Wat kunt u het beste doen om uw huis te verduurzamen?

Er zijn veel verschillende manieren om uw huis te verduurzamen. Zo krijgen wij vaak de vraag wat de beste optie is. Een zonneboiler, een warmtepomp of zonnepanelen? Wij helpen u graag mee om de mogelijkheden op een rijtje te zetten.

Benieuwd naar uw besparing? Doe de dakscan of vraag een offerte aan.

Zonneboiler en warmtepomp, wat is het verschil?

Een zonneboiler verwarmt het water in uw woning. Dit wordt opgeslagen in een voorraadvat. Hierdoor hoeft het water veel minder verwarmd te worden door uw CV-ketel. Op deze manier kunt u besparen op gasverbruik voor warm water. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Wanneer het buiten warmer is dan ongeveer 4 graden, verwarmt de warmtepomp al uw woning. Hierdoor hoeft de CV-ketel minder hard te werken om uw woning te verwarmen.

Nadelen waar u rekening mee moet houden

Een warmtepomp draait op stroom waardoor uw gasrekening zal dalen, maar uw energierekening zal stijgen. Een warmtepomp is dus een nuttige aanvulling voor wie al zonnepanelen heeft. Daarnaast heeft deze investering weinig nut als uw huis slechte isolatie heeft.

Zonneboilers zijn erg afhankelijk van de oriƫntatie van uw woning en de instraling van de zon. De zonnecollectoren, die het licht opvangen, vereisen veel lichtinval om efficiƫnt te kunnen werken. Dit in tegenstelling tot zonnepanelen die ook met diffuus licht nog uitstekend presteren! Voor optimaal gebruik moeten de zonnecollectoren zo veel mogelijk, schaduwloos, op zuid gericht zijn. Dit is niet voor elk huishouden een vanzelfsprekende mogelijkheid. In de periodes waar de zon nauwelijks schijnt en het warme water het meest nodig is, heeft u overige warmtebronnen nodig om uw water te verwarmen. Hierdoor heeft u alsnog uw CV-ketel nodig.

Zonnepanelen ten opzichte van een zonneboiler of warmtepomp

Het aanschaffen van zonnepanelen is in deze vergelijking de meest gunstige eerste stap. U kunt altijd de bovenstaande systemen naast een zonnestroominstallatie aanschaffen ter ondersteuning. Zo gebruikt u bijvoorbeeld een deel van de opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen voor uw warmtepomp!