De BTW op zonnepanelen verdwijnt. Wat is het voordeel?

Nadat je zonnepanelen hebt aangeschaft, kun je de betaalde BTW over de zonnestroominstallatie terugvorderen. Talloze particulieren hebben jarenlang profijt gehad van deze gunstige maatregel.
In veel gevallen wordt er in de offerte al rekening gehouden met de BTW teruggave zodat het voor jou als koper duidelijk is wat je werkelijke investering is. Je betaalt dus nu al geen BTW.

De BTW op zonnepanelen verdwijnt. Wat is het voordeel?

Update: Sinds 1 januari 2023 is het BTW-tarief gewijzigd naar 0%. De belangrijkste veranderingen en gevolgen lees je hier.

Waarom dan toch deze wijziging en wat is het voordeel?
Nu is het zo dat alleen bij de eerste aanschaf van zonnepanelen het mogelijk is BTW terug te vragen. Dus ga je verhuizen en wil je op je nieuwe woning ook zonnepanelen plaatsen, dan kan er geen BTW worden teruggevorderd onder dezelfde naam. Hetzelfde geldt voor degene die zijn installatie wil uitbreiden om nog meer energie te kunnen opwekken. Voor een uitbreiding van een zonnestroominstallatie kan ook geen BTW worden teruggevraagd.

Het belangrijkste voordeel van 0% BTW op zonnepanelen is dat het een boel rompslomp en onduidelijkheid wegneemt. In de meeste gevallen wordt voor de teruggave gebruik gemaakt van de klein ondernemers regeling (KOR). Simpel gezegd word je als koper voor de Belastingdienst even als ondernemer aangezien. Daarbij moet de tenaamstelling van de overeenkomst wel gelijk zijn aan de tenaamstelling van de contracthouder bij de energiemaatschappij.
Het omzetten, aanmelden, afmelden leidt nogal eens tot verwarring en wordt soms ook vergeten.

Ondernemers moeten in principe de BTW terugvragen via de BTW-aangifte die ze normaalgesproken al doen. Of dat toegestaan is, is afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming. Ook dit zorgt voor onduidelijkheden. Zodra de 21% BTW op zonnepanelen verdwijnt is ook dit ingewikkelde proces niet meer nodig. Voordelig voor de overheid én de koper!

Met ingang van de nieuwe maatregel is de verwachting dat vanaf 1 januari 2023 de huidige regeling die BTW teruggave mogelijk maakt zal verdwijnen. De lidstaten zijn vrij om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Onze staatsecretaris Van Rijn heeft aangegeven van plan te zijn om de BTW op zonnepanelen te verlagen naar 0%.

Prinsjesdag: hoe zit het met de salderingsregeling?

19 september 2023

Ieder jaar wordt tijdens Prinsjesdag de rijksbegroting voor het komende jaar aangekondigd. Wat is er vandaag aangekondigd? Wat kunnen we de komende tijd verwachten? En vooral belangrijk: blijft de salderingsregeling bestaan?De salderingsregeling houdt in dat de energie die je aan het stroomnet teruglevert, wordt verrekend met je energierekening, wat het rendement van zonnepanelen versnelt.

6 redenen om te kiezen voor de optimizers van SolarEdge

28 augustus 2023

Ben je je aan het oriënteren om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Dan ben je misschien het merk SolarEdge al eens tegengekomen. Wat is SolarEdge eigenlijk en waarom zou je hiervoor kiezen? We geven je 6 redenen.

Zonnepanelen op een woonboot of woonark, kan dat?

18 augustus 2023

Zonnepanelen alleen op gebouwen? Welnee! Een woonboot of woonark is daar ook heel geschikt voor. Ze hebben namelijk een plat dak en liggen ook nog eens vaak vol in de zon. Hoe zit dit? Welke mogelijkheden zijn er voor jouw situatie?


Overzicht