Bespaar nog meer met zonnepanelen!

Je zonnepanelen zijn aangesloten. Met de eerste zonnestralen begin je direct al met besparen op je energierekening. Dat is mooi, maar je kan mogelijk nog méér besparen zonder dat je meer hoeft te investeren.

Bespaar nog meer met zonnepanelen!

Het kan namelijk zijn dat je energiemaatschappij de teruggeleverde energie gescheiden verrekent volgens het piek of dal tarief. Dat houdt in dat je bij teruglevering vergoed wordt voor het tarief wat op dat moment geldt.

Het vergoeden van teruggeleverde energie heet salderen. Salderen bij gescheiden verrekening kan in je voordeel werken door zoveel mogelijk elektriciteit te gebruiken tijdens de daluren. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser daarom pas aan als het daltarief na 23.00 uur in gaat. Vervolgens lever je terug tijdens het piek tarief omdat je panelen dan het meeste opwekken. Omdat er doorgaans een paar cent verschil zit tussen dal- en piek tarief bespaar je zo extra. Je moet dan natuurlijk wel over een dubbele meter beschikken.

Of je een dubbele meter hebt, is nog wel een controle waard. Met de massale vervanging van de ‘draaischijf’ door de slimme meter zijn de slimme meters vaak automatisch naar een enkele meter gezet. Ook als je voor die tijd een dubbele meter had. In het display van de slimme meter kan je zien of er 2 meters actief zijn. Is dat niet het geval dan kan je energiemaatschappij op jouw verzoek een dal tarief en hoog tarief meter instellen.

Het is niet automatisch zo dat energiemaatschappijen gescheiden verrekenen. Ze mogen er namelijk ook voor kiezen om de energie die je op een dag hebt opgewekt te verrekenen met je verbruikte energie van die dag. Omdat je vrijwel altijd meer energie in de avond gebruikt houdt dat in dat je tijdens het piektarief ‘gespaarde’ energietegoed tegen dal tarief opmaakt. Dat is voor jou minder gunstig. Je energiemaatschappij kan aangeven welke verrekenmethode ze hanteren.

Sneeuw als beste vriend van jouw zonnepanelen

11 maart 2023

Op verschillende plaatsen in Nederland viel er gisteren sneeuw, wat op de meeste plekken ook is blijven liggen. Het kan zijn dat je je nu afvraagt hoe jouw zonnepanelen presteren onder de sneeuw. En of deze schoongemaakt moeten worden. Het goede nieuws is dat sneeuw en zonnepanelen eigenlijk heel goed samen gaan! Je leest hier waarom:

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

08 februari 2023

We verbruiken ieder jaar steeds meer stroom. Zo neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe en kiezen steeds meer mensen voor een warmte pomp. Tegelijkertijd wekken we met z’n alleen ook meer wind- en zonne-energie op. Maar omdat we zo veel elektriciteit gebruiken kan het volgens experts nog een enorme opgave worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Het is daarom belangrijk om als particulier slimmer om te gaan met jouw stroomverbruik.

Geen Salderingsregeling maar wel zonnepanelen kopen?

23 januari 2023

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de afschaffing van de bekende “salderingsregeling”. Deze regeling was ideaal voor zonnepanelen eigenaren. De salderingsregeling zorgde er voor dat het aantal zonnepanelen op daken de laatste jaren extreem zijn gegroeid in Nederland. Maar wat als de salderingsregeling wordt afgebouwd? Zijn zonnepanelen dan nog steeds interessant?


Overzicht