Bespaar nog meer met zonnepanelen!

Je zonnepanelen zijn aangesloten. Met de eerste zonnestralen begin je direct al met besparen op je energierekening. Dat is mooi, maar je kan mogelijk nog méér besparen zonder dat je meer hoeft te investeren.

Bespaar nog meer met zonnepanelen!

Het kan namelijk zijn dat je energiemaatschappij de teruggeleverde energie gescheiden verrekent volgens het piek of dal tarief. Dat houdt in dat je bij teruglevering vergoed wordt voor het tarief wat op dat moment geldt.

Het vergoeden van teruggeleverde energie heet salderen. Salderen bij gescheiden verrekening kan in je voordeel werken door zoveel mogelijk elektriciteit te gebruiken tijdens de daluren. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser daarom pas aan als het daltarief na 23.00 uur in gaat. Vervolgens lever je terug tijdens het piek tarief omdat je panelen dan het meeste opwekken. Omdat er doorgaans een paar cent verschil zit tussen dal- en piek tarief bespaar je zo extra. Je moet dan natuurlijk wel over een dubbele meter beschikken.

Of je een dubbele meter hebt, is nog wel een controle waard. Met de massale vervanging van de ‘draaischijf’ door de slimme meter zijn de slimme meters vaak automatisch naar een enkele meter gezet. Ook als je voor die tijd een dubbele meter had. In het display van de slimme meter kan je zien of er 2 meters actief zijn. Is dat niet het geval dan kan je energiemaatschappij op jouw verzoek een dal tarief en hoog tarief meter instellen.

Het is niet automatisch zo dat energiemaatschappijen gescheiden verrekenen. Ze mogen er namelijk ook voor kiezen om de energie die je op een dag hebt opgewekt te verrekenen met je verbruikte energie van die dag. Omdat je vrijwel altijd meer energie in de avond gebruikt houdt dat in dat je tijdens het piektarief ‘gespaarde’ energietegoed tegen dal tarief opmaakt. Dat is voor jou minder gunstig. Je energiemaatschappij kan aangeven welke verrekenmethode ze hanteren.

Het wordt tropisch warm weer. Goed voor je zonnepanelen of niet?

16 juni 2022

Als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd hoop je natuurlijk dat de zon iedere dag schijnt. Als je een goede maand hebt wek je met 10 zonnepanelen al snel genoeg energie op om met je elektrische auto vanuit Nederland naar de andere kant van Europa heen én terug te rijden.Maar er zitten ook nadelen aan al die hitte. Te warme dagen zijn niet ideaal voor zonnepanelen. Hoe zit dit precies?

De BTW op zonnepanelen verdwijnt. Wat is het voordeel?

02 juni 2022

Nadat je zonnepanelen hebt aangeschaft, kun je de betaalde BTW over de zonnestroominstallatie terugvorderen. Talloze particulieren hebben jarenlang profijt gehad van deze gunstige maatregel. In veel gevallen wordt er in de offerte al rekening gehouden met de BTW teruggave zodat het voor jou als koper duidelijk is wat je werkelijke investering is. Je betaalt dus nu al geen BTW.


Overzicht