De BTW op zonnepanelen verdwijnt. Wat is het voordeel?

Nadat je zonnepanelen hebt aangeschaft, kun je de betaalde BTW over de zonnestroominstallatie terugvorderen. Talloze particulieren hebben jarenlang profijt gehad van deze gunstige maatregel.
In veel gevallen wordt er in de offerte al rekening gehouden met de BTW teruggave zodat het voor jou als koper duidelijk is wat je werkelijke investering is. Je betaalt dus nu al geen BTW.

De BTW op zonnepanelen verdwijnt. Wat is het voordeel?

Waarom dan toch deze wijziging en wat is het voordeel?
Nu is het zo dat alleen bij de eerste aanschaf van zonnepanelen het mogelijk is BTW terug te vragen. Dus ga je verhuizen en wil je op je nieuwe woning ook zonnepanelen plaatsen, dan kan er geen BTW worden teruggevorderd onder dezelfde naam. Hetzelfde geldt voor degene die zijn installatie wil uitbreiden om nog meer energie te kunnen opwekken. Voor een uitbreiding van een zonnestroominstallatie kan ook geen BTW worden teruggevraagd.

Het belangrijkste voordeel van 0% BTW op zonnepanelen is dat het een boel rompslomp en onduidelijkheid wegneemt. In de meeste gevallen wordt voor de teruggave gebruik gemaakt van de klein ondernemers regeling (KOR). Simpel gezegd word je als koper voor de Belastingdienst even als ondernemer aangezien. Daarbij moet de tenaamstelling van de overeenkomst wel gelijk zijn aan de tenaamstelling van de contracthouder bij de energiemaatschappij.
Het omzetten, aanmelden, afmelden leidt nogal eens tot verwarring en wordt soms ook vergeten.

Ondernemers moeten in principe de BTW terugvragen via de BTW-aangifte die ze normaalgesproken al doen. Of dat toegestaan is, is afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming. Ook dit zorgt voor onduidelijkheden. Zodra de 21% BTW op zonnepanelen verdwijnt is ook dit ingewikkelde proces niet meer nodig. Voordelig voor de overheid Ă©n de koper!

Met ingang van de nieuwe maatregel is de verwachting dat vanaf 1 januari 2023 de huidige regeling die BTW teruggave mogelijk maakt zal verdwijnen. De lidstaten zijn vrij om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Onze staatsecretaris Van Rijn heeft aangegeven van plan te zijn om de BTW op zonnepanelen te verlagen naar 0%.

Maandelijks of jaarlijks Salderen, wat is het verschil?

09 november 2022

Huishoudens met zonnepanelen profiteren van hun panelen omdat er op hun installatie gemiddeld een terugverdientijd zit van 6 jaar. Je hebt minder last van een hoge stroomprijs in je energiecontract omdat je kunt salderen. Sommige energieleveranciers kiezen ervoor om niet meer per jaar, maar per maand te salderen. Wat is het verschil tussen de twee?

Helpen zonnepanelen ons de winter door?

12 oktober 2022

Energie experts verwachten dat de komende twee winters spannend worden in verband met alle gastekorten. Maar er zijn oplossingen om deze winters door te komen. Naast de windmolens op het land is er een razend snelle toename van zonnepanelen. Dit betekent dat de zon en de wind samen al over enkele jaren de belangrijkste elektriciteitsbron worden. Maar kunnen we met alleen Zonne energie ook de winter doorkomen?

Redt Nederland dankzij de groei in zonnepanelen de klimaatdoelen van 2030?

06 oktober 2022

Nederland is de koploper van zonnepanelen-energie. Momenteel telt ons land ruim anderhalf miljoen woningen met zonnepanelen, zegt Techniek Nederland. Dat betekent dat een op de vijf huizen, panelen op het dak heeft. In 2020 kwam 6,6 procent van alle stroom in Nederland  van zonnepanelen. Nu is dat al 9,6 procent volgens de gegevens van energieopwek.nl. Maar is deze aanhoudende groei in zonnepanelen genoeg om de klimaatdoelen van 2030 te halen?


Overzicht