Waarom groeit het aantal zonnepanelen zo hard in Nederland?

Het aantal zonnepanelen in Nederland groeit hard. Nederland heeft in Europa de meeste zonnepanelen per inwoner. Waarom zijn zonnepanelen nu zo populair?

Waarom groeit het aantal zonnepanelen zo hard in Nederland?

Natuurlijk is een van de belangrijkste oorzaken van de groei in zonnepalen dat er een lastige energiecrisis speelt. Gas wordt onbetaalbaar en steeds meer mensen zoeken een manier om te kunnen besparen, en hun steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Zonnepanelen plaatsen op je dak is de makkelijkste manier om te besparen op je energierekening. Want alles wat je zelf opwekt hoef je niet te betalen.

Daarnaast begonnen zonnepanelen populariteit te winnen in 2014 toen de salderingsregeling werd gewijzigd naar “onbeperkt salderen.” Goed nieuws, deze regeling wordt ook 2 jaar langer doorgetrokken zodat je tot 2025, 100 procent stroom kunt terug leveren tegen het markttarief. Vanaf 2025 zal deze regeling worden afgebouwd.

Ook zijn er veel meer mogelijkheden in deze markt. Zo kun je zonnepanelen laten installeren waarvan de achtergrond wit, zwart of doorzichtig is. In de eerdere jaren waren er alleen blauwe panelen. Deze vielen bij de meeste mensen niet in de smaak. Nu kan je kiezen voor panelen die duurzaam geproduceerd zijn en meer energie leveren zoals: REC 405 zonnepanelen (deze panelen hebben de Intersolar award 2022 gewonnen). En natuurlijk is het rendement op zonnepanelen veel hoger. Dus dat betekent dat je meer energie uit één paneel krijgt vergeleken met 10 jaar geleden.

Nu er veel meer mogelijkheden zijn, de materialen verbeterd zijn, het goedkoper is en je, vergeleken met gas, onafhankelijker wordt van de energiemarkt. Is het veel aantrekkelijker om ook zonnepanelen te overwegen.

Wil je meer weten over salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen? Lees dan onze blog via https://www.bongosolar.nl/nieuws-en-blogs/twee-jaar-extra-100-salderen/

Maandelijks of jaarlijks Salderen, wat is het verschil?

09 november 2022

Huishoudens met zonnepanelen profiteren van hun panelen omdat er op hun installatie gemiddeld een terugverdientijd zit van 6 jaar. Je hebt minder last van een hoge stroomprijs in je energiecontract omdat je kunt salderen. Sommige energieleveranciers kiezen ervoor om niet meer per jaar, maar per maand te salderen. Wat is het verschil tussen de twee?

Helpen zonnepanelen ons de winter door?

12 oktober 2022

Energie experts verwachten dat de komende twee winters spannend worden in verband met alle gastekorten. Maar er zijn oplossingen om deze winters door te komen. Naast de windmolens op het land is er een razend snelle toename van zonnepanelen. Dit betekent dat de zon en de wind samen al over enkele jaren de belangrijkste elektriciteitsbron worden. Maar kunnen we met alleen Zonne energie ook de winter doorkomen?

Redt Nederland dankzij de groei in zonnepanelen de klimaatdoelen van 2030?

06 oktober 2022

Nederland is de koploper van zonnepanelen-energie. Momenteel telt ons land ruim anderhalf miljoen woningen met zonnepanelen, zegt Techniek Nederland. Dat betekent dat een op de vijf huizen, panelen op het dak heeft. In 2020 kwam 6,6 procent van alle stroom in Nederland  van zonnepanelen. Nu is dat al 9,6 procent volgens de gegevens van energieopwek.nl. Maar is deze aanhoudende groei in zonnepanelen genoeg om de klimaatdoelen van 2030 te halen?


Overzicht