Rendement | BonGo Solar

Rendement van zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is inderdaad een investering, en het is begrijpelijk dat je wilt weten of ze voldoende energie zullen produceren om kostenefficiënt te zijn. Een manier om dit te bepalen is door te kijken naar de verwachte jaarlijkse energieopbrengst van een zonnepaneelsysteem. Zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van minstens 25 jaar.

Door de jaarlijkse energieopbrengst te berekenen en te vergelijken met de kosten van de investering, kun je een idee krijgen van de rendabiliteit van het zonnepaneelsysteem over de levensduur ervan. Het is een belangrijke stap bij het evalueren of zonnepanelen een goede keuze zijn voor jouw specifieke situatie.

Benieuwd naar jouw besparing? Doe de dakscan of vraag een offerte aan.

Gemiddelde jaarlijkse opbrengst

De aanschaf van zonnepanelen is een investering die je wilt beoordelen op de vraag of ze voldoende energie zullen genereren om kosteneffectief te zijn. Een belangrijke factor hierbij is de verwachte jaarlijkse energieopbrengst, gezien zonnepanelen doorgaans minstens 25 jaar rendement bieden. Bij AEG-panelen is zelfs een garantie van 30 jaar mogelijk, wat extra gemoedsrust geeft.

Een doorsnee zonnepaneelinstallatie genereert jaarlijks tussen de 3 kW en 4 kW aan energie. Voor veel huishoudens met drie of vier personen in een middelgrote woning is dit meestal voldoende. Als je echter in een kleiner huis woont of een kleiner huishouden hebt, kan een installatie van 2 kW tot 3 kW meestal volstaan.

Een gemiddeld zonnepaneelsysteem van 4 kW levert jaarlijks ongeveer 3.400 kWh aan gratis elektriciteit op. Hiermee bespaar je al snel € 1.000,- per jaar op je energierekening en verdien je de investering meestal in iets meer dan 4 jaar terug.

In die tijd wek je genoeg elektriciteit op om:

  • 4.857 uur de wasmachine te laten draaien
  • 97.143 uur gebruik van de koelkast
  • 1.880 uur water koken in een waterkoker
  • 1.417 uur gebruik van de oven

Opbrengst en garantie

Met onze kosteloze dakscan krijg je een schatting van de totale jaarlijkse besparingen die je kunt verwachten met jouw zonnepanelen, evenals de geschatte investeringskosten. De jaarlijkse besparingen worden berekend op basis van je huidige energieverbruik en het potentiële aantal panelen. Een kosteloos advies en een vrijblijvende kostenopgave ontvang je binnen enkele minuten in je inbox.

Natuurlijk kun je altijd bij ons een gratis en vrijblijvende prijsopgave aanvragen. Het is van belang om bij het ontvangen van prijsindicaties zowel de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen als de garantievoorwaarden te vergelijken. Dit biedt inzicht in zowel het verwachte rendement op je investering als de levensduur van je installatie. Het kan bijvoorbeeld voordelig zijn om te kiezen voor een installatie met een iets lagere opbrengst per wattuur (Wh), maar met een langere garantieperiode, in plaats van een installatie met een hogere opbrengst per Wh, maar met een kortere garantie.

Het is van essentieel belang om de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen te vergelijken bij het ontvangen van prijsindicaties. Deze jaarlijkse opbrengst geeft niet alleen aan hoeveel van je jaarlijkse elektriciteitsverbruik door zonnepanelen kan worden opgewekt, maar het helpt je ook bij het berekenen van het rendement op je investering. Hierdoor kun je een weloverwogen beslissing nemen over de aanschaf van zonnepanelen.

Haal meer uit je schone energie

De opbrengst van zonnepanelen leidt direct tot kostenbesparingen. Om echter de opgewekte zonne-energie optimaal te benutten, zijn er nog andere stappen die je kunt nemen. Een energie-efficiënte inrichting van je huis is bijvoorbeeld een goede keuze. Overweeg het gebruik van energiebesparende lampen en zorg ervoor dat elektrische apparaten zijn uitgeschakeld wanneer ze niet in gebruik zijn. Een stekkerblok met een aan-/uitknop kan hierbij van dienst zijn.

Daarnaast kun je de wasmachine en andere apparaten efficiënter gebruiken door ze alleen te laten draaien wanneer ze een volle lading hebben. Deze eenvoudige maatregelen kunnen al aanzienlijke energiebesparingen opleveren en bijdragen aan een duurzamere levensstijl.

Zonne-energie opslaan

Het opwekken van gratis energie door zonnepanelen is een essentieel onderdeel van de rendabiliteit. Maar er zijn nog meer manieren om zonnepanelen optimaal te benutten. Denk aan het inrichten van je huis met energie-efficiëntie in gedachten, bijvoorbeeld door energiebesparende lampen te gebruiken. Zorg er ook voor dat elektrische apparaten volledig zijn uitgeschakeld, vermijd stand-by modus, en overweeg het gebruik van een stekkerblok met een aan-/uitknop.

Bovendien kun je apparaten, zoals de wasmachine, efficiënter gebruiken door ze alleen te laten draaien wanneer je een volle lading hebt. Deze eenvoudige stappen kunnen al aanzienlijk bijdragen aan energiebesparing en een duurzamere levensstijl.

Zonne-energie opslaan op een zonnebatterij of accu

Omdat het steeds vaker voor zal komen dat je niet al je opgewekte energie kunt gebruiken of terug kan leveren, kun je een zonnebatterij of -accu installeren. Zo kun je de overtollig opgewekte elektriciteit opslaan. Deze energie kun je op een later moment gebruiken als je panelen wat minder opwekken, bijvoorbeeld in de avond.

De ontwikkeling van thuisbatterijen gaat snel en naarmate het moment dat de voorgenomen afbouw van de salderingsregeling in 2025 dichterbij komt, wordt het steeds aantrekkelijker om een thuisbatterij aan te schaffen. Kijk op onze batterijpagina voor meer informatie hierover.

Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen, onze dakscan doen of een vrijblijvende offerte aanvragen. Wij helpen en adviseren je graag!