BonGo Solar zonnepanelen offerte aanvragen, gratis en vrijblijvend

Bel mij voor advies

Vermogen en opbrengst van zonnepanelen

Bij de zoektocht naar zonnepanelen wilt u natuurlijk weten welk rendement u kunt verwachten. Het rendement wordt berekend op basis van de aanschafkosten en de opbrengst van zonnepanelen. De opbrengst wordt berekend aan de hand van het aantal panelen, het soort paneel, de ligging van het dak en de hellingshoek van het dak. Op basis van dit totaalplaatje kunnen we een rendementsberekening maken.

Besparen met zonnepanelen

Met zonnepanelen gaat u besparen op uw energiekosten. Denk aan allerlei elektrische apparaten in huis die voortaan op gratis stroom draaien. Daar gaat wel een investering aan vooraf. Daarom is het belangrijk om een goede rendementsberekening te maken, zodat u inzichtelijk heeft vanaf welk moment u daadwerkelijk gaat besparen met zonnepanelen. 

Hoe wordt het vermogen van een paneel bepaald?

Elk soort zonnepaneel wordt ingedeeld in een ‘watt-klasse’. Dit geeft het gemiddelde maximale vermogen aan dat een zonnepaneel kan genereren. Deze watt-klasse wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Elk zonnepaneel wordt na fabricage getest door middel van een flashtechniek. De testers stellen een bepaalde hoeveelheid licht vast. Die hoeveelheid licht wordt intensief op het zonnepaneel geprojecteerd. Zo kan de opbrengst worden gemeten. Bij goede panelen zijn deze flashdata beschikbaar voor de koper.

Factoren bij opbrengstbepaling zonnepanelen

Oppervlak:
Lengte x breedte van het totaal aantal zonnepanelen bij elkaar.
Hellingshoek van dak of panelen:
Een zonnepaneel in Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35° tot 36° heeft. Maar bij hellingshoeken tussen 15° en 60° is de jaaropbrengst echter slechts 5% lager.
Zijwaartse hoek zonnepanelen:
Voor een optimale opbrengst is uw systeem stationair gepositioneerd op 5° ten westen van het zuiden. Ook hier geldt dat bij systemen gepositioneerd tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis.
Schaduw:
Hoe minder schaduw des te gunstiger. Denk aam schaduw van bomen, dakkapel, uw dak of dat van uw buren.
Zoninstraling:
De hoeveelheid invallend zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werken zonnepanelen. Ze ontvangen dan alleen iets minder zonlicht dan bij volle zon.
Zonuren:
De hoeveelheid zonuren per jaar zijn mede bepalend voor het rendement. In onze rendementsberekening houden wij rekening met bewolking.
Temperatuur:
Bij hoge temperaturen wordt minder elektriciteit opgewekt dan bij lage temperaturen. Dit heeft te maken met een betere elektrische geleiding in materialen bij lage temperaturen.

Verder speelt het volgende een rol:

Het type zonnepanelen:
Het type zonnepaneel dat u aanschaft heeft veel invloed op uw rendement. Zo levert AEG bijvoorbeeld superieure zonnepanelen waarbij weinig energieverlies optreedt.
Prijs zonnepanelen:
De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. De prijs van een paneel wordt vaak bepaald op basis van de kwaliteit van een paneel.
Afschrijving zonnepanelen:
Gemiddeld gaan panelen zo’n 25 jaar mee, waarbij ze in de eerste 10 jaar het hoogste rendement leveren. Dit neemt geleidelijk wat af. Toch leveren de panelen na 25 jaar gemiddeld nog 80% van het oorspronkelijke maximale rendement.

Rendement berekenen op zonnepanelen
Niet ieder huis heeft hetzelfde soort dak. Verder zijn er verschillende richtingen waar zonnepanelen naartoe kunnen wijzen door de ligging van het huis. Zonnepanelen wijzen idealiter richting het zuiden, zodat ze de meeste zon krijgen en maximale zonne-energie opbrengen. Echter dit is niet noodzakelijk.

Verdeling rendement over het jaar gezien
Om u inzicht te geven hoe de opbrengstverdeling over de het jaar verloopt, kunt u de onderstaande grafiek aanhouden. Vanaf april tot en met juli haalt u procentueel het meeste rendement uit uw zonnepanelen. In deze vier maanden genereert u naar verwachting 51% van het totale jaarvermogen.

Verdeling rendement zonnepanelen over een jaar

Berekening voor uw situatie en wensen
De grootte van het dak en de afstand tussen zonnepanelen bepaalt hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden. De afstand wordt bepaald aan de hand van de hellingshoek, de afmeting van de zonnepanelen en de hoogte en breedte van het dak. Dit alles komt samen in een legplan dat wij voor u maken.

In eerste instantie berekenen onze adviseurs voor u de investering, de besparing, de terugverdientijd en het rendement van uw zonnepanelensysteem.

Vraag voor een advies op maat gratis en vrijblijvend een offerte aan: www.bongosolar.nl/offerte-aanvragen

Bel mij voor advies

Bereken uw zonnepanelensysteem

Gratis informatiepakket

Nieuws

Peter Mulder start als CCO van Energy Experience Group

Lees meer

Nieuw in het assortiment: AEG Solar monokristallijn Half Cel Full Black 360Wp zonnepanelen!

Nieuw in het assortiment: AEG Solar monokristallijn Half Cel Full Black 360Wp zonnepanelen!

Lees meer

Koolen Industries subsidiary Energy Experience Group acquires solar panel installation company NovaVolt

Lees meer

Koolen Industries' dochterbedrijf Energy Experience Group neemt zonnepaneel bedrijf NovaVolt over

Lees meer

Vacature Hoofd Order Management

Draait bij jou alles om de klant? Heb je leidinggevende ervaring binnen een resultaatgerichte organisatie? Dan zoeken wij jou!

Lees meer