Duurzaamheidslening voor zonnepanelen

Veel steden bieden in samenwerking met Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) de mogelijkheid aan om aanspraak te maken op een gemeentelijke duurzaamheidslening. Deze lening geeft je de mogelijkheid zonnepanelen te financieren.

Iedere gemeente bepaalt zelf of zij de duurzaamheidslening verstrekt. De gemeente is bij de aanvraag van een duurzaamheidslening dan ook het beste startpunt. Informeer eerst bij jouw gemeente of zij de lening verstrekken en wat ze hiervoor van je nodig hebben. De ervaring leert dat gemeenten hiervoor duidelijke standaarddocumentatie hebben die ze je kunnen toesturen. Er zijn partijen in de markt die je, tegen betaling, kunnen helpen bij de aanvraag, maar uiteindelijk is het de gemeente die beslist. Indien ze besluit om de lening te verstrekken, wordt deze beschikbaar gesteld in de vorm van een bouwkrediet. Deze kan altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij worden afgelost.

Benieuwd naar jouw besparing? Doe de dakscan of vraag een offerte aan.

Gunstige voorwaarden

Een duurzaamheidslening is een lening van ongeveer minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-. De hoogte van de lening is afhankelijk van de regeling van jouw gemeente of provincie. Tot een bedrag van € 7.500,- geldt een looptijd van 10 jaar. Voor een hoger bedrag is de looptijd 15 jaar. Welk bedrag je ook leent, je krijgt altijd een rentekorting van 3% op de 10- of 15-jaars vaste rente van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. De lening wordt onderhands en als jaar-annuïteitenlening verstrekt.

Familie de Vries uit Rossum ging u voor!

De heer en mevrouw De Vries hebben onlangs 15 zonnepanelen op hun twee-onder-een-kapwoning laten leggen. Zij zijn er blij mee.

'Je kunt denken ‘het zal mijn tijd wel duren, maar we hebben ook kinderen en kleinkinderen'.

Zelf stroom opwekken

Het dak van het huis van de familie De Vries ligt op het zuidwesten en heeft een gunstige helling voor panelen. De heer De Vries: “Wij verwachten met onze 15 panelen 3.000 tot 3.500 KWh op te wekken. Dat zou voor ons tweeën voldoende moeten zijn, maar op dit moment verbruiken wij meer stroom. Wij verbruiken ca. 4.500 KWh per jaar. We gaan er nog eens goed naar kijken hoe we ons energieverbruik naar beneden kunnen brengen. Ons streven is om met onze zelf opgewekte stroom uit te komen.”

De volgende generatie

De familie De Vries gaat bewust om met het milieu. Bij de aanschaf van nieuwe apparaten letten zij op het energielabel, het huis is goed geïsoleerd, afval wordt gescheiden en het echtpaar gaat zoveel mogelijk op de fiets. “Wij worden zelf een dagje ouder en dan kun je natuurlijk denken dat het voor jou niet meer van belang is, maar wij hebben ook kinderen en kleinkinderen. Daar mag je ook wel aan denken.”

Voordelige duurzaamheidslening

De heer de Vries vroeg drie offertes aan voor zonnepanelen. Bij BonGo Solar voelde hij zich echter het beste geholpen. “BonGo Solar wees ons op de duurzaamheidslening van de gemeente Maasdriel en gaf ons goede informatie. Dat trok ons over de streep. De lening is erg voordelig. Ik betaal gedurende tien jaar € 51,- per maand, ofwel € 6.000,- in totaal. Daarvan betaal ik € 300,- aan rente. Dat vind ik weinig. Ik kan nu mijn eigen geld als buffer behouden en toch al duurzame energie opwekken. Mijn energierekening gaat omlaag en over tien jaar zijn de panelen van mij. Eigenlijk zou iedereen dat moeten doen.”

Tips van de heer de Vries:

  1. Investeer in zonnepanelen. Dat is goed voor het milieu.
  2. Kijk of jouw gemeente de duurzaamheidslening aanbiedt.
  3. Door van een lening gebruik te maken, kun je je eigen geld aan andere zaken besteden.

Wil je meer weten? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Het is namelijk best wat informatie. Om al je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden kun je altijd contact opnemen met een van onze adviseurs.