Leveren zonnepanelen ook voldoende op in de winter?
BonGo Solar

Leveren zonnepanelen ook voldoende op in de winter?

In de zomer straalt de zon volop en lijkt de perfecte tijd voor zonne-energie. Het is immers logisch dat met meer zon meer duurzame energie wordt opgewekt. Maar hoe zit dat in de winter? De koude maanden worden niet direct geassocieerd met zonnepanelen en duurzaamheid. En we vergeten de zonnige zomerdagen dan al weer snel. Dit roept de vraag op: leveren zonnepanelen in de winter ook daadwerkelijk energie op?

Leveren zonnepanelen ook voldoende op in de winter?

Zijn zonnepanelen in de winter wel de moeite waard?

Veel mensen denken dat zonnepanelen in de winter nauwelijks nut hebben. Dat is gelukkig niet waar! Ook in de winter schijnt de zon. De stralen zijn misschien minder fel, maar er is wel degelijk daglicht. En dat licht is voldoende om energie op te wekken.

Hoeveel kWh leveren zonnepanelen op in de winter?

De zomerperiode is veruit de beste periode om zonne-energie op te wekken. Gemiddeld genomen komt 70 procent van je jaaropbrengst uit de periode tussen maart en september. Maar de overige 30 procent wordt opgewekt tussen oktober en februari. De dagen zijn dan natuurlijk korter, dus er is minder daglicht. Maar toch wordt er ook in de winter veel energie opgewekt.

Hoeveel precies? Dat is moeilijk te zeggen. Het ligt natuurlijk aan het aantal panelen dat je hebt, de oriëntatie van je dak en de weersomstandigheden. 

Zonnige, winterse dag is juist goed!

De winterperiode kent genoeg dagen waarop het zonnetje prima schijnt. Dit is juist goed voor het opwekken van zonne-energie. Sterker nog: extreem warme dagen verlagen juist de opbrengst van zonnepanelen. Elektronica functioneert in de regel vaak minder goed bij hitte. Daarom zit er in je laptop bijvoorbeeld ook een ventilator. Een koude dag, met veel zon, kan dus voor relatief meer opgewekte zonne-energie zorgen dan een bloedhete dag.

Het nut van een thuisbatterij

Profiteer vooral van die heerlijke zonnige dagen. En wek je meer op dan je verbruikt, dan kan je die energie opslaan in je eigen thuisbatterij. Ideaal voor de avond, wanneer de zon al onder is en al wat eerder de lampen aan moet doen. Met een thuisbatterij hoef je die stroom dan niet in te kopen.

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem contact met ons op.

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht