Waarom kan ik mijn eigen opgewekte energie niet terugleveren?

Zelf opgewekte energie gebruik je in de eerste plaats direct zelf. Het kan voorkomen dat jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment zelf verbruikt. In dat geval wordt de stroom die je niet gebruikt teruggeleverd aan de energiemaatschappij. Voor het terugleveren van deze stroom ontvang je een vergoeding. Dat heet salderen.

Waarom kan ik mijn eigen opgewekte energie  niet terugleveren?

Het is je vast niet ontgaan; de berichten over opgewekte energie die niet teruggeleverd kan worden aan de energieleverancier. Dat komt doordat er op dat moment te veel aanbod is van energie om op het net te kunnen verwerken. Dit wordt ook wel netcongestie genoemd. Misschien heb je er zelf ook al eens mee te maken gehad. Je installatie wekt wel stroom op, maar kan het simpelweg niet kwijt en zal zichzelf uitschakelen. Als dat gebeurt hoef je niets te doen. Zodra het energienet het toestaat, zal je installatie weer opstarten.

Maar waarom vindt netcongestie nou juist in het voorjaar plaats?

In het voorjaar wek je doorgaans de meeste energie op. Dat komt doordat de zon relatief hoog staat, er relatief veel zonuren zijn en de temperatuur buiten is niet te hoog is. Dat zijn de perfecte omstandigheden voor de prestatie van jouw zonnestroominstallatie. Bij hogere temperaturen zoals doorgaans in de zomer het geval is, schakelen veel systemen een tandje terug omdat ze anders te heet worden. Als je dus nu congestie ervaart is dat dus waarschijnlijk van korte duur.

Om congestie structureel te verhelpen zijn vrijwel alle netbeheerder in Nederland bezig het elektriciteitsnetwerk te verzwaren. Dat is een arbeidsintensieve operatie die helaas nog enige tijd in beslag neemt.

Om ervoor te zorgen dat de beheerders van het Nederlandse elektriciteitsnet zo goed mogelijk kunnen inspelen op de verwachte energievraag is het sinds 2016 wettelijk verplicht om je installatie aan te melden bij energieleveren.nl.

Hoe je een installatie kunt aanmelden lees je hier.

Sneeuw als beste vriend van jouw zonnepanelen

11 maart 2023

Op verschillende plaatsen in Nederland viel er gisteren sneeuw, wat op de meeste plekken ook is blijven liggen. Het kan zijn dat je je nu afvraagt hoe jouw zonnepanelen presteren onder de sneeuw. En of deze schoongemaakt moeten worden. Het goede nieuws is dat sneeuw en zonnepanelen eigenlijk heel goed samen gaan! Je leest hier waarom:

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

08 februari 2023

We verbruiken ieder jaar steeds meer stroom. Zo neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe en kiezen steeds meer mensen voor een warmte pomp. Tegelijkertijd wekken we met z’n alleen ook meer wind- en zonne-energie op. Maar omdat we zo veel elektriciteit gebruiken kan het volgens experts nog een enorme opgave worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Het is daarom belangrijk om als particulier slimmer om te gaan met jouw stroomverbruik.

Geen Salderingsregeling maar wel zonnepanelen kopen?

23 januari 2023

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de afschaffing van de bekende “salderingsregeling”. Deze regeling was ideaal voor zonnepanelen eigenaren. De salderingsregeling zorgde er voor dat het aantal zonnepanelen op daken de laatste jaren extreem zijn gegroeid in Nederland. Maar wat als de salderingsregeling wordt afgebouwd? Zijn zonnepanelen dan nog steeds interessant?


Overzicht