Bespaar nog meer met zonnepanelen!

Je zonnepanelen zijn aangesloten. Met de eerste zonnestralen begin je direct al met besparen op je energierekening. Dat is mooi, maar je kan mogelijk nog méér besparen zonder dat je meer hoeft te investeren.

Bespaar nog meer met zonnepanelen!

Het kan namelijk zijn dat je energiemaatschappij de teruggeleverde energie gescheiden verrekent volgens het piek of dal tarief. Dat houdt in dat je bij teruglevering vergoed wordt voor het tarief wat op dat moment geldt.

Het vergoeden van teruggeleverde energie heet salderen. Salderen bij gescheiden verrekening kan in je voordeel werken door zoveel mogelijk elektriciteit te gebruiken tijdens de daluren. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser daarom pas aan als het daltarief na 23.00 uur in gaat. Vervolgens lever je terug tijdens het piek tarief omdat je panelen dan het meeste opwekken. Omdat er doorgaans een paar cent verschil zit tussen dal- en piek tarief bespaar je zo extra. Je moet dan natuurlijk wel over een dubbele meter beschikken.

Of je een dubbele meter hebt, is nog wel een controle waard. Met de massale vervanging van de ‘draaischijf’ door de slimme meter zijn de slimme meters vaak automatisch naar een enkele meter gezet. Ook als je voor die tijd een dubbele meter had. In het display van de slimme meter kan je zien of er 2 meters actief zijn. Is dat niet het geval dan kan je energiemaatschappij op jouw verzoek een dal tarief en hoog tarief meter instellen.

Het is niet automatisch zo dat energiemaatschappijen gescheiden verrekenen. Ze mogen er namelijk ook voor kiezen om de energie die je op een dag hebt opgewekt te verrekenen met je verbruikte energie van die dag. Omdat je vrijwel altijd meer energie in de avond gebruikt houdt dat in dat je tijdens het piektarief ‘gespaarde’ energietegoed tegen dal tarief opmaakt. Dat is voor jou minder gunstig. Je energiemaatschappij kan aangeven welke verrekenmethode ze hanteren.

Prinsjesdag: hoe zit het met de salderingsregeling?

19 september 2023

Ieder jaar wordt tijdens Prinsjesdag de rijksbegroting voor het komende jaar aangekondigd. Wat is er vandaag aangekondigd? Wat kunnen we de komende tijd verwachten? En vooral belangrijk: blijft de salderingsregeling bestaan?De salderingsregeling houdt in dat de energie die je aan het stroomnet teruglevert, wordt verrekend met je energierekening, wat het rendement van zonnepanelen versnelt.

6 redenen om te kiezen voor de optimizers van SolarEdge

28 augustus 2023

Ben je je aan het oriënteren om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Dan ben je misschien het merk SolarEdge al eens tegengekomen. Wat is SolarEdge eigenlijk en waarom zou je hiervoor kiezen? We geven je 6 redenen.

Zonnepanelen op een woonboot of woonark, kan dat?

18 augustus 2023

Zonnepanelen alleen op gebouwen? Welnee! Een woonboot of woonark is daar ook heel geschikt voor. Ze hebben namelijk een plat dak en liggen ook nog eens vaak vol in de zon. Hoe zit dit? Welke mogelijkheden zijn er voor jouw situatie?


Overzicht