Subsidies voor zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen is gezien het rendement en een schoner milieu heel aantrekkelijk. Om hiervan te profiteren is eerst een investering nodig. Om deze investering aantrekkelijker én gemakkelijk te maken bestaan er een aantal financieringsvoordelen voor zonnepanelen. Zo zijn er enkele subsidiemogelijkheden en kunt u de BTW terugkrijgen die over de zonnepanelen is betaald.

Benieuwd naar uw besparing? Doe de dakscan of vraag een offerte aan.

Energie Subsidiewijzer

Vanuit de overheid is er één centrale plek gemaakt waar u kunt kijken of er bij u in de buurt subsidiemogelijkheden zijn. Bekijk de EnergieSubsidiewijzer.

Duurzaamheidslening

In veel plaatsen zijn er vanuit de gemeente of provincie subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen. Dit kunnen zogeheten duurzaamheidsleningen zijn, vanuit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), waar u aanspraak op kunt doen bij het aanschaffen van zonnepanelen. Een duurzaamheidslening is een lening van minimaal € 2.500,- tot maximaal € 25.000,-. De hoogte van de lening is afhankelijk van de regeling van uw gemeente of provincie. Tot een bedrag van € 7.500,- geldt een looptijd van 10 jaar. Voor een hoger bedrag is de looptijd 15 jaar. Lees de belangrijkste voorwaarden van de duurzaamheidslening.

Zonnepanelen financieren door middel van uw hypotheek

Het financieren van uw zonnepanelen kan ook via uw hypotheek. U leent dan tot 106% van de woningwaarde. U kunt dit met uw hypotheekadviseur bespreken om samen de mogelijkheden te bekijken.

Bij het afsluiten van een hypotheek is het ook mogelijk extra te lenen. Dit bovenop wat u normaal kunt lenen op basis van uw inkomen. Dit is max. € 9.000,- voor energiebesparende maatregelen. Wanneer u een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC0 of lager koopt (nieuwbouw of utiliteitsbouw), dan mag u zelfs € 25.000,- extra lenen. De voorwaarde is echter wel een energieprestatiegarantie van 10 jaar. Let wel op; vanaf volgend jaar komt de energieprestatiegarantie voor woningen met een EPC0 of lager te vervallen. U kunt dan € 15.000,- extra lenen voor energiebesparende maatregelen.

Hoe werken subsidies als financieringsmogelijkheid?

Het verschilt per soort subsidie aan welke eisen u moet voldoen. Er zijn subsidies die kijken naar een gehele zonnepanelen-installatie, maar ook subsidies die alleen gelden voor simpelere manieren van zonne-energie opwekken zoals een zonneboiler. Vaak geldt dat subsidies voor zonnepanelen samengaan met andere energiebesparende maatregelen. Zo kan een regel zijn dat maximaal 75% van het leenbedrag mag worden besteed aan zonnepanelen. De overige 25% moet dan besteed worden aan andere energiebesparende maatregelen zoals isolatie.

Maandlasten en rente bij subsidie op zonnepanelen

Voor elke subsidie geldt, het is een gunstige lening die u krijgt. Zo kunt u al gaan besparen op uw energierekening en een positieve bijdragen leveren aan het milieu, zonder dat u zelf lang hoeft te sparen. Afhankelijk van het te lenen bedrag lost u een bepaald bedrag per maand af voor de lening. Ook betaalt u rente over het geleende bedrag. Dit is vaak een vast rentetarief voor de gehele looptijd. In enkele gevallen komen huishoudens in aanmerking voor fiscale aftrekbaarheid van de rente. Dit kunt u nagaan bij de belastingdienst.

Collectieve kortingen

Bij BonGo Solar kunt u flinke collectiviteitskorting bij afname van zonnepanelen in dezelfde plaats krijgen! Zo kunt u dubbel profiteren van regionale voordelen. Wilt u als inwoners van een bepaalde gemeente, wijk, buurt of straat een collectief vormen? Laat het ons weten! Wij helpen en adviseren u graag.