Btw-teruggave | BonGo Solar

0% btw voor zonnepanelen op woningen vanaf 1 januari 2023

Voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning geldt een btw-tarief van 21%. Sinds 1 januari 2023 is het tarief gewijzigd naar 0%. De belangrijkste veranderingen en gevolgen lees je hieronder.

Benieuwd naar jouw besparing? Doe de dakscan of vraag een offerte aan.

Het btw-tarief van 0% geldt alleen voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Met een woning bedoelen we bijvoorbeeld ook een garage of schuur bij een woning en een serre of een aan- of uitbouw. En een vakantiewoning. Ook is het 0%-tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.

Het 0%-tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen.

Voor andere werkzaamheden, zoals een mogelijke versteviging van het dak of installatie van een warmtepomp, blijft het btw-tarief 21% gelden.

Let op!

Koop je een nieuwbouwwoning met zonnepanelen die ook fungeren als dakbedekking? Dit noemen we geïntegreerde zonnepanelen. Hiervoor blijft het btw-tarief van 21% gelden.

Ik ben particulier, wat betekent dit voor mij?

Je betaalt vanaf 1 januari 2023 geen btw meer over de levering en installatie van je zonnepanelen op of bij je woning. En omdat je geen btw betaalt, hoef je die ook niet terug te vragen. Btw terugvragen via een btw-aangifte kan dus niet meer.

Toch ziet de belastingdienst jou als btw-ondernemer. Dat komt doordat je met jouw zonnepanelen energie levert aan uw energiemaatschappij. Maar je hoeft dit niet te melden als btw-ondernemer als je jaaromzet onder de € 1.800 is. Dit geldt voor de meeste particulieren, in ieder geval zolang het vermogen van hun zonnepanelen onder 10.000 Wattpiek blijft.

Komt jouw jaaromzet van geleverde elektriciteit boven de € 1.800? Dan moet je je bij de Belastingdienst aanmelden als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. Je kunt je dan wel aanmelden voor de kleineondernemersregeling.

Ik ben ondernemer, wat betekent dit voor mij?

Worden jouw zonnepanelen op of bij jouw woning geplaatst? Hiervoor geldt vanaf 1 januari 2023 het 0%-tarief. Je betaalt hierover dan dus geen btw en kunt die dus ook niet terugvragen. Met jouw zonnepanelen lever je energie terug aan je energiemaatschappij, en dat blijft wel een met btw belaste activiteit. Dit geef je aan in je btw-aangifte.