Het wordt tropisch warm weer. Goed voor je zonnepanelen of niet?

Als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd hoop je natuurlijk dat de zon iedere dag schijnt. Als je een goede maand hebt wek je met 10 zonnepanelen al snel genoeg energie op om met je elektrische auto vanuit Nederland naar de andere kant van Europa heen én terug te rijden.

Maar er zitten ook nadelen aan al die hitte. Te warme dagen zijn niet ideaal voor zonnepanelen. Hoe zit dit precies?

Het wordt tropisch warm weer. Goed voor je zonnepanelen of niet?

Een zonnepaneel wordt op een hete dag al snel rond de 65 graden. Dat is vooral het geval als er geen wind staat. Het zorgt ervoor dat jouw zonnepanelen tijdens deze omstandigheden dus minder presteren want: warmte is weerstand en weerstand is lage energie. Dit is natuurlijk erg zonde, maar er zijn manieren om ervoor te zorgen dat zonnepanelen minder last hebben van de warmte.

Je kunt ervoor kiezen om panelen te nemen die beter tegen de hitte kunnen. Denk bijvoorbeeld aan panelen met een witte backsheet. De materiaalkeuze van de backsheet van jouw zonnepanelen is zéér bepalend voor de levensduur. De backsheet is namelijk de eerste 'verdedigingslaag' en beschermt de zonnecellen tegen uv-straling, vocht, wind, stof, zand en verschillende mechanische invloeden.

Je hebt ook glas-glas zonnepanelen. De zonnecellen zijn ingesloten tussen twee lagen glas.  Als zonnepanelen aan beide zijden van glas zijn voorzien zorgt dit voor een groot aantal voordelen, in kwaliteit, garantie en opbrengst. Glas-glas panelen werken ook beter tijdens hete omstandigheden. Naast dat glas-glas zonnepanelen er mooi uitzien leveren ze ook meer op en zijn ze dus resistent tegen allerlei weersinvloeden.

Mocht je al zonnepanelen hebben, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je zonnestroominstallatie levert sowieso meer op als de zon schijnt. Het systeem weet precies wanneer die te warm wordt. Dus geniet van het lekkere weer en jouw opbrengst.

Heb je nog geen zonnepanelen? Doe dan snel onze dakscan om te zien wat jij kunt besparen op je energierekening! 

 

Maandelijks of jaarlijks Salderen, wat is het verschil?

09 november 2022

Huishoudens met zonnepanelen profiteren van hun panelen omdat er op hun installatie gemiddeld een terugverdientijd zit van 6 jaar. Je hebt minder last van een hoge stroomprijs in je energiecontract omdat je kunt salderen. Sommige energieleveranciers kiezen ervoor om niet meer per jaar, maar per maand te salderen. Wat is het verschil tussen de twee?

Helpen zonnepanelen ons de winter door?

12 oktober 2022

Energie experts verwachten dat de komende twee winters spannend worden in verband met alle gastekorten. Maar er zijn oplossingen om deze winters door te komen. Naast de windmolens op het land is er een razend snelle toename van zonnepanelen. Dit betekent dat de zon en de wind samen al over enkele jaren de belangrijkste elektriciteitsbron worden. Maar kunnen we met alleen Zonne energie ook de winter doorkomen?

Redt Nederland dankzij de groei in zonnepanelen de klimaatdoelen van 2030?

06 oktober 2022

Nederland is de koploper van zonnepanelen-energie. Momenteel telt ons land ruim anderhalf miljoen woningen met zonnepanelen, zegt Techniek Nederland. Dat betekent dat een op de vijf huizen, panelen op het dak heeft. In 2020 kwam 6,6 procent van alle stroom in Nederland  van zonnepanelen. Nu is dat al 9,6 procent volgens de gegevens van energieopwek.nl. Maar is deze aanhoudende groei in zonnepanelen genoeg om de klimaatdoelen van 2030 te halen?


Overzicht