BonGo Solar zonnepanelen offerte aanvragen, gratis en vrijblijvend

Bel mij voor advies

Ga terug

Vermogen en opbrengst van zonnepanelen

Bij de zoektocht naar zonnepanelen wilt u natuurlijk weten welk rendement u kunt verwachten. Het rendement wordt berekend op basis van de aanschafkosten en de opbrengst van zonnepanelen. De opbrengst wordt berekend aan de hand van het aantal panelen, het soort paneel, de ligging van het dak en de hellingshoek van het dak. Op basis van dit totaalplaatje kunnen we een rendementsberekening maken.

Besparen met zonnepanelen

Met zonnepanelen gaat u besparen op uw energiekosten. Denk aan allerlei elektrische apparaten in huis die voortaan op gratis stroom draaien. Daar gaat wel een investering aan vooraf. Daarom is het belangrijk om een goede rendementsberekening te maken, zodat u inzichtelijk heeft vanaf welk moment u daadwerkelijk gaat besparen met zonnepanelen. 

Hoe wordt het vermogen van een paneel bepaald?

Elk soort zonnepaneel wordt ingedeeld in een ‘watt-klasse’. Dit geeft het gemiddelde maximale vermogen aan dat een zonnepaneel kan genereren. Deze watt-klasse wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Elk zonnepaneel wordt na fabricage getest door middel van een flashtechniek. De testers stellen een bepaalde hoeveelheid licht vast. Die hoeveelheid licht wordt intensief op het zonnepaneel geprojecteerd. Zo kan de opbrengst worden gemeten. Bij goede panelen zijn deze flashdata beschikbaar voor de koper.

Factoren bij opbrengstbepaling zonnepanelen

 • Opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht:
  Een zonnepaneel in Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35° tot 36° heeft. Bij een hellingshoek tussen 15° en 60° is de jaaropbrengst echter slechts 5% lager.
 • Zijwaartse hoek:
  Optimaal wordt een paneel stationair gericht op 5° ten westen van het zuiden. Echter bij een oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis.
 • Rendement:
  Verschillende typen zonnecellen hebben een verschillend rendement.
 • Oppervlak:
  Lengte x breedte.
 • Zoninstraling:
  De hoeveelheid opvallend zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest van de stralen worden verspreid.
 • Zonuren:
  De hoeveelheid uren licht per jaar zonder bewolking zijn mede bepalend voor het rendement. In onze rendementsberekening houden wij rekening met bewolking.
 • Temperatuur:
  Bij hoge temperaturen wordt minder elektriciteit opgewekt dan bij lage temperaturen. Dit heeft te maken met een betere elektrische geleiding in materialen bij lage temperaturen.

Zonnepanelen in Nederland

We weten allemaal dat we in Nederland minder zonuren en een lagere zonkracht hebben dan in bijvoorbeeld Spanje. Dat heeft natuurlijk invloed op het rendement van zonnepanelen in Nederland. Maar met de juiste zonnestroom-installatie kunt u zeker een mooi rendement behalen met uw zonnepanelen, ook in Nederland.

Rendementsberekening zonnepanelen

De afstand tussen zonnepanelen bepaalt hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden. De afstand wordt bepaald aan de hand van de hellingshoek, afmeting zonnepanelen en breedte van het dak. Al deze variabelen hebben invloed op het maximale rendement uit zonnepanelen. Met onze online berekentool kunt u snel en makkelijk zelf uw rendement berekenen. Wilt u ons een berekening laten maken? Vraag dan gratis en vrijblijvend een prijsopgave aan.

Bel mij voor advies

Bereken uw zonnepanelensysteem

Gratis informatiepakket

Nieuws

1.750 zonnepanelen geplaatst bij Remeha in Apeldoorn

7 maart 2019: Hoe kun je als bedrijf in duurzaamheid zelf duurzamer worden? Remeha in Apeldoorn deed het door 1.750 zonnepanelen te laten plaatsen. Met trots uitgevoerd door BonGo Solar Projects B.V.

Lees meer

Word jij onze nieuwe collega?

7 februari 2019: BonGo Solar groeit snel. Daardoor hebben wij diverse vacatures. Zoals: teamleider Verkoop Binnendienst, verkoopadviseur, (online) marketeer, projectleider, werkvoorbereider en meerdere monteurs & elektriciens. Interesse?

Lees meer

Sneeuw op zonnepanelen, wat te doen?

24 januari 2019: Heb je zonnepanelen en vraag je je af of je de sneeuw het beste kunt verwijderen, of beter kunt laten liggen? En wil je weten wat de energie-opbrengst is bij sneeuw?

Lees meer

Vacature teamleider Verkoop Binnendienst

18 januari 2019: BonGo Solar groeit en daarom zijn wij op zoek naar een extra teamleider voor onze afdeling Sales in Apeldoorn. Samen met de andere teamleiders verricht je diverse werkzaamheden ten behoeve van het optimaal functioneren van ons verkoopteam. Meer informatie staat in onze vacaturetekst.

Lees meer

Zonnepanelen en brandgevaar: hoe zit dat?

22 november 2018: Dit jaar werden meerdere branden door zonnepanelen gemeld. Reden voor paniek? Wat ons betreft niet, want bij BonGo Solar hebben we nog nooit met brandende zonnepanelen te maken gehad. In dit artikel leggen we uit waardoor dat komt, welke panelen brandgevaarlijk kunnen zijn en waar u op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen.

Lees meer