Bongo Solar

Sneeuw als beste vriend van jouw zonnepanelen

Op verschillende plaatsen in Nederland viel er gisteren sneeuw, wat op de meeste plekken ook is blijven liggen. Het kan zijn dat je je nu afvraagt hoe jouw zonnepanelen presteren onder de sneeuw. En of deze schoongemaakt moeten worden. Het goede nieuws is dat sneeuw en zonnepanelen eigenlijk heel goed samen gaan! Je leest hier waarom:

Sneeuw als beste vriend van jouw zonnepanelen

De beste reiniging

Als er (te) veel sneeuw op uw zonnepanelen ligt, kan dit het rendement tijdelijk verminderen. Maar zodra de sneeuw smelt, is de smeltende laag sneeuw de meest effectieve manier om jouw zonnepanelen op natuurlijke wijze te reinigen. De naar beneden schuivende sneeuw veegt al het vuil van uw panelen af, zodat ze er weer prachtig uitzien en optimaal presteren.

Het is wel belangrijk om op te merken dat je niet zelf jouw zonnepanelen moet schoonmaken als er sneeuw op ligt. Het kan gevaarlijk zijn om het dak op te gaan en de panelen te reinigen terwijl er sneeuw en ijs liggen. Wacht gewoon tot de sneeuw vanzelf smelt, en de panelen zullen weer schoon en helder zijn.

Opbrengsten tijdens koudere dagen

Bovendien is het goed om te weten dat zonnepanelen tijdens koudere dagen nog steeds energie opwekken, zelfs als de dagen korter zijn en er minder zonlicht is. Moderne zonnepanelen zijn ontworpen om te werken bij lage temperaturen en kunnen nog steeds stroom opwekken, zelfs op bewolkte dagen.

Kortom, je hoef je geen zorgen als je sneeuw op de zonnepanelen ziet liggen. Zodra de sneeuw smelt, zullen uw panelen weer schoon zijn en blijven ze energie opwekken.

Zo zijn jouw panelen na de sneeuw klaar voor het voorjaar. Net als wij overigens!

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

08 februari 2023

We verbruiken ieder jaar steeds meer stroom. Zo neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe en kiezen steeds meer mensen voor een warmte pomp. Tegelijkertijd wekken we met z’n alleen ook meer wind- en zonne-energie op. Maar omdat we zo veel elektriciteit gebruiken kan het volgens experts nog een enorme opgave worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Het is daarom belangrijk om als particulier slimmer om te gaan met jouw stroomverbruik.

Geen Salderingsregeling maar wel zonnepanelen kopen?

23 januari 2023

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de afschaffing van de bekende “salderingsregeling”. Deze regeling was ideaal voor zonnepanelen eigenaren. De salderingsregeling zorgde er voor dat het aantal zonnepanelen op daken de laatste jaren extreem zijn gegroeid in Nederland. Maar wat als de salderingsregeling wordt afgebouwd? Zijn zonnepanelen dan nog steeds interessant?

Kunnen we in 2023 terug naar negatieve stroomprijzen door duurzame energie?

03 januari 2023

Gas- en stroomprijzen blijven waarschijnlijk ook in 2023 erg hoog. De gasprijs is momenteel nog steeds vier keer zo hoog vergeleken met 2021. Daarnaast zal benzine ook in dit jaar nog niet goedkoper zijn. Maar we gaan wel de goede kant op. Er zijn genoeg manieren om deze zomer misschien zelfs met negatieve stroomprijzen te maken te krijgen:


Overzicht