Bongo Solar

Maandelijks of jaarlijks Salderen, wat is het verschil?

Huishoudens met zonnepanelen profiteren van hun panelen omdat er op hun installatie gemiddeld een terugverdientijd zit van 6 jaar. Je hebt minder last van een hoge stroomprijs in je energiecontract omdat je kunt salderen. Sommige energieleveranciers kiezen ervoor om niet meer per jaar, maar per maand te salderen. Wat is het verschil tussen de twee?

Maandelijks of jaarlijks Salderen, wat is het verschil?

Jaarlijks salderen

Wat is salderen nou ookal weer?  De meeste energieleveranciers maken gebruik van “jaarlijks salderen.” Even een korte uitleg: Bij jaarlijks salderen kijkt de energieleverancier naar twee waarden: De hoeveelheid stroom (in kWh) die je aan het net hebt teruggeleverd en de hoeveelheid stroom (in kWh) die je hebt afgenomen van het net. Je levert stroom aan het net als je in huis meer opwekt met jouw zonnepanelen, vergeleken met wat je verbruikt.

Door te salderen kun je de stroom die je in een jaar opwekt wegstrepen tegen de stroom die wordt afgenomen van de leverancier. Bij alle energieleveranciers krijg je, als je meer elektriciteit teruglevert dan dat je afneemt, een terugleververgoeding. Maar deze vergoeding is meestal lager dan de kWh-prijs in je contract. Bij de ene leverancier krijg je meer terug dan bij de andere, maar in de regel betaal je meer dan je ontvangt. Het is dus slim om hier eerst naar te kijken voordat je een keuze maakt voor je energieleverancier.

Maandelijks salderen, wat is het verschil?

Het principe van salderen blijft hetzelfde, echter wordt er  per maand bijgehouden wat jouw verbruik was en hoeveel stroom je hebt teruggeleverd. Dat kan een belangrijk verschil opleveren. In de zomermaanden zal je veel energie opwekken waar je de vergoeding voor krijgt. In de winter is je opwek beperkt en zal je relatief veel stroom moeten ‘bijkopen’.  Omdat je geen gebruik kunt maken van de gespaarde buffer zoals bij jaarlijks salderen, is de kans groot dat je meer gaat betalen omdat je voor de afgenomen stroom altijd het hogere tarief betaalt.

Om je inzicht te geven hoe de opbrengstverdeling over de het jaar verloopt, kun je de onderstaande grafiek aanhouden. Vanaf april tot en met juli haal je procentueel het meeste rendement uit jouw zonnepanelen. In deze vier maanden genereer je naar verwachting 51% van het totale jaarvermogen.

Waar moet je  op letten?

Omdat sommige energiebedrijven op maandelijkse basis zijn gaan salderen, is het handig om te kijken naar waar jouw energieleverancier voor kiest en wat het beste bij jouw verbruik past. Maandelijks salderen kan gunstig zijn als een redelijke terugleververgoeding wordt vastgesteld. Maar  hier geeft de Energiewet nog geen duidelijkheid op. De Consumentenbond en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelde eerder dat de vergoeding minimaal 70% van het kale leveringstarief moet zijn. Of dit ook gaat gebeuren wordt pas duidelijk in de nieuwe energiewet die in 2025 ingaat. De meeste mensen zullen er voor kiezen om bij een energieleverancier te zitten die jaarlijks saldeert zodat ze de eigen opgewekte stroom van het hele jaar kunnen wegstrepen tegen de  stroom die de energieleverancier levert.

De vraag is wel hoe “fair”  het salderen op jaar basis is. Als in de zomer massaal veel stroom wordt teruggeleverd zal de prijs van energie dalen. De stroom die je levert is voor je energieleverancier dan minder waard.  Als je vervolgens in de winter meer afneemt zal je energieleverancier dat tegen een hoger tarief moeten inkopen. Jaarlijks salderen is dus een risico voor je leverancier.  

Een uitzondering vormt nu nog: het dynamisch jaar salderen. Dan kijkt de leverancier ieder uur hoeveel kWh elektriciteit je hebt teruggegeven aan het net en hoeveel kWh elektriciteit je hebt verbruikt. De verrekening vindt wel op jaarbasis plaats, waarbij je alleen belasting betaalt over je netto verbruik. Dynamisch jaar salderen kom je niet zo snel tegen maar het kan zijn dat hier in de toekomst verandering in komt, omdat de energiemarkt steeds verandert.

Waar je ook voor kiest, het is slim om er voor te zorgen dat je duidelijkheid hebt over welke salderingsregeling jouw energieleverancier toepast. Wel is het goed om in je achterhoofd te houden dat de tarieven van jouw stroom per maand weer kunnen veranderen. Het gebeurt niet iedere maand maar door de huidige marktsituatie kunnen energieleveranciers sneller geneigd zijn om het tarief te veranderen.

Meer weten over de salderingsregeling? Lees dan onze blog over https://www.bongosolar.nl/nieuws-en-blogs/twee-jaar-extra-100-salderen/

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht