Waarom kan ik mijn eigen opgewekte energie niet terugleveren?

Zelf opgewekte energie gebruik je in de eerste plaats direct zelf. Het kan voorkomen dat jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment zelf verbruikt. In dat geval wordt de stroom die je niet gebruikt teruggeleverd aan de energiemaatschappij. Voor het terugleveren van deze stroom ontvang je een vergoeding. Dat heet salderen.

Waarom kan ik mijn eigen opgewekte energie  niet terugleveren?

Het is je vast niet ontgaan; de berichten over opgewekte energie die niet teruggeleverd kan worden aan de energieleverancier. Dat komt doordat er op dat moment te veel aanbod is van energie om op het net te kunnen verwerken. Dit wordt ook wel netcongestie genoemd. Misschien heb je er zelf ook al eens mee te maken gehad. Je installatie wekt wel stroom op, maar kan het simpelweg niet kwijt en zal zichzelf uitschakelen. Als dat gebeurt hoef je niets te doen. Zodra het energienet het toestaat, zal je installatie weer opstarten.

Maar waarom vindt netcongestie nou juist in het voorjaar plaats?

In het voorjaar wek je doorgaans de meeste energie op. Dat komt doordat de zon relatief hoog staat, er relatief veel zonuren zijn en de temperatuur buiten is niet te hoog is. Dat zijn de perfecte omstandigheden voor de prestatie van jouw zonnestroominstallatie. Bij hogere temperaturen zoals doorgaans in de zomer het geval is, schakelen veel systemen een tandje terug omdat ze anders te heet worden. Als je dus nu congestie ervaart is dat dus waarschijnlijk van korte duur.

Om congestie structureel te verhelpen zijn vrijwel alle netbeheerder in Nederland bezig het elektriciteitsnetwerk te verzwaren. Dat is een arbeidsintensieve operatie die helaas nog enige tijd in beslag neemt.

Om ervoor te zorgen dat de beheerders van het Nederlandse elektriciteitsnet zo goed mogelijk kunnen inspelen op de verwachte energievraag is het sinds 2016 wettelijk verplicht om je installatie aan te melden bij energieleveren.nl.

Lees ook: Terugleveringskosten: zijn zonnepanelen nu nog wel zo slim?

Hoe je een installatie kunt aanmelden lees je hier.

 

Wil je zonnepanelen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

Prinsjesdag: hoe zit het met de salderingsregeling?

19 september 2023

Ieder jaar wordt tijdens Prinsjesdag de rijksbegroting voor het komende jaar aangekondigd. Wat is er vandaag aangekondigd? Wat kunnen we de komende tijd verwachten? En vooral belangrijk: blijft de salderingsregeling bestaan?De salderingsregeling houdt in dat de energie die je aan het stroomnet teruglevert, wordt verrekend met je energierekening, wat het rendement van zonnepanelen versnelt.

6 redenen om te kiezen voor de optimizers van SolarEdge

28 augustus 2023

Ben je je aan het oriënteren om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Dan ben je misschien het merk SolarEdge al eens tegengekomen. Wat is SolarEdge eigenlijk en waarom zou je hiervoor kiezen? We geven je 6 redenen.

Zonnepanelen op een woonboot of woonark, kan dat?

18 augustus 2023

Zonnepanelen alleen op gebouwen? Welnee! Een woonboot of woonark is daar ook heel geschikt voor. Ze hebben namelijk een plat dak en liggen ook nog eens vaak vol in de zon. Hoe zit dit? Welke mogelijkheden zijn er voor jouw situatie?


Overzicht