Bongo Solar

Nederlanders omarmen schone energie: een stijgende trend in 2022!

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat Nederland vorig jaar meer schone energie heeft verbruikt dan ooit tevoren. Vooral zonne-energie zit in de lift, terwijl het gebruik van biomassa juist is afgenomen. Daarnaast is het gasverbruik, dat niet duurzaam is, aanzienlijk gedaald.

 Nederlanders omarmen schone energie: een stijgende trend in 2022!

In totaal hebben we in Nederland vorig jaar 1.850 petajoule energie verbruikt, wat 7% minder is dan het voorgaande jaar. Dit komt voornamelijk doordat we minder aardgas hebben verstookt. De beperkte beschikbaarheid van Russisch gas speelde hierbij een rol, omdat de toevoer naar Europa werd beperkt.

Opvallend genoeg is een aanzienlijk deel van het verminderde gasverbruik niet vervangen. We zijn simpelweg zuiniger geworden, bijvoorbeeld door de thermostaat lager te zetten.

Van de totale energieconsumptie in 2022 was 277 petajoule afkomstig van duurzame bronnen. Dit is een stijging van 6% ten opzichte van het voorgaande jaar. De groei komt voornamelijk door zonne-energie en windenergie, die respectievelijk met 45% en 13% zijn toegenomen.

 

Biomassa blijft de grootste bijdrage leveren aan duurzame energie, maar staat onder druk. Het gebruik ervan is het afgelopen jaar met 15% afgenomen, mede doordat er minder biomassa is bijgestookt in energiecentrales.

Nederlanders tonen een groeiende interesse in duurzame alternatieven zoals zonnepanelen, in plaats van traditionele brandstoffen. De groei van zonnepanelen wordt ook gestimuleerd door de technologische vooruitgang op dit gebied.

Moderne zonnepanelen worden steeds effici├źnter en hebben een hoger rendement, waardoor ze meer elektriciteit kunnen genereren uit dezelfde hoeveelheid zonlicht. Daarnaast worden er innovaties ontwikkeld, zoals zonnepanelen die de esthetische aspecten van gebouwen verbeteren en tegelijkertijd duurzame energieopwekking mogelijk maken.

Laten we samen blijven streven naar een duurzame en voordelige toekomst!

Prinsjesdag: hoe zit het met de salderingsregeling?

19 september 2023

Ieder jaar wordt tijdens Prinsjesdag de rijksbegroting voor het komende jaar aangekondigd. Wat is er vandaag aangekondigd? Wat kunnen we de komende tijd verwachten? En vooral belangrijk: blijft de salderingsregeling bestaan?De salderingsregeling houdt in dat de energie die je aan het stroomnet teruglevert, wordt verrekend met je energierekening, wat het rendement van zonnepanelen versnelt.

6 redenen om te kiezen voor de optimizers van SolarEdge

28 augustus 2023

Ben je je aan het oriënteren om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Dan ben je misschien het merk SolarEdge al eens tegengekomen. Wat is SolarEdge eigenlijk en waarom zou je hiervoor kiezen? We geven je 6 redenen.

Zonnepanelen op een woonboot of woonark, kan dat?

18 augustus 2023

Zonnepanelen alleen op gebouwen? Welnee! Een woonboot of woonark is daar ook heel geschikt voor. Ze hebben namelijk een plat dak en liggen ook nog eens vaak vol in de zon. Hoe zit dit? Welke mogelijkheden zijn er voor jouw situatie?


Overzicht