Bespaar nog meer met zonnepanelen!

Je zonnepanelen zijn aangesloten. Met de eerste zonnestralen begin je direct al met besparen op je energierekening. Dat is mooi, maar je kan mogelijk nog méér besparen zonder dat je meer hoeft te investeren.

Bespaar nog meer met zonnepanelen!

Het kan namelijk zijn dat je energiemaatschappij de teruggeleverde energie gescheiden verrekent volgens het piek of dal tarief. Dat houdt in dat je bij teruglevering vergoed wordt voor het tarief wat op dat moment geldt.

Het vergoeden van teruggeleverde energie heet salderen. Salderen bij gescheiden verrekening kan in je voordeel werken door zoveel mogelijk elektriciteit te gebruiken tijdens de daluren. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser daarom pas aan als het daltarief na 23.00 uur in gaat. Vervolgens lever je terug tijdens het piek tarief omdat je panelen dan het meeste opwekken. Omdat er doorgaans een paar cent verschil zit tussen dal- en piek tarief bespaar je zo extra. Je moet dan natuurlijk wel over een dubbele meter beschikken.

Of je een dubbele meter hebt, is nog wel een controle waard. Met de massale vervanging van de ‘draaischijf’ door de slimme meter zijn de slimme meters vaak automatisch naar een enkele meter gezet. Ook als je voor die tijd een dubbele meter had. In het display van de slimme meter kan je zien of er 2 meters actief zijn. Is dat niet het geval dan kan je energiemaatschappij op jouw verzoek een dal tarief en hoog tarief meter instellen.

Het is niet automatisch zo dat energiemaatschappijen gescheiden verrekenen. Ze mogen er namelijk ook voor kiezen om de energie die je op een dag hebt opgewekt te verrekenen met je verbruikte energie van die dag. Omdat je vrijwel altijd meer energie in de avond gebruikt houdt dat in dat je tijdens het piektarief ‘gespaarde’ energietegoed tegen dal tarief opmaakt. Dat is voor jou minder gunstig. Je energiemaatschappij kan aangeven welke verrekenmethode ze hanteren.

Maandelijks of jaarlijks Salderen, wat is het verschil?

09 november 2022

Huishoudens met zonnepanelen profiteren van hun panelen omdat er op hun installatie gemiddeld een terugverdientijd zit van 6 jaar. Je hebt minder last van een hoge stroomprijs in je energiecontract omdat je kunt salderen. Sommige energieleveranciers kiezen ervoor om niet meer per jaar, maar per maand te salderen. Wat is het verschil tussen de twee?

Helpen zonnepanelen ons de winter door?

12 oktober 2022

Energie experts verwachten dat de komende twee winters spannend worden in verband met alle gastekorten. Maar er zijn oplossingen om deze winters door te komen. Naast de windmolens op het land is er een razend snelle toename van zonnepanelen. Dit betekent dat de zon en de wind samen al over enkele jaren de belangrijkste elektriciteitsbron worden. Maar kunnen we met alleen Zonne energie ook de winter doorkomen?

Redt Nederland dankzij de groei in zonnepanelen de klimaatdoelen van 2030?

06 oktober 2022

Nederland is de koploper van zonnepanelen-energie. Momenteel telt ons land ruim anderhalf miljoen woningen met zonnepanelen, zegt Techniek Nederland. Dat betekent dat een op de vijf huizen, panelen op het dak heeft. In 2020 kwam 6,6 procent van alle stroom in Nederland  van zonnepanelen. Nu is dat al 9,6 procent volgens de gegevens van energieopwek.nl. Maar is deze aanhoudende groei in zonnepanelen genoeg om de klimaatdoelen van 2030 te halen?


Overzicht