Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten
BonGo Solar

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

Wat zijn terugleveringskosten?

De vraag naar stroom en het aanbod van stroom loopt steeds vaker uiteen. Op momenten dat de zon schijnt leveren zonnepanelen veel stroom aan het net. Netbeheerders maken extra kosten voor het verwerken van deze stroom. Die kosten zijn nog hoger als er meer stroom wordt aangeboden dan op dat moment wordt gevraagd. Het doorberekenen van deze kosten aan de eigenaren van zonnepanelen zijn terugleveringskosten.

Waarom blijven zonnepanelen interessant?

Je vraagt je nu misschien af: waarom blijft het nu nog steeds interessant om te investeren in zonnepanelen? Extra kosten maken nádat je ook al een flink bedrag hebt geïnvesteerd? Het is een twijfel die veel mensen hebben.

Gelukkig betaal je altijd minder terugleveringskosten betaalt dan je aan opbrengst van je zonnepanelen krijgt. Je blijft dus besparen p je energierekening. Bovendien, stroom die je direct verbruikt, hoef je niet meer in te kopen. Dit scheelt je per maand enorm veel.

En alles wat je niet verbruikt? Dat stuur je terug het energienet op. De hoeveelheid ongebruikte energie die je terugstuurt, wordt in mindering gebracht in je energierekening. Onlangs verwierp de eerste kamer tegen het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen. Dit betekent dat deze vorm van salderen blijft en zonnepanelen je nog steeds veel geld opleveren.

Prijzen van zonnepanelen zijn laag

Erbij opgeteld zijn zonnepanelen steeds betaalbaarder geworden. De lage prijs van de panelen in combinatie met de salderingsregeling, zorgt ervoor dat het nog steeds heel interessant is om zonnepanelen aan te schaffen.

Terugverdientijd is kort

In veel gevallen is je volledige installatie al binnen 3 tot 4 jaar terugverdiend. Komen er extra terugleveringskosten bij? Dan kost het je misschien iets langer om je investering terug te verdienen, maar heb je er nog steeds enorm profijt van. Ga na: de meeste panelen gaan zeker 25 jaar mee. En al die tijd hoef jij veel minder elektriciteit in te kopen.

Ga slim om met je elektriciteitsverbruik

Wil je nog meer profiteren van je zonnepanelen of maak je je toch nog zorgen om terugleveringskosten? Dan kun je ook op een slimmere manier omgaan met je elektriciteitsverbruik. Kijk of je bijvoorbeeld apparaten meer kunt gebruiken als de zon schijnt. Dan lever je minder terug en dalen die kosten ook meteen. Je zou zelfs nog aan een thuisbatterij kunnen denken.

Geïnteresseerd geworden?

Wil jij zonnepanelen? Neem dan contact op met ons. We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden.

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht