Duurzaamheidslening voor warmtepomp

Wil jij graag een duurzame investering doen, zoals de aanschaf van een warmtepomp? Dan zou je een duurzaamheidslening kunnen overwegen. Deze is bij ruim duizend gemeentes te verkrijgen. Hoe zit het met een duurzaamheidslening en waar moet je op letten?   

 

Wat is een warmtepomp?

Met een warmtepomp haal je warmte uit de lucht, grond of zelfs het grondwater. Het is een duurzame manier om het water in je woning te verwarmen, omdat je minder gas verbruikt. Vanaf 2026 moet je bij een nieuwe cv-ketel ook een warmtepomp aanschaffen. We zullen dus steeds vaker warmtepompen zien.

Duurzaamheidslening

De Duurzaamheidslening is een lening die je kunt aanvragen via je gemeente. Je kunt de Duurzaamheidslening gebruiken voor energiebesparende maatregelen aan jouw woning. Het is een goedkope lening. Niet alle gemeentes bieden deze optie, dus je moet dit wel even controleren. Meestal kun je tussen de €2.500,- en de €25.000 lenen.

Voorwaarden van de lening

  • Je hebt een toewijzingsbrief nodig van je gemeente om de lening aan te kunnen vragen;
  • Je moet eigenaar én bewoner zijn van de woning;
  • Het bedrag dat je maandelijks betaalt, blijft gelijk;
  • Je mag onbeperkt boetevrij aflossen;
  • Na ondertekenen heb je 14 dagen de ruimte om de lening kosteloos te annuleren.

Let op: de precieze voorwaarden kunnen per gemeente verschillen.

Niet geschikt voor senioren

Belangrijk om te vermelden is dat de Duurzaamheidslening niet wordt toegekend aan mensen die 75+ jaar oud zijn. Voor hen is de Energiebespaarlening een beter alternatief.

Hoe aanmelden?

Je moet als eerste een toewijzing voor de lening aanvragen bij je gemeente. Deze toewijzing is een brief die je kunt gebruiken om je aan te melden voor de lening. Er vindt dan nog een financiële beoordeling plaats om te kijken of jij de lening af mag sluiten.

Let op: geld lenen kost geld

Geld lenen kost geld. Vraag je een Duurzaamheidslening voor een warmtepomp aan? Dan zal dit ook bij het BKR worden geregistreerd.

Subsidie

Ben je op de hoogte van de beschikbare subsidiemogelijkheden? De warmtepomp komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). In bepaalde gevallen kan een subsidie voldoende zijn om de aanschaf van een warmtepomp haalbaar te maken en is een lening niet nodig.

Meer weten?

Wil je meer weten? Bekijk ons aanbod van warmtepompen of neem direct contact op.