Negatieve energieprijzen

Eigenaren van zonnepanelen hadden dit weekend te maken met teleurstelling door de negatieve stroomprijs.

Tienduizenden Nederlandse zonnepaneelbezitters werden zondag teleurgesteld door de negatieve stroomprijs. Ze werden geconfronteerd met kosten om de overtollige energie die ze aan het net leverden, terug te verkopen. Sommige huishoudens met een dynamisch energiecontract moesten zelfs enkele tientjes betalen.

Eigenaren van zonnepanelen hadden dit weekend te maken met teleurstelling door de negatieve stroomprijs.

Deze situatie deed zich voor bij huishoudens met een dynamisch energiecontract, waarbij de prijs voor elektriciteit dagelijks varieert op basis van de marktprijs, die zelfs per uur kan verschillen. Wanneer mensen zonnepanelen hebben en meer energie opwekken dan ze verbruiken, kunnen ze het overschot terugleveren aan het net tegen een variabele prijs.

Echter, als het aanbod van stroom groter is dan de vraag, kan de marktprijs negatief worden. Dit gebeurde op zondag. Hierdoor ontstond de paradoxale situatie waarbij mensen met een dynamisch energiecontract geld kregen voor het afnemen van stroom en geld moesten betalen om energie aan het net terug te leveren.

Op zondag daalde het tarief zelfs tot onder de -0,40 euro per kilowattuur. Dit betekent dat het terugleveren van bijvoorbeeld 10 kilowattuur aan het net een kostprijs van 4 euro met zich meebracht. Sommige huishoudens werden geconfronteerd met nog hogere kosten.

Naar schatting hebben minimaal tienduizenden Nederlandse huishoudens met zonnepanelen en een dynamisch energiecontract te maken gehad met deze situatie.

Eigenaren van zonnepanelen met een dynamisch contract kunnen het beste contact opnemen  met hun installateur om te kijken of het zin heeft hun installatie tijdelijk uit te schakelen.

Negatieve stroomprijzen komen steeds vaker voor, met meer uren in de eerste helft van dit jaar waarin de elektriciteitsprijs onder nul lag dan in het hele vorige jaar. Dit fenomeen zal waarschijnlijk alleen maar vaker voorkomen, gezien de bouw van extra windmolens en zonneparken en het toenemend aantal huiseigenaren die zonnepanelen op hun daken installeren.

Een mogelijke aanpak om het effect van negatieve energieprijzen te verminderen, is het gebruik van energieopslagsystemen, zoals batterijen. Door overtollige energie die wordt opgewekt door zonnepanelen op te slaan in batterijen, kunnen huishoudens deze energie gebruiken op momenten dat de stroomprijzen negatief zijn. Op die manier kunnen ze voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van energie aan het net. Het gebruik van batterijopslagsystemen kan helpen om energie-efficiëntie te maximaliseren en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen.

Prinsjesdag: hoe zit het met de salderingsregeling?

19 september 2023

Ieder jaar wordt tijdens Prinsjesdag de rijksbegroting voor het komende jaar aangekondigd. Wat is er vandaag aangekondigd? Wat kunnen we de komende tijd verwachten? En vooral belangrijk: blijft de salderingsregeling bestaan?De salderingsregeling houdt in dat de energie die je aan het stroomnet teruglevert, wordt verrekend met je energierekening, wat het rendement van zonnepanelen versnelt.

6 redenen om te kiezen voor de optimizers van SolarEdge

28 augustus 2023

Ben je je aan het oriënteren om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Dan ben je misschien het merk SolarEdge al eens tegengekomen. Wat is SolarEdge eigenlijk en waarom zou je hiervoor kiezen? We geven je 6 redenen.

Zonnepanelen op een woonboot of woonark, kan dat?

18 augustus 2023

Zonnepanelen alleen op gebouwen? Welnee! Een woonboot of woonark is daar ook heel geschikt voor. Ze hebben namelijk een plat dak en liggen ook nog eens vaak vol in de zon. Hoe zit dit? Welke mogelijkheden zijn er voor jouw situatie?


Overzicht