Sneeuw op uw zonnepanelen. Wat moet u doen?

Als er sneeuw op uw zonnepanelen ligt dan komt het directe en indirecte zonlicht niet goed op de zonnepanelen terecht. Dit kan voor u een reden zijn om de sneeuw van uw zonnepanelen te verwijderen, maar is dit echt nodig?

Zonnepanelen hebben een speciale coating die vuil afstoot. Ze worden altijd in een bepaalde hoek gemonteerd zodat de regen de panelen schoon spoelt en sneeuw gedeeltelijk eraf valt. De meeste zonnepanelen kunnen echter sneeuw dragen. De hoeveelheid is afhankelijk van de mechanische belasting van de zonnepanelen. Met sneeuwval is het dus niet direct van belang dat u de panelen sneeuwvrij maakt. Hieronder leggen wij uit wat u het beste kunt doen.

Hoe u sneeuw verwijdert van de zonnepanelen

Het is gevaarlijk om uw dak op te gaan met gladheid. Gebruik daarom een wisser met telescoopsteel. Op deze manier kunt u vanaf de grond of via een dakraam in ieder geval bij een deel van de panelen komen. De rest van de sneeuw zal door de winterzon of de warmte van uw woning smelten. Let wel op dat u dit met een zachte wisser doet. U wilt immers geen schade aan de zonnepanelen brengen. Verwijder altijd alleen sneeuw, geen ijs!

Een tweede optie is om een specialist in te schakelen. Bedrijven die zonnepanelen schoonmaken, kunnen vaak ook de zonnepanelen sneeuwvrij maken. Dit is een goede oplossing als u het te gevaarlijk vindt of als u niet in staat bent om het zelf te doen.

(Tekst loopt door onder de afbeelding met wat u vooral niet moet doen!)

Benieuwd naar uw besparing?

Doe de dakscan of vraag een offerte aan.

Doe de dakscan en bereken binnen 1 minuut uw besparing
  • Bespaar gemiddeld 58 euro per maand
  • A-merk zonnepanelen door ons gemonteerd
  • 100% klanttevredenheid en garantie

Wat u vooral niet moet doen!

Bij het sneeuwvrij maken van uw zonnepanelen zijn er een aantal dingen die u zeker niet moet doen.

  • Spuit nooit uw zonnepanelen schoon met water. Wanneer u uw zonnepanelen schoon probeert te maken met water ontstaat de kans dat er een laagje ijs op de panelen komt of dat u in een erger geval schade maakt;
  • Gebruik nooit (steen)zout of autowas. Dit kan de beschermende coating van de zonnepanelen beschadigen of zelf verwijderen;
  • Gebruik geen ruitenkrabber. Dit kan uw zonnepanelen ernstig beschadigen. U kunt in dit geval beter wachten tot de zon zijn werk doet.

Conclusie. Kunt u het beter laten liggen of verwijderen?

Over het algemeen kunt u beter de sneeuw laten liggen. In de wintermaanden leveren de zonnepanelen sowieso al minder op vanwege de mindere zonuren en de sneeuw glijdt altijd vanzelf weer van de zonnepanelen af!

Lees er ook meer over in onze blogs:
Hoe houd ik mijn zonnepanelen schoon bij sneeuw?
Kunnen zonnepanelen in de winter kapotvriezen?