Vermogen en opbrengst van zonnepanelen

Bij uw zoektocht naar zonnepanelen wilt u natuurlijk weten welk rendement u kunt verwachten. Dit rendement wordt berekend op basis van de aanschafkosten en de opbrengst van de zonnepanelen. De opbrengst wordt berekend aan de hand van het aantal zonnepanelen, het soort zonnepaneel dat u kiest, de ligging van uw dak, de hellingshoek van uw dak en de schaduwvorming. Op basis van dit totaalplaatje kunnen we een rendementsberekening maken.

Benieuwd naar uw besparing? Doe de dakscan of vraag een offerte aan.

Het vermogen van een zonnepaneel bepalen

Elk soort zonnepaneel wordt in een zogenoemde “watt-klasse” ingedeeld. Dit geeft het gemiddelde maximale vermogen aan dat een zonnepaneel kan genereren. Deze watt-klasse wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Daarnaast wordt elk zonnepaneel na fabricage getest door middel van een flashtechniek. De testers stellen een bepaalde hoeveelheid licht vast. Die hoeveelheid licht wordt intensief op het zonnepaneel geprojecteerd. Op deze manier kan de opbrengst worden gemeten. 

In de onderstaande video kunt u een kijkje nemen achter de schermen bij de AEG productielijn.


Factoren bij de opbrengstbepaling

 • Oppervlak
  Lengte x breedte van het totaal aantal zonnepanelen bij elkaar.
 • Hellingshoek van dak of panelen
  Een zonnepaneel in Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35° tot 36° heeft. Maar bij hellingshoeken tussen 15° en 60° graden is de jaaropbrengst echter slechts 5% lager.
 • Zijwaartse hoek zonnepanelen
  Voor een optimale opbrengst is uw systeem stationair gepositioneerd op 5° graden ten westen van het zuiden. Ook hier geldt dat bij systemen gepositioneerd tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis.
 • Schaduw
  Hoe minder schaduw des te gunstiger. Denk aan schaduw van bomen, dakkapel, uw dak of dat van uw buren.
 • Zoninstraling
  De hoeveelheid invallend zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werken zonnepanelen. Ze ontvangen dan alleen iets minder zonlicht dan bij volle zon.
 • Zonuren
  De hoeveelheid zonuren per jaar zijn mede bepalend voor het rendement. In onze rendementsberekening houden wij rekening met bewolking.
 • Temperatuur
  Bij hoge temperaturen wordt minder elektriciteit opgewekt dan bij lage temperaturen. Dit heeft te maken met een betere elektrische geleiding in materialen bij lage temperaturen.
 • Het type zonnepanelen
  Het type zonnepaneel dat u aanschaft heeft veel invloed op uw rendement. Zo levert AEG bijvoorbeeld superieure zonnepanelen waarbij weinig energieverlies optreedt.
 • Prijs zonnepanelen
  De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. De prijs van een zonnepaneel wordt vaak bepaald op basis van de kwaliteit van een paneel.
 • Afschrijving zonnepanelen
  Gemiddeld gaan zonnepanelen bij BonGo Solar zo’n 25 jaar mee, waarbij ze in de eerste 10 jaar het hoogste rendement leveren. Dit neemt geleidelijk wat af. Toch leveren de panelen bij BonGo Solar na 25 jaar gemiddeld nog 80% van het oorspronkelijke maximale rendement.

Verdeling rendement over het jaar

Om u inzicht te geven hoe de opbrengstverdeling over de het jaar verloopt, kunt u de onderstaande grafiek aanhouden. Vanaf april tot en met juli haalt u procentueel het meeste rendement uit uw zonnepanelen. In deze vier maanden genereert u naar verwachting 51% van het totale jaarvermogen.

Berekening voor uw situatie en wensen

De grootte van het dak en de afstand tussen zonnepanelen bepaalt hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden. De afstand wordt bepaald aan de hand van de hellingshoek, de afmeting van de zonnepanelen en de hoogte en breedte van het dak. Dit alles komt samen in een legplan dat wij voor u maken. Onze adviseurs berekenen voor u de investering, de besparing, de terugverdientijd en het rendement van uw zonnepanelensysteem.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen, onze dakscan doen of een vrijblijvende offerte aanvragen. Wij helpen en adviseren u graag!