BonGo Solar zonnepanelen-offerte aanvragen, gratis en vrijblijvend

Bel mij voor advies

Ga terug

Hoe werkt een omvormer eigenlijk?

Een omvormer is een apparaat vergelijkbaar met een transformator. Dit apparaat zet gelijkstroom (dat wordt geproduceerd door de zonnepanelen op uw dak) om in wisselstroom (dat gebruikt kan worden in het elektriciteitsnetwerk).

Bestaande elektrische stroomgroepen

Bij het kiezen van een geschikte omvormer is het belangrijk rekening te houden met de bestaande elektrische aansluiting. Omvormers die een vermogen van meer dan 600 W kunnen leveren, moeten worden aangesloten op een aparte stroomgroep. Omvormers tot circa 3000 W kunnen op een normale groep van 16A worden aangesloten. Voor grotere systemen is het nodig een zwaardere zekering te gebruiken, omdat anders op een mooie zomerse dag de ‘stop doorslaat’. Dat is op zich niet verboden of gevaarlijk, maar het is jammer van de energie die niet wordt gebruikt tot u de zekering weer omzet.

Hoofdzekering en omvormer-zekering

Als u een zwaardere zekering wilt gebruiken, is het belangrijk om te controleren of de hoofdzekering dit toelaat. De hoofdzekering moet altijd zwaarder zijn dan de zwaarste zekering ‘aan afnemerzijde’ (in dit geval de omvormer). Als de omvormer een zekering van 25A nodig heeft, moet de hoofdzekering minimaal 40A zijn. Huishoudens en kleine kantoren zijn in Nederland standaard afgezekerd op 25A. Een aansluiting verzwaren kost geld. In sommige gevallen is het daarom beter om twee kleine omvormers op verschillende groepen aan te sluiten, dan één omvormer op een te zware groep. Voor grotere systemen zijn er omvormers met een drie-fase-aansluiting waarmee het vermogen gelijk wordt verdeeld over de drie fasen, waardoor een lagere afzekering mogelijk is.

Meer informatie over omvormers?

Wilt u weten welke omvormer nodig is voor uw meterkast? Neem dan gerust contact met ons op voor advies. Uiteraard is ons advies gratis en vrijblijvend. Als u uw situatie aan onze adviseurs uitlegt, kunnen zij een passend advies geven. Bestelt u zonnepanelen bij ons, dan kan een schouwer bij u thuis komen kijken of de juiste omvormer is geadviseerd. Zo weet u voor installatie van de zonnepanelen en omvormer dat altijd de juiste omvormer geleverd wordt.

Bel mij voor advies

Bereken uw zonnepanelensysteem

Gratis informatiepakket

Nieuws

Vacature Installatiemedewerker zonnepanelen
Onze organisatie groeit en daarom zijn wij op zoek naar meerdere Installatiemedewerkers zonnepanelen in Didam.

Lees meer

Vacature Commercieel medewerker binnendienst

BonGo Solar groeit en daarom zijn wij op zoek naar een Commercieel medewerker binnendienst voor onze afdeling Prospectmanagement in Apeldoorn.

Lees meer

Solar Magazine: Koolen Industries neemt Energy Experience Group inclusief BonGo Solar over: ‘Er is een consolidatieslag in de duurzame-energiesector op komst’.

Lees meer

Vacature medewerker operations

Als Medewerker operations (40 uur per week) ben je verantwoordelijk voor je eigen klanten. Je heet ze namens BonGo Solar welkom en neemt de klant aan de hand gedurende …..

Lees meer

Vacature Servicemonteur

Ben jij niet bang voor hoogtes? Heb je kennis van elektra? Hou je van afwisselde werkzaamheden? Dan hebben wij  de functie voor jou! Vacature Servicemonteur (40 uur per week)

Lees meer