De BTW op zonnepanelen verdwijnt. Wat is het voordeel?

Nadat je zonnepanelen hebt aangeschaft, kun je de betaalde BTW over de zonnestroominstallatie terugvorderen. Talloze particulieren hebben jarenlang profijt gehad van deze gunstige maatregel.
In veel gevallen wordt er in de offerte al rekening gehouden met de BTW teruggave zodat het voor jou als koper duidelijk is wat je werkelijke investering is. Je betaalt dus nu al geen BTW.

De BTW op zonnepanelen verdwijnt. Wat is het voordeel?

Update: Sinds 1 januari 2023 is het BTW-tarief gewijzigd naar 0%. De belangrijkste veranderingen en gevolgen lees je hier.

Waarom dan toch deze wijziging en wat is het voordeel?
Nu is het zo dat alleen bij de eerste aanschaf van zonnepanelen het mogelijk is BTW terug te vragen. Dus ga je verhuizen en wil je op je nieuwe woning ook zonnepanelen plaatsen, dan kan er geen BTW worden teruggevorderd onder dezelfde naam. Hetzelfde geldt voor degene die zijn installatie wil uitbreiden om nog meer energie te kunnen opwekken. Voor een uitbreiding van een zonnestroominstallatie kan ook geen BTW worden teruggevraagd.

Het belangrijkste voordeel van 0% BTW op zonnepanelen is dat het een boel rompslomp en onduidelijkheid wegneemt. In de meeste gevallen wordt voor de teruggave gebruik gemaakt van de klein ondernemers regeling (KOR). Simpel gezegd word je als koper voor de Belastingdienst even als ondernemer aangezien. Daarbij moet de tenaamstelling van de overeenkomst wel gelijk zijn aan de tenaamstelling van de contracthouder bij de energiemaatschappij.
Het omzetten, aanmelden, afmelden leidt nogal eens tot verwarring en wordt soms ook vergeten.

Ondernemers moeten in principe de BTW terugvragen via de BTW-aangifte die ze normaalgesproken al doen. Of dat toegestaan is, is afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming. Ook dit zorgt voor onduidelijkheden. Zodra de 21% BTW op zonnepanelen verdwijnt is ook dit ingewikkelde proces niet meer nodig. Voordelig voor de overheid én de koper!

Met ingang van de nieuwe maatregel is de verwachting dat vanaf 1 januari 2023 de huidige regeling die BTW teruggave mogelijk maakt zal verdwijnen. De lidstaten zijn vrij om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Onze staatsecretaris Van Rijn heeft aangegeven van plan te zijn om de BTW op zonnepanelen te verlagen naar 0%.

Sneeuw als beste vriend van jouw zonnepanelen

11 maart 2023

Op verschillende plaatsen in Nederland viel er gisteren sneeuw, wat op de meeste plekken ook is blijven liggen. Het kan zijn dat je je nu afvraagt hoe jouw zonnepanelen presteren onder de sneeuw. En of deze schoongemaakt moeten worden. Het goede nieuws is dat sneeuw en zonnepanelen eigenlijk heel goed samen gaan! Je leest hier waarom:

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

08 februari 2023

We verbruiken ieder jaar steeds meer stroom. Zo neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe en kiezen steeds meer mensen voor een warmte pomp. Tegelijkertijd wekken we met z’n alleen ook meer wind- en zonne-energie op. Maar omdat we zo veel elektriciteit gebruiken kan het volgens experts nog een enorme opgave worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Het is daarom belangrijk om als particulier slimmer om te gaan met jouw stroomverbruik.

Geen Salderingsregeling maar wel zonnepanelen kopen?

23 januari 2023

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de afschaffing van de bekende “salderingsregeling”. Deze regeling was ideaal voor zonnepanelen eigenaren. De salderingsregeling zorgde er voor dat het aantal zonnepanelen op daken de laatste jaren extreem zijn gegroeid in Nederland. Maar wat als de salderingsregeling wordt afgebouwd? Zijn zonnepanelen dan nog steeds interessant?


Overzicht