12-10-2022

Helpen zonnepanelen ons de winter door?

Energie experts verwachten dat de komende twee winters spannend worden in verband met alle gastekorten. Maar er zijn oplossingen om deze winters door te komen. Naast de windmolens op het land is er een razend snelle toename van zonnepanelen. Dit betekent dat de zon en de wind samen al over enkele jaren de belangrijkste elektriciteitsbron worden. Maar kunnen we met alleen Zonne energie ook de winter doorkomen?

Helpen zonnepanelen ons de winter door?

 Meer groene stroom

Op het moment zijn de gasopslagen nog grotendeels gevuld, en als de temperatuur een beetje mee zit dan zullen we de komende winter prima doorkomen. Helaas denken energie experts dat de winters van 2023 en 2024 wel problemen gaan veroorzaken. Als het Russisch gas op is moeten er toch andere manieren zijn om je huis op te warmen?

Door de energiecrisis merken we hoe belangrijk het is als Nederland al een stuk verder zou zijn in de transitie. Als dat zo was geweest waren we nu minder afhankelijk van andere landen en zouden we nu al aan het genieten zijn van lagere stroomprijzen. Helaas zijn we hier dus nog niet, maar het komt wel steeds dichterbij.

Er is een energiebron die op zeer korte termijn flink kan gaan groeien: Zonne-energie! “Als we in de komende 12 maanden met heel Nederland verduurzamen en zo’n 250.000 woningen zonnepanelen geven. Dan wordt onze aardgasbehoefte steeds kleiner” zegt Martien Visser van de Hanze hogeschool Groningen. “Dit is nog lang niet genoeg maar wel een stap in de goede richting.”

Hoe presteren panelen in de winter?

Zonnepanelen zullen een grote rol gaan spelen voor het opwekken van energie in je huis, ook in de winter. Sommige mensen denken dat zonnepanelen een stuk minder voordelig zijn in de winter en weinig opbrengsten genereren. Dit is alles behalve waar. Zonnepanelen zijn juist ook rendabel tijdens koudere maanden omdat panelen beter werken tijdens lagere temperaturen. Als zonnepanelen te warm worden zal er al snel een deel van de opbrengst verloren gaan. Het is dus ook niet gek dat je op een zonnige winterdag hogere opbrengsten hebt dan op een snikhete dag in de zomer. Een zonnesysteem draait op zon en niet op warmte.

De zon staat wel wat lager en je kunt te maken krijgen met meer schaduwvorming maar dat betekent niet dat het geen zin in heeft om in de winter zonnepanelen op je te hebben.

Daarnaast zijn er ook andere duurzame mogelijkheden om de winter goed door te komen. Denk bijvoorbeeld aan het goed isoleren van je huis en warmte pompen. Jaarlijks komen er 400.000 warmtepompen bij. Dus over 20 jaar zie je bij bijna ieder huis een aantal panelen op het dak en een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Dan is het wel zo prettig dat je dit zelf hebt opgewekt.

Doe jij mee?

Ben je van plan om mee te doen met de energietransitie in Nederland? Investeer dan in een aantal zonnepanelen om zo je eigen duurzame stroom op te wekken.  Het moment dat de lampen weer eerder aangaan en de dagen korter worden, is het ideale moment dat zonnepanelen het best tot hun recht komen. Tenslotte kun je nu een groot deel van je opgewekte energie direct gebruiken. De snelste manier om je maandelijkse energiekosten onder controle te houden op een milieuvriendelijke wijze: Zonnepanelen.

Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in je situatie? Doe hier de dakscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen in een op maat gemaakte offerte.

Nederlanders omarmen schone energie: een stijgende trend in 2022!

05 juni 2023

Nederlanders omarmen schone energie: een stijgende trend in 2022! Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat Nederland vorig jaar meer schone energie heeft verbruikt dan ooit tevoren. Vooral zonne-energie zit in de lift, terwijl het gebruik van biomassa juist is afgenomen. Daarnaast is het gasverbruik, dat niet duurzaam is, aanzienlijk gedaald.

Zijn onze omvormers beveiligd tegen hackers?

01 juni 2023

Omvormers kwetsbaar voor kwaadwillige hackers? Daarom maken wij alleen gebruik van de meest veilige omvormers in de markt. Deze werken namelijk via een end-to-end beveiligde verbinding. Zo loop je geen gevaar. Meer weten?

Sneeuw als beste vriend van jouw zonnepanelen

11 maart 2023

Op verschillende plaatsen in Nederland viel er gisteren sneeuw, wat op de meeste plekken ook is blijven liggen. Het kan zijn dat je je nu afvraagt hoe jouw zonnepanelen presteren onder de sneeuw. En of deze schoongemaakt moeten worden. Het goede nieuws is dat sneeuw en zonnepanelen eigenlijk heel goed samen gaan! Je leest hier waarom:


Overzicht