Bel mij voor advies

Ga terug

Vermogen en opbrengst zonnepanelen

Bij de zoektocht naar zonnepanelen wilt u natuurlijk ook weten welk rendement u kan verwachten. Het rendement wordt berekend op basis van uw aanschafkosten en de opbrengst die het u zal opleveren.

De opbrengst van zonnepanelen wordt berekend aan de hand van aantal panelen, de ligging, hoek en soort paneel. Tezamen zorgen deze voor een totaal plaatje qua rendementsberekening.

Besparen met zonnepanelen

Met zonnepanelen gaat u besparen op uw energiekosten. Maar daar gaat wel een investering aan vooraf. Daarom is het belangrijk om een goede rendementsberekening te maken, zodat u inzichtelijk heeft vanaf wanneer u daadwerkelijk gaat besparen met zonnepanelen. 

Hoe wordt het vermogen van een paneel bepaald?

Elk soort zonnepaneel wordt ingedeeld in een ‘watt-klasse’. Dit geeft het gemiddelde maximaal vermogen aan dat een zonnepaneel kan genereren. Deze watt-klasse wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Ieder zonnepaneel wordt na fabricage getest door middel van een flashtechniek. Hiermee wordt een vooraf gedefinieerde hoeveelheid licht intensief op het zonnepaneel geprojecteerd en wordt de opbrengst gemeten. Bij goede panelen zijn deze flashdata beschikbaar voor de koper.

Welke factoren spelen mee bij opbrengstbepaling van zonnepanelen?

  • Opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht; een zonnepaneel in Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35° tot 36° heeft. Bij hellingshoeken tussen 15° en 60° is de jaaropbrengst slechts 5% lager.
  • Zijwaartse hoek; optimaal wordt een paneel stationair gericht op 5° ten westen van het zuiden. Bij oriëntaties tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis.
  • Rendement; verschillende typen zonnecellen hebben een verschillend rendement.
  • Oppervlak; lengte x breedte.
  • Zoninstraling; de hoeveelheid opvallend zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest van de stralen verspreiden ze.
  • Zonuren; de hoeveelheid uren licht per jaar zonder bewolking zijn mede bepalend voor het rendement.
  • Temperatuur; bij hoge temperaturen wordt minder elektriciteit opgewekt dan bij lage temperaturen. Dit heeft te maken met de betere elektrische geleiding in materialen bij lage temperaturen.

Zonnepanelen in Nederland

We weten allemaal dat we in Nederland minder zonuren en een lagere zonkracht hebben dan in bijvoorbeeld Spanje. Dat heeft natuurlijk invloed op het rendement van zonnepanelen in Nederland. Maar met de juiste installatie kunt u zeker een mooi rendement halen met uw zonnepanelen, ook in Nederland.

Rendementsberekening zonnepanelen

De afstanden tussen zonnepanelen bepaalt hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden. De afstand wordt bepaalt aan de hand van de hellingshoek, afmeting zonnepanelen en breedte van het dak. Al deze variabelen hebben invloed op het maximale rendement uit uw zonnepanelenBereken uw zonnepanelensysteem gemakkelijk met de berekentool.

Bel mij voor advies

Bereken uw zonnepanelensysteem

Gratis informatiepakket

Nieuws

U hoeft pas te betalen bij oplevering!

Alleen bij ons: geen aanbetaling bij de aanschaf van uw zonnepanelen

Lees meer

Voordelig aan de zonnepanelen in Montferland

Wist u dat het nemen van zonnepanelen in Montferland nog nooit zo voordelig was?

Lees meer

AEG Glas-Glas zonnepanelen

Nu nieuw in ons assortiment zijn de Glas-Glas zonnepanelen van AEG.

Lees meer

Gratis zonnepanelensysteem

Onder alle showroomgasten van de heropening van onze showroom hebben wij een gratis zonnepanelensysteem verloot!

Lees meer

Duurzaamheidslening gebruiken voor uw zonnepanelen

“Dankzij de duurzaamheidslening kan ik duurzame energie opwekken en mijn eigen geld als buffer houden”

Lees meer
 20171231