Wat is een omvormer? | Zonnepanelen BonGo Solar

Wat is een omvormer?

In de meeste gevallen is de spanning die wordt opgewekt door je zonnestroominstallatie niet direct geschikt voor huishoudelijk gebruik. Om deze reden worden zonnepanelen doorgaans verbonden met het elektriciteitsnet, dat een constante wisselspanning van 230 volt levert. Op deze manier vormt de zonnestroom een aanvulling op de stroom die uit het elektriciteitsnet komt.

Van gelijkspanning naar wisselspanning

Zonnepanelen produceren standaard gelijkstroom. Om deze stroom te kunnen benutten, moet deze eerst worden omgezet naar een constante wisselspanning of wisselstroom van 230 volt. Dit omzettingsproces wordt uitgevoerd door een omvormer. De omvormer neemt eerst de gelijkspanning en verandert deze in een sinusvormige wisselspanning. Vervolgens wordt deze spanning aangepast naar een niveau dat iets hoger ligt dan de lokale netspanning. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de zonnestroom daadwerkelijk kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet

Jouw bestaande elektrische stroomgroepen

Bij het kiezen van een geschikte omvormer is het belangrijk rekening te houden met de bestaande elektrische aansluiting. Omvormers die een vermogen van meer dan 600 W kunnen leveren, moeten worden aangesloten op een aparte stroomgroep. Omvormers tot circa 3000 W kunnen op een normale groep van 16A worden aangesloten. Voor grotere systemen is het nodig een zwaardere zekering te gebruiken, omdat anders op een mooie zomerse dag de ‘stop doorslaat’. Onze gecertificeerde installateurs sluiten jouw installatie aan volgens de NEN1010 normen. Zij zullen dus altijd zorg dragen voor een vakkundige en optimaal functionerende zonnestroominstallatie.

De hoofdzekering en omvormer-zekering

Bij het overwegen van het gebruik van een zwaardere zekering is het van essentieel belang om te controleren of de hoofdzekering dit toelaat. De hoofdzekering moet altijd een hogere waarde hebben dan de zwaarste zekering "aan afnemerzijde," wat in dit geval de omvormer is. Als bijvoorbeeld de omvormer een zekering van 25A vereist, moet de hoofdzekering minimaal 35A zijn. Standaard zijn huishoudens en kleine kantoren in Nederland afgezekerd op 25A. Het verhogen van de aansluiting naar een hogere zekeringwaarde brengt extra kosten met zich mee. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om twee kleinere omvormers op verschillende groepen aan te sluiten in plaats van één omvormer op een te zware groep. Voor grotere zonnestroomsystemen zijn er omvormers met een drie-fase-aansluiting, waardoor het vermogen gelijkmatig wordt verdeeld over de drie fasen, waardoor een lagere zekeringwaarde mogelijk is.

Installatie van de omvormer

De omvormer is een zeer belangrijk onderdeel van een zonnepanelen-systeem. Hieronder staan drie zaken waar een installateur mee te maken krijgt;

1 - Wat voor omvormer wordt er geplaatst?
2 - Waar wordt de omvormer geplaatst?
3 - Hoe wordt de omvormer aangesloten op het lichtnet (in de meterkast)?

Onze installateurs zijn vakkundig en hebben al duizenden uiteenlopende situaties meegemaakt, waarvoor zij altijd een oplossing vinden.

Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen, onze dakscan doen of een vrijblijvende offerte aanvragen. Wij helpen en adviseren je graag!