BonGo Solar zonnepanelen offerte aanvragen

Bel mij voor advies

Ga terug

Vermogen en opbrengst zonnepanelen

Bij de zoektocht naar zonnepanelen wilt u natuurlijk ook weten welk rendement u kan verwachten. Het rendement wordt berekend op basis van uw aanschafkosten en de opbrengst die het u zal opleveren.

De opbrengst van zonnepanelen wordt berekend aan de hand van aantal panelen, de ligging, hoek en soort paneel. Tezamen zorgen deze voor een totaal plaatje qua rendementsberekening.

Besparen met zonnepanelen

Met zonnepanelen gaat u besparen op uw energiekosten. Maar daar gaat wel een investering aan vooraf. Daarom is het belangrijk om een goede rendementsberekening te maken, zodat u inzichtelijk heeft vanaf wanneer u daadwerkelijk gaat besparen met zonnepanelen. 

Hoe wordt het vermogen van een paneel bepaald?

Elk soort zonnepaneel wordt ingedeeld in een ‘watt-klasse’. Dit geeft het gemiddelde maximaal vermogen aan dat een zonnepaneel kan genereren. Deze watt-klasse wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Ieder zonnepaneel wordt na fabricage getest door middel van een flashtechniek. Hiermee wordt een vooraf gedefinieerde hoeveelheid licht intensief op het zonnepaneel geprojecteerd en wordt de opbrengst gemeten. Bij goede panelen zijn deze flashdata beschikbaar voor de koper.

Welke factoren spelen mee bij opbrengstbepaling van zonnepanelen?

  • Opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht; een zonnepaneel in Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35° tot 36° heeft. Bij hellingshoeken tussen 15° en 60° is de jaaropbrengst slechts 5% lager.
  • Zijwaartse hoek; optimaal wordt een paneel stationair gericht op 5° ten westen van het zuiden. Bij oriëntaties tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis.
  • Rendement; verschillende typen zonnecellen hebben een verschillend rendement.
  • Oppervlak; lengte x breedte.
  • Zoninstraling; de hoeveelheid opvallend zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest van de stralen verspreiden ze.
  • Zonuren; de hoeveelheid uren licht per jaar zonder bewolking zijn mede bepalend voor het rendement.
  • Temperatuur; bij hoge temperaturen wordt minder elektriciteit opgewekt dan bij lage temperaturen. Dit heeft te maken met de betere elektrische geleiding in materialen bij lage temperaturen.

Zonnepanelen in Nederland

We weten allemaal dat we in Nederland minder zonuren en een lagere zonkracht hebben dan in bijvoorbeeld Spanje. Dat heeft natuurlijk invloed op het rendement van zonnepanelen in Nederland. Maar met de juiste installatie kunt u zeker een mooi rendement halen met uw zonnepanelen, ook in Nederland.

Rendementsberekening zonnepanelen

De afstanden tussen zonnepanelen bepaalt hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden. De afstand wordt bepaalt aan de hand van de hellingshoek, afmeting zonnepanelen en breedte van het dak. Al deze variabelen hebben invloed op het maximale rendement uit uw zonnepanelenBereken uw zonnepanelensysteem gemakkelijk met de berekentool.

Bel mij voor advies

Bereken uw zonnepanelensysteem

Gratis informatiepakket

Nieuws

Zonnepanelen en brandgevaar: hoe zit dat?

22 november 2018: Dit jaar werden meerdere branden door zonnepanelen gemeld. Reden voor paniek? Wat ons betreft niet, want bij BonGo Solar hebben we nog nooit met brandende zonnepanelen te maken gehad. In dit artikel leggen we uit waardoor dat komt, welke panelen brandgevaarlijk kunnen zijn en waar u op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen.

Lees meer

10 landelijke installateurs vergeleken… BonGo Solar de beste!

15 november 2018: De onafhankelijke website Zonnepaneelwijzer heeft onderzoek gedaan naar 10 grote landelijk opererende installateurs. De installateurs van BonGo Solar komen er als beste uit!

Lees meer

SGZE: Stichting Garantiefonds ZonneEnergie

BonGo Solar is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds ZonneEnergie. Lees hier alles over de voordelen van zonnepanelen met SGZE-certificaat

Lees meer

U hoeft pas te betalen bij oplevering!

Alleen bij ons: geen aanbetaling bij de aanschaf van uw zonnepanelen

Lees meer

Voordelig aan de zonnepanelen in Montferland

Wist u dat het nemen van zonnepanelen in Montferland nog nooit zo voordelig was?

Lees meer
 20171231