BonGo Solar

Stroomnet raakt steeds voller – hoe op te lossen?

We wekken in Nederland steeds meer energie op, dat is mooi, maar zorgt tegelijkertijd voor problemen. Het stroomnet raakt overvol. Hoe kunnen we die problemen oplossen? Energie opslaan om later te gebruiken is een manier.  We vertellen er meer over.  

Stroomnet raakt steeds voller – hoe op te lossen?

Welke problemen zijn er met het stroomnet? 

Er zijn steeds meer zonnepanelen en windmolens in Nederland. Energie die wordt opgewekt, maar niet wordt gebruikt, wordt teruggestuurd op het elektriciteitsnet. Hierdoor raakt het elektriciteitsnet overbelast en zijn er steeds meer gebieden waar bijvoorbeeld bedrijven lang moeten wachten op een nieuwe aansluiting, op het moment dat ze veel stroom verbruiken. Onze kabels kunnen de hoeveelheid energie moeilijk aan en het is tijdrovend om het elektriciteitsnet overal uit te breiden. 

Hoe kun je hiermee omgaan? 

Er zijn verschillende tips om als consument beter om te gaan met het stroomnet. Laat de overcapaciteit voor je werken, in plaats van tegen je. Duurzame energie wordt de nieuwe norm en helaas zal het naar alle waarschijnlijkheid nog even duren tot het energienet hier goed op ingericht is. Neem daarom het hef in eigen handen en kom zelf in actie.  

Slimme apparaten en energiebeheer 

Maak gebruik van slimme apparaten en energiebeheersystemen om je energieverbruik te optimaliseren. Slimme thermostaten, verlichtingssystemen en apparaten kunnen automatisch worden aangepast op basis van de beschikbare zonne-energie. Zo kun je bijvoorbeeld de wasmachine laten draaien wanneer de zon schijnt, in plaats van op piekmomenten. Dit helpt om de belasting op het net te verminderen. 

Gebruik van energieopslag 

Investeer in een thuisbatterij of energieopslagsysteem. Deze apparaten slaan overtollige zonne-energie op die overdag wordt opgewekt. Zo kun je de energie 's avonds gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit vermindert de belasting van het elektriciteitsnet en helpt om overbelasting te voorkomen. 

Is een thuisbatterij wel rendabel? 

Momenteel hebben we een salderingsregeling. Ook zijn thuisbatterijen nog geen goedkope investering. Hierdoor is een thuisbatterij nog niet altijd de beste optie. Toch zal de thuisbatterij wel de toekomst worden. Er zijn nou eenmaal veel momenten waarop de zon niet schijnt en er dus veel minder energie wordt opgewekt. Willen we volledig van fossiele energie af, dan zullen we afhankelijker worden van zonne-energie en is een thuisbatterij echt noodzakelijk.  

Ben jij geïnteresseerd in zonnepanelen of een thuisbatterij? Neem dan gerust contact met ons op.  

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht