De BTW op zonnepanelen verdwijnt. Wat is het voordeel?

Nadat je zonnepanelen hebt aangeschaft, kun je de betaalde BTW over de zonnestroominstallatie terugvorderen. Talloze particulieren hebben jarenlang profijt gehad van deze gunstige maatregel.
In veel gevallen wordt er in de offerte al rekening gehouden met de BTW teruggave zodat het voor jou als koper duidelijk is wat je werkelijke investering is. Je betaalt dus nu al geen BTW.

De BTW op zonnepanelen verdwijnt. Wat is het voordeel?

Waarom dan toch deze wijziging en wat is het voordeel?
Nu is het zo dat alleen bij de eerste aanschaf van zonnepanelen het mogelijk is BTW terug te vragen. Dus ga je verhuizen en wil je op je nieuwe woning ook zonnepanelen plaatsen, dan kan er geen BTW worden teruggevorderd onder dezelfde naam. Hetzelfde geldt voor degene die zijn installatie wil uitbreiden om nog meer energie te kunnen opwekken. Voor een uitbreiding van een zonnestroominstallatie kan ook geen BTW worden teruggevraagd.

Het belangrijkste voordeel van 0% BTW op zonnepanelen is dat het een boel rompslomp en onduidelijkheid wegneemt. In de meeste gevallen wordt voor de teruggave gebruik gemaakt van de klein ondernemers regeling (KOR). Simpel gezegd word je als koper voor de Belastingdienst even als ondernemer aangezien. Daarbij moet de tenaamstelling van de overeenkomst wel gelijk zijn aan de tenaamstelling van de contracthouder bij de energiemaatschappij.
Het omzetten, aanmelden, afmelden leidt nogal eens tot verwarring en wordt soms ook vergeten.

Ondernemers moeten in principe de BTW terugvragen via de BTW-aangifte die ze normaalgesproken al doen. Of dat toegestaan is, is afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming. Ook dit zorgt voor onduidelijkheden. Zodra de 21% BTW op zonnepanelen verdwijnt is ook dit ingewikkelde proces niet meer nodig. Voordelig voor de overheid én de koper!

Met ingang van de nieuwe maatregel is de verwachting dat vanaf 1 januari 2023 de huidige regeling die BTW teruggave mogelijk maakt zal verdwijnen. De lidstaten zijn vrij om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Onze staatsecretaris Van Rijn heeft aangegeven van plan te zijn om de BTW op zonnepanelen te verlagen naar 0%.

Het wordt tropisch warm weer. Goed voor je zonnepanelen of niet?

16 juni 2022

Als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd hoop je natuurlijk dat de zon iedere dag schijnt. Als je een goede maand hebt wek je met 10 zonnepanelen al snel genoeg energie op om met je elektrische auto vanuit Nederland naar de andere kant van Europa heen én terug te rijden.Maar er zitten ook nadelen aan al die hitte. Te warme dagen zijn niet ideaal voor zonnepanelen. Hoe zit dit precies?

Bespaar nog meer met zonnepanelen!

07 juni 2022

Je zonnepanelen zijn aangesloten. Met de eerste zonnestralen begin je direct al met besparen op je energierekening. Dat is mooi, maar je kan mogelijk nog méér besparen zonder dat je meer hoeft te investeren.


Overzicht