Het wordt tropisch warm weer. Goed voor je zonnepanelen of niet?

Als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd hoop je natuurlijk dat de zon iedere dag schijnt. Als je een goede maand hebt wek je met 10 zonnepanelen al snel genoeg energie op om met je elektrische auto vanuit Nederland naar de andere kant van Europa heen én terug te rijden.

Maar er zitten ook nadelen aan al die hitte. Te warme dagen zijn niet ideaal voor zonnepanelen. Hoe zit dit precies?

Het wordt tropisch warm weer. Goed voor je zonnepanelen of niet?

Een zonnepaneel wordt op een hete dag al snel rond de 65 graden. Dat is vooral het geval als er geen wind staat. Het zorgt ervoor dat jouw zonnepanelen tijdens deze omstandigheden dus minder presteren want: warmte is weerstand en weerstand is lage energie. Dit is natuurlijk erg zonde, maar er zijn manieren om ervoor te zorgen dat zonnepanelen minder last hebben van de warmte.

Je kunt ervoor kiezen om panelen te nemen die beter tegen de hitte kunnen. Denk bijvoorbeeld aan panelen met een witte backsheet. De materiaalkeuze van de backsheet van jouw zonnepanelen is zéér bepalend voor de levensduur. De backsheet is namelijk de eerste 'verdedigingslaag' en beschermt de zonnecellen tegen uv-straling, vocht, wind, stof, zand en verschillende mechanische invloeden.

Je hebt ook glas-glas zonnepanelen. De zonnecellen zijn ingesloten tussen twee lagen glas.  Als zonnepanelen aan beide zijden van glas zijn voorzien zorgt dit voor een groot aantal voordelen, in kwaliteit, garantie en opbrengst. Glas-glas panelen werken ook beter tijdens hete omstandigheden. Naast dat glas-glas zonnepanelen er mooi uitzien leveren ze ook meer op en zijn ze dus resistent tegen allerlei weersinvloeden.

Mocht je al zonnepanelen hebben, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je zonnestroominstallatie levert sowieso meer op als de zon schijnt. Het systeem weet precies wanneer die te warm wordt. Dus geniet van het lekkere weer en jouw opbrengst.

Heb je nog geen zonnepanelen? Doe dan snel onze dakscan om te zien wat jij kunt besparen op je energierekening! 

 

Sneeuw als beste vriend van jouw zonnepanelen

11 maart 2023

Op verschillende plaatsen in Nederland viel er gisteren sneeuw, wat op de meeste plekken ook is blijven liggen. Het kan zijn dat je je nu afvraagt hoe jouw zonnepanelen presteren onder de sneeuw. En of deze schoongemaakt moeten worden. Het goede nieuws is dat sneeuw en zonnepanelen eigenlijk heel goed samen gaan! Je leest hier waarom:

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

08 februari 2023

We verbruiken ieder jaar steeds meer stroom. Zo neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe en kiezen steeds meer mensen voor een warmte pomp. Tegelijkertijd wekken we met z’n alleen ook meer wind- en zonne-energie op. Maar omdat we zo veel elektriciteit gebruiken kan het volgens experts nog een enorme opgave worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Het is daarom belangrijk om als particulier slimmer om te gaan met jouw stroomverbruik.

Geen Salderingsregeling maar wel zonnepanelen kopen?

23 januari 2023

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de afschaffing van de bekende “salderingsregeling”. Deze regeling was ideaal voor zonnepanelen eigenaren. De salderingsregeling zorgde er voor dat het aantal zonnepanelen op daken de laatste jaren extreem zijn gegroeid in Nederland. Maar wat als de salderingsregeling wordt afgebouwd? Zijn zonnepanelen dan nog steeds interessant?


Overzicht