Zijn subsidies op warmtepompen mogelijk?

 

Ben jij van plan een warmtepomp aan te schaffen? Dan zijn subsidies zeker mogelijk. De overheid heeft bepaald dat je recht hebt op de regeling voor Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hoe zit het precies en op hoeveel subsidie heb je recht?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een efficiënt apparaat dat warmte uit de omgeving haalt en deze gebruikt om huizen te verwarmen of te koelen. Het werkt als een omgekeerde koelkast en is milieuvriendelijk. Warmtepompen verminderen het gebruik van fossiele brandstoffen en verminderen zo de CO2-uitstoot in de verwarmings- en koelingsindustrie. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder een hybride warmtepomp.

Is een subsidie op een warmtepomp mogelijk?

Het is mogelijk om een subsidie te ontvangen op je warmtepomp. Het is namelijk één van de apparaten die onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) regeling valt. Gemiddeld genomen valt zo’n 30 procent van de kosten die jij maakt voor de warmtepomp onder deze subsidieregeling.

Hoe hoog is de subsidie?

Hoe hoog de subsidie precies is, is afhankelijk van het merk en type warmtepomp die je aanschaft. Je warmtepomp moet wel op de apparatenlijst staan. Je kunt op die lijst precies zien hoe hoog de subsidie is voor jouw specifieke warmtepomp.

Voor een hybride warmtepomp ligt de subsidie meestal tussen de €1.950 en de €3.000. De subsidie van een volledig elektrische warmtepomp ligt meestal tussen de €1.950 en de €3.750.

Ontvang een subsidie

Wil je een nog hogere subsidie ontvangen? Dat kan wanneer je de warmtepomp bijvoorbeeld combineert met extra isolatiemaatregelen. Zo kun je makkelijker alles op groen zetten en je woning klaarmaken voor de toekomst.  

Moet wel geïnstalleerd worden

Je krijgt de subsidie alleen als de warmtepomp is geïnstalleerd door een erkende installateur. Om de subsidie te ontvangen, moet je een factuur en een betaalbewijs hebben van de aanschaf van jouw warmtepomp. Je kunt dus niet gaan doe-het-zelven als je een subsidie wil.

Voorwaarden voor subsidie

De warmtepomp moet dus door een installateur worden geïnstalleerd, maar er zijn nog meer belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden. Namelijk:

  • Je bent zelf de eigenaar van de woning en woont er al, of je gaat er wonen na de verbouwing;
  • Het is een bestaand huis en geen nieuwbouw;
  • Je hebt een factuur en betaalbewijs van de aanschaf;
  • Je vraagt de subsidie maximaal 24 maanden na de installatie aan.

Energiebespaarrekening

Is de subsidie niet genoeg? Dan kun je gebruikmaken van de Energiebespaarlening van het warmtefonds. Let wel op: geld lenen kost geld.

Duurzaamheidslening

Een andere leningsvorm is de Duurzaamheidslening. Deze kun je aanvragen via je eigen gemeente. Ook hierbij geldt: geld lenen kost geld.

Meer weten?

Wil je meer weten? Bekijk ons aanbod van warmtepompen of neem direct contact op.