BonGo Solar zonnepanelen offerte aanvragen, gratis en vrijblijvend

Bel mij voor advies

Vermogen en opbrengst van zonnepanelen

Bij de zoektocht naar zonnepanelen wilt u natuurlijk weten welk rendement u kunt verwachten. Het rendement wordt berekend op basis van de aanschafkosten en de opbrengst van zonnepanelen. De opbrengst wordt berekend aan de hand van het aantal panelen, het soort paneel, de ligging van het dak en de hellingshoek van het dak. Op basis van dit totaalplaatje kunnen we een rendementsberekening maken.

Besparen met zonnepanelen

Met zonnepanelen gaat u besparen op uw energiekosten. Denk aan allerlei elektrische apparaten in huis die voortaan op gratis stroom draaien. Daar gaat wel een investering aan vooraf. Daarom is het belangrijk om een goede rendementsberekening te maken, zodat u inzichtelijk heeft vanaf welk moment u daadwerkelijk gaat besparen met zonnepanelen. 

Hoe wordt het vermogen van een paneel bepaald?

Elk soort zonnepaneel wordt ingedeeld in een ‘watt-klasse’. Dit geeft het gemiddelde maximale vermogen aan dat een zonnepaneel kan genereren. Deze watt-klasse wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Elk zonnepaneel wordt na fabricage getest door middel van een flashtechniek. De testers stellen een bepaalde hoeveelheid licht vast. Die hoeveelheid licht wordt intensief op het zonnepaneel geprojecteerd. Zo kan de opbrengst worden gemeten. Bij goede panelen zijn deze flashdata beschikbaar voor de koper.

Factoren bij opbrengstbepaling zonnepanelen

 • Oppervlak:
  Lengte x breedte van het totaal aantal zonnepanelen bij elkaar.
 • Hellingshoek van dak of panelen:
  Een zonnepaneel in Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35° tot 36° heeft. Maar bij hellingshoeken tussen 15° en 60° is de jaaropbrengst echter slechts 5% lager.
 • Zijwaartse hoek zoennepanelen:
  Voor een optimale opbrengst is uw systeem stationair gepositioneerd op 5° ten westen van het zuiden. Ook hier geldt dat bij systemen gepositioneerd tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis.
 • Schaduw:
  Hoe minder schaduw des te gunstiger. Denk aam schaduw van bomen, dakkapel, uw dak of dat van uw buren.
 • Zoninstraling:
  De hoeveelheid invallend zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werken zonnepanelen. Ze ontvangen dan alleen iets minder zonlicht dan bij volle zon.
 • Zonuren:
  De hoeveelheid zonuren per jaar zijn mede bepalend voor het rendement. In onze rendementsberekening houden wij rekening met bewolking.
 • Temperatuur:
  Bij hoge temperaturen wordt minder elektriciteit opgewekt dan bij lage temperaturen. Dit heeft te maken met een betere elektrische geleiding in materialen bij lage temperaturen.

Verder speelt het volgende een rol:

 • Het type zonnepanelen:
  Het type zonnepaneel dat u aanschaft heeft veel invloed op uw rendement. Zo levert AEG bijvoorbeeld superieure zonnepanelen waarbij weinig energieverlies optreedt.
 • Prijs zonnepanelen:
  De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. De prijs van een paneel wordt vaak bepaald op basis van de kwaliteit van een paneel.
 • Afschrijving zonnepanelen:
  Gemiddeld gaan panelen zo’n 25 jaar mee, waarbij ze in de eerste 10 jaar het hoogste rendement leveren. Dit neemt geleidelijk wat af. Toch leveren de panelen na 25 jaar gemiddeld nog 80% van het oorspronkelijke maximale rendement.

Rendement berekenen op zonnepanelen
Niet ieder huis heeft hetzelfde soort dak. Verder zijn er verschillende richtingen waar zonnepanelen naartoe kunnen wijzen door de ligging van het huis. Zonnepanelen wijzen idealiter richting het zuiden, zodat ze de meeste zon krijgen en maximale zonne-energie opbrengen. Echter dit is niet noodzakelijk.

Verdeling rendement over het jaar gezien
Om u inzicht te geven hoe de opbrengstverdeling over de het jaar verloopt, kunt u de onderstaande grafiek aanhouden. Vanaf april tot en met juli haalt u procentueel het meeste rendement uit uw zonnepanelen. In deze vier maanden genereert u naar verwachting 51% van het totale jaarvermogen.

Verdeling rendement zonnepanelen over een jaar

Berekening voor uw situatie en wensen
De grootte van het dak en de afstand tussen zonnepanelen bepaalt hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden. De afstand wordt bepaald aan de hand van de hellingshoek, de afmeting van de zonnepanelen en de hoogte en breedte van het dak. Dit alles komt samen in een legplan dat wij voor u maken.

In eerste instantie berekenen onze adviseurs voor u de investering, de besparing, de terugverdientijd en het rendement van uw zonnepanelensysteem.

Vraag voor een advies op maat gratis en vrijblijvend een offerte aan: www.bongosolar.nl/offerte-aanvragen

Bel mij voor advies

Bereken uw zonnepanelensysteem

Gratis informatiepakket

Nieuws

Zonnepanelen-informatiepakket vernieuwd

6 mei 2019: Ons informatiepakket over zonnepanelen is vernieuwd. Hierin vindt u informatie over soorten zonnepanelen, omvormers, de werking van een zonnepanelen-systeem, opbrengst en het traject tot installatie.

Lees meer

1.750 zonnepanelen geplaatst bij Remeha in Apeldoorn

7 maart 2019: Hoe kun je als bedrijf in duurzaamheid zelf duurzamer worden? Remeha in Apeldoorn deed het door 1.750 zonnepanelen te laten plaatsen. Met trots uitgevoerd door BonGo Solar Projects B.V.

Lees meer

Word jij onze nieuwe collega?

7 februari 2019: BonGo Solar groeit snel. Daardoor hebben wij diverse vacatures. Zoals: teamleider Verkoop Binnendienst, verkoopadviseur, (online) marketeer, projectleider, werkvoorbereider en meerdere monteurs & elektriciens. Interesse?

Lees meer

Sneeuw op zonnepanelen, wat te doen?

24 januari 2019: Heb je zonnepanelen en vraag je je af of je de sneeuw het beste kunt verwijderen, of beter kunt laten liggen? En wil je weten wat de energie-opbrengst is bij sneeuw?

Lees meer

Vacature teamleider Verkoop Binnendienst

18 januari 2019: BonGo Solar groeit en daarom zijn wij op zoek naar een extra teamleider voor onze afdeling Sales in Apeldoorn. Samen met de andere teamleiders verricht je diverse werkzaamheden ten behoeve van het optimaal functioneren van ons verkoopteam. Meer informatie staat in onze vacaturetekst.

Lees meer