Bongo Solar

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

We verbruiken ieder jaar steeds meer stroom. Zo neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe en kiezen steeds meer mensen voor een warmte pomp. Tegelijkertijd wekken we met z’n alleen ook meer wind- en zonne-energie op. Maar omdat we zo veel elektriciteit gebruiken kan het volgens experts nog een enorme opgave worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Het is daarom belangrijk om als particulier slimmer om te gaan met jouw stroomverbruik.

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

De netbeheerders investeren tot aan 2030, miljarden euro’s in het stroomnetwerk. Zo zorgen ze ervoor dat de capaciteit van het elektriciteitsnet verder wordt uitgebreid. Hiermee hopen de netbeheerders de groei in de vraag en het aanbod van elektriciteit aan te kunnen. Maar dit is volgens experts niet genoeg om het probleem op te lossen.

Volgens Han Stegeman, technologie en innovatiemanager bij de landelijke netwerkbeheerder TenneT, moeten we ook gaan proberen om het elektriciteitsverbruik te gaan sturen. Bijvoorbeeld: Als het elektriciteitsverbruik stijgt, gaat een energiecentrale harder draaien. “In de toekomst moeten we juist energie gaan gebruiken als er veel aanbod is”, legt Stegeman uit.

Het elektriciteitsnet gemoderniseerd

Het elektriciteitsnet bouwt een slim stroomnet, ook wel “smart grid” genoemd. Het hele netwerk wordt voorzien van meters sensoren, dus kortom volledig vernieuwd. De netbeheerder kan hierdoor precies zien waar een voorschot of een tekort aan stroom is. En door deze informatie kan de beheerder dit bijsturen.

Zonnig? Laat de was maar draaien!

Je kunt het elektriciteitsnet zelf ook een handje helpen. Mensen met zonnepanelen kunnen hun opgewekte stroom het best verbruiken als de zon schijnt. Zet apparaten die veel stroom gebruiken, zoals de wasmachine of de vaatwasser overdag aan.

Op dit moment leveren zonnepanelen natuurlijk ook veel meer elektriciteit, dan op bewolkte dagen of in de avond. Zo verbruik je je eigen opgewekte stroom en voorkom je dat je het net extra belast omdat je niet teruglevert. Let wel op dat er geen apparaten aan staan die je niet gebruikt om zo sluipverbruik te vermijden. Veel apparaten hebben tegenwoordig ook de mogelijkheid om vooraf te programmeren wanneer ze beginnen met draaien.

Het is ook handig om inzicht te hebben in je energieverbruik. Meten is weten!

Met zelfconsumptie of gelijktijdig verbruik haal je het meeste uit jouw zonnepanelen. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in jouw situatie?

Doe hier de dakscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen en zie binnen een minuut wat je gaat besparen!

Sneeuw als beste vriend van jouw zonnepanelen

11 maart 2023

Op verschillende plaatsen in Nederland viel er gisteren sneeuw, wat op de meeste plekken ook is blijven liggen. Het kan zijn dat je je nu afvraagt hoe jouw zonnepanelen presteren onder de sneeuw. En of deze schoongemaakt moeten worden. Het goede nieuws is dat sneeuw en zonnepanelen eigenlijk heel goed samen gaan! Je leest hier waarom:

Geen Salderingsregeling maar wel zonnepanelen kopen?

23 januari 2023

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de afschaffing van de bekende “salderingsregeling”. Deze regeling was ideaal voor zonnepanelen eigenaren. De salderingsregeling zorgde er voor dat het aantal zonnepanelen op daken de laatste jaren extreem zijn gegroeid in Nederland. Maar wat als de salderingsregeling wordt afgebouwd? Zijn zonnepanelen dan nog steeds interessant?

Kunnen we in 2023 terug naar negatieve stroomprijzen door duurzame energie?

03 januari 2023

Gas- en stroomprijzen blijven waarschijnlijk ook in 2023 erg hoog. De gasprijs is momenteel nog steeds vier keer zo hoog vergeleken met 2021. Daarnaast zal benzine ook in dit jaar nog niet goedkoper zijn. Maar we gaan wel de goede kant op. Er zijn genoeg manieren om deze zomer misschien zelfs met negatieve stroomprijzen te maken te krijgen:


Overzicht