleen het gevolg van vraag en aanbod. Omdat de gasprijzen zo hoog waren leidt dat tot een grote vermindering van de vraag naar gas en daardoor daalt de prijs. Ook al ligt de prijs van gas per megawattuur nu rond de 80 euro, dit is nog steeds 4 keer zo veel vergeleken met de stabiele prijs voor gas die in 2021 werd gehanteerd. Het is nu afwachten tot de vraag voor gas weer stijgt waardoor de prijzen weer zullen stijgen.

Dit is ook het eerste jaar zonder het gas uit Rusland. Het gas, wat we ondanks de oorlog in Oekraïne, vorig jaar hebben opgeslagen zal dit jaar opraken. Dit betekent dat we gas ergens anders vandaan moeten halen om er voor te zorgen dat gas niet schaars wordt. Daarom zal Noors gas en vloeibaar aardgas (Ing) gebruikt gaan worden. Dit is nog niet zo gemakkelijk  omdat deze gassen alleen door speciale havens in ontvangst kunnen worden genomen. Deze havens worden op het moment in hevig tempo gebouwd. Het is dus cruciaal dat de import capaciteit van deze grondstoffen zo snel mogelijk stijgt om iedereen van gas te kunnen voorzien.

Ondanks het prijsplafond dat begin dit jaar is gestart zal de prijs van energie nog steeds hoog zijn. Daarom kun je zelf mee helpen aan lagere energieprijzen.

Hoe zorg ik voor een lagere energierekening?

Energie wordt ieder jaar steeds goedkoper door zonnestroom installaties en windparken. Je eigen energie opwekken wordt alleen maar interessanter. Als steeds meer mensen er voor kiezen om zelf energie op te wekken zullen we minder snel in de problemen komen en met torenhoge prijzen te maken krijgen. Ook al zitten we in een energiecrisis. Door de verdergaande verduurzaming zou het kunnen zijn dat we komende zomer al te maken krijgen met negatieve stroomprijzen. Dat zou natuurlijk helemaal voordelig zijn!

Daarnaast is de BTW op zonnepanelen sinds 1 januari 0%. Dit betekent dat je geen BTW meer terug hoeft te vragen bij de Belastingdienst maar je meteen offerte ontvangt zonder 21%  BTW.

In plaats van afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, gebruiken zonnepanelen de onuitputtelijke energiebron van de zon. Dit bespaart niet alleen op de energierekening, maar draagt ook bij aan het verminderen van de uitstoot van schadelijke CO2-emissies.

Wil je gratis en vrijblijvend een offerte op maat ontvangen zodat je direct kunt zien wat je gaat besparen? Vul dan via hier de dakscan in.

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht