Bongo Solar

Terugleveringskosten: zijn zonnepanelen nu nog wel zo slim?

Steeds meer energieleveranciers geven aan dat mensen met zonnepanelen moeten betalen om energie terug te leveren aan het net. Dat bericht is er bij zowel huiseigenaren met een zonnestroom-installatie als bij mensen die overwegen zonnepanelen te nemen flink ingehakt. Is het nog wel verstandig om zonnepanelen te plaatsen? Ja! Wij leggen je uit waarom. 

Terugleveringskosten: zijn zonnepanelen nu nog wel zo slim?

Nieuws over terugleveringskosten voor zonnepanelen 

Onlangs berichtte energieleverancier Vanderbron dat klanten met zonnepanelen moeten betalen als ze stroom terugleveren aan het net. Het zou tussen de 10 en de 46 euro per maand extra kosten om stroom terug te leveren.  

Vermoedelijk zullen meer energieleveranciers volgen. Essent geeft bijvoorbeeld aan dat het in kosten brengen van het terugleveren een volgende stap van de energietransitie is. Energieleveracier Vattenval halveerde de terugleververgoeding.  

Veel vragen over de situatie 

We merken dat veel mensen zich zorgen maken om de situatie. Waarom zonnepanelen laten plaatsen als er zo veel onrust is in de markt? Waarom zou je panelen nemen als je moet betalen op de momenten dat je geld terug moet betalen voor het terugleveren? Hoeveel zekerheid heb je en ga je er nog wel financieel op vooruit? We snappen die vragen, maar er is geen reden tot paniek. 

Zonnepanelen verdienen zich altijd terug! 

Laat je acht panelen op je dak plaatsen? Dan heb je zelfs zonder salderingsregeling deze panelen al in 4,5 aar terugverdiend. Je hoeft namelijk geen stroom in te kopen. De jaren die volgen is iedere kilowattuur die je opwekt pure winst. ‘ 

Wil je dus echt profiteren van je panelen? Dan is dit juist hét moment om toch een zonnestroom-installatie te plaatsen. Hoe onzeker de hele situatie nu ook is, de panelen zullen zich terugverdienen. Ook omdat we meer stroom gaan verwerken.  

Hoe zit het dan met die kosten? 

Er worden hoge kosten maandelijkse kosten genoemd van wel 46 euro per maand die extra in rekening wordt gebracht. Het bedrag dat betaald moet worden, is afhankelijk van de hoeveelheid energie die je teruglevert aan het stroomnet. In de meeste gevallen zal het om tien tot twintig euro gaan per maand die in rekening wordt gebracht. Dit is veel lager dan de bedragen die in mindering op je rekening worden gebracht dankzij de salderingsregeling. Je gaat er dus altijd nog op vooruit, vergeleken met mensen die geen zonnepanelen hebben.  

Salderingsregeling 

De overheid introduceerde de salderingsregeling om het aantrekkelijker te maken zonnepanelen aan te schaffen. Op het moment dat zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan er wordt verbruikt, wordt het overschot aan elektriciteit aan het net geleverd. In ruil daarvoor ontvangt de zonnestroom-installatie eigenaar een vergoeding in de vorm van een lagere energierekening. De Salderingsregeling is er sowieso nog voor honderd procent tot en met 2024. In de jaren daarna wordt dat afgebouwd. Toch is het nog helemaal niet zeker of de salderingsregeling daadwerkelijk wordt afgebouwd. Met de nieuwe verkiezingen voor de deur, is het goed mogelijk dat de salderingsregeling toch in stand wordt gehouden. Het ligt er maar net aan welke partijen dit keer de macht krijgen.  

Lagere energierekening 

Elke keer als je energie verbruikt die je zelf hebt opgewekt, hoef je dit niet in te kopen. Je energierekening wordt daardoor sowieso al lager. Zonder zonnepanelen moet je alle stroom die je gebruikt betalen. Huishoudens met zonnepanelen zijn dus altijd voordeliger uit dan huishoudens zonder zonnepanelen. Ook wanneer je extra moet betalen voor het terugleveren, of wanneer je salderingsvergoeding wordt verlaagd.   

De toekomst is elektrisch 

Het advies is op het moment vaak: zorg dat je minder energie moet terugleveren aan het energienet. Verbruik je opgewekte stroom. Dit is natuurlijk lang niet altijd mogelijk, want we werken vaak buiten de deur. Toch zal er in de toekomst veel op dit vlak veranderen. 

Zo moeten we bijvoorbeeld van het gas af en minder fossiele brandstoffen gebruiken. Mensen gaan hun woningen dus elektrisch verwarmen en elektrisch koken. Elektrische auto’s worden steeds betaalbaarder en zullen steeds meer een onderdeel vormen van het straatbeeld. Ook zullen we steeds vaker de thuisaccu gebruiken om overdag energie op te slaan en later te gebruiken.  

In de toekomst zullen zonnepanelen dus essentieel worden en ga je er alleen maar meer van profiteren.  

Het beste moment voor zonnepanelen is nu! 

Nu betaal je bij veel energieleveranciers nog helemaal niet voor het terugleveren. Ook is de salderingsregeling in ieder geval nog zeker een jaar voor zeker honderd procent. Misschien zelfs wel langer!  

Hoe langer je wacht, hoe minder je dus profiteert van je zonnestroom-installatie.  Hoe fijn is het als je jouw panelen zo snel mogelijk terugverdient, nog voordat de salderingsregeling afneemt?  

Laat je dus niet afschrikken door de onzekere berichten in de media. Wil je meer weten? Ons team van professionals staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op. We kijken graag samen met jou naar je terugverdientijd.  

Prinsjesdag: hoe zit het met de salderingsregeling?

19 september 2023

Ieder jaar wordt tijdens Prinsjesdag de rijksbegroting voor het komende jaar aangekondigd. Wat is er vandaag aangekondigd? Wat kunnen we de komende tijd verwachten? En vooral belangrijk: blijft de salderingsregeling bestaan?De salderingsregeling houdt in dat de energie die je aan het stroomnet teruglevert, wordt verrekend met je energierekening, wat het rendement van zonnepanelen versnelt.

6 redenen om te kiezen voor de optimizers van SolarEdge

28 augustus 2023

Ben je je aan het oriënteren om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Dan ben je misschien het merk SolarEdge al eens tegengekomen. Wat is SolarEdge eigenlijk en waarom zou je hiervoor kiezen? We geven je 6 redenen.

Zonnepanelen op een woonboot of woonark, kan dat?

18 augustus 2023

Zonnepanelen alleen op gebouwen? Welnee! Een woonboot of woonark is daar ook heel geschikt voor. Ze hebben namelijk een plat dak en liggen ook nog eens vaak vol in de zon. Hoe zit dit? Welke mogelijkheden zijn er voor jouw situatie?


Overzicht