Bongo Solar Nieuws

1.750 zonnepanelen geplaatst bij Remeha in Apeldoorn

Hoe kun je als bedrijf in duurzaamheid zelf duurzamer worden? Remeha in Apeldoorn deed het onder andere door 1.750 zonnepanelen te laten plaatsen. Uitgevoerd door BonGo Solar Projects. Remeha is een grote, toonaangevende fabrikant van cv-ketels en warmtepompen. Klimaatneutraal produceren, duurzaam inkopen en verbeteren van arbeidsomstandigheden staan bij dit bedrijf hoog in het vaandel. Zonnepanelen pasten hier uitstekend bij.

1.750 zonnepanelen geplaatst bij Remeha in Apeldoorn

Bron foto: Remeha. Maar liefst 1.750 zonnepanelen op het dak van Remeha te Apeldoorn, verzorgd door BonGo Solar Projects.

Zonnepanelen als onderdeel van duurzaamheidsbeleid

Met haar kennis en ervaring werkt Remeha aan oplossingen voor energiebesparing en de beperking van CO²-uitstoot. Remeha probeert haar bedrijfsprocessen zelf ook zo duurzaam mogelijk in te richten. Raymon Kerkvliet, manager Productie, vertelt: “Wij zijn een duurzaamheidstraject ingegaan. Vanuit de organisatie kwam de vraag wat Remeha er zelf aan gaat doen. We gingen kijken naar de mogelijkheden; zonnepanelen is er natuurlijk een van!”

Andere milieumaatregelen

Raymon: “We proberen ook het fietsen te stimuleren, onder andere door de aanschaf van elektrische fietsen. Verder hebben we douches ingezet, zodat mensen van verder met de fiets kunnen komen”. Om op stroom te besparen, liet Remeha in 2017 al 650 led-armaturen installeren in de assemblagehal. Het bedrijf heeft laadpalen voor elektrische auto’s. En voor haar poolauto’s gaat het bedrijf overstappen op elektrische auto’s.

Voorzet vanuit het management

“Je merkt dat mensen wel duurzaam willen zijn, maar als je vraagt wat doe je er zelf aan dan is de intrinsieke motivatie niet heel groot. We proberen vanuit het management een voorzet te geven zodat mensen daarbij aan kunnen haken” aldus Raymon. Bij Remeha werken 500 medewerkers en de zonnepanelen zorgen nu voor een kwart van de energievoorziening.

Waarom BonGo Solar Projects?

Ernst van Raalte, projectmanager bij BonGo Solar Projects, vertelt: “In het verleden hebben Remeha en BonGo Solar een strategische samenwerking gehad op het gebied van zonne-energieproducten. Door de goede banden, doordat beide bedrijven gevestigd zijn in Apeldoorn en door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, koos Remeha voor BonGo Solar Projects om het project uit te voeren”.

Foto: Plaatsing van de zonnepanelen en omvormers. Van begin tot eindresultaat. Bron foto’s: BonGo Solar Projects en Remeha.

Aanpak zonnepanelen-project

Ernst heeft het project van het begin tot het eind begeleid. Bij zo’n groot project komt veel kijken. Ernst: “Het belangrijkst was de communicatie tussen alle betrokken partijen, zoals de technische dienst van Remeha, de huisinstallateur, de energieleverancier, de netbeheerder en ons uitvoerende bedrijf Energy Experience Installatie Service. Elke afspraak werd goed schriftelijk vastgelegd, waardoor de kans op misverstanden minimaal was.”

Strakke logistieke planning

“Er moest een systeem worden geïmplementeerd in een werkende fabriek, die vanzelfsprekend door moest draaien. Daarom was het noodzaak de logistiek strak te regelen. Zo had Remeha plekken gemaakt waar vrachtwagens, materialen, auto’s van installateurs en een hijskraan neergezet konden worden. De vrachtwagens van Remeha moesten gewoon hun dagelijks gang kunnen gaan. Door dit strak te regelen, werd de bedrijfslogistiek van Remeha nauwelijks gestoord” aldus Ernst.
Bekijk hier het filmpje (time lapse) dat Remeha heeft gemaakt over het project:

Advies aan andere bedrijven

Ernst adviseert bedrijven om zich goed te laten voorlichten met betrekking tot de SDE (Subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie), wat uiteindelijk als doel heeft om de gehele investering te dekken. Verder moet er voldoende ruimte zijn om een grote klus als deze uit te voeren of het slim aanpakken als er niet veel ruimte is, bijvoorbeeld door het werk in kleine stukjes te verdelen. Het vastleggen van alle afspraken tussen betrokken partijen bleek essentieel. Tot slot had een aantal Remeha-medewerkers het project als dedicated taak toegewezen gekregen, wat goed werkte.

Snelheid van het project

Ernst heeft de wijze van samenwerken en de communicatie tussen Remeha en de betrokken partijen als zeer prettig ervaren. Hij is vol lof over het meedenken en snel schakelen door Remeha. Hierdoor kwam het project voortvarend tot stand. Het eerste contact was in juni 2018. In december 2018 werden de zonnepanelen geplaatst. In januari 2019 werden deze aangesloten op de omvormers. En medio februari 2019 nam Remeha de zonnepanelen in gebruik.

Meer over Remeha

Wil je weten wat Remeha allemaal doet op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Kijk dan op www.remeha.nl/professional/algemeen/over-remeha/mvo. Algemene informatie over Remeha vind je op www.remeha.nl.

Zonnepanelen voor jouw bedrijf?

Heb je interesse in zonnepanelen voor jouw bedrijf? Kijk dan op www.bongosolarprojects.com of neem contact met ons op via 088 334 7618. Zowel qua duurzaamheid als rendement zijn zonnepanelen bijzonder interessant voor bedrijven.

BonGo Solar (voor particulieren), BonGo Solar Projects (voor bedrijven en organisaties) en Energy Experience Installatie Service zijn samen onderdeel van de Energy Experience Group.

Maandelijks of jaarlijks Salderen, wat is het verschil?

09 november 2022

Huishoudens met zonnepanelen profiteren van hun panelen omdat er op hun installatie gemiddeld een terugverdientijd zit van 6 jaar. Je hebt minder last van een hoge stroomprijs in je energiecontract omdat je kunt salderen. Sommige energieleveranciers kiezen ervoor om niet meer per jaar, maar per maand te salderen. Wat is het verschil tussen de twee?

Helpen zonnepanelen ons de winter door?

12 oktober 2022

Energie experts verwachten dat de komende twee winters spannend worden in verband met alle gastekorten. Maar er zijn oplossingen om deze winters door te komen. Naast de windmolens op het land is er een razend snelle toename van zonnepanelen. Dit betekent dat de zon en de wind samen al over enkele jaren de belangrijkste elektriciteitsbron worden. Maar kunnen we met alleen Zonne energie ook de winter doorkomen?

Redt Nederland dankzij de groei in zonnepanelen de klimaatdoelen van 2030?

06 oktober 2022

Nederland is de koploper van zonnepanelen-energie. Momenteel telt ons land ruim anderhalf miljoen woningen met zonnepanelen, zegt Techniek Nederland. Dat betekent dat een op de vijf huizen, panelen op het dak heeft. In 2020 kwam 6,6 procent van alle stroom in Nederland  van zonnepanelen. Nu is dat al 9,6 procent volgens de gegevens van energieopwek.nl. Maar is deze aanhoudende groei in zonnepanelen genoeg om de klimaatdoelen van 2030 te halen?


Overzicht