Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist
BonGo Solar

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

Wat is de salderingsregeling?

Zonnepanelen stellen je in staat om eigenhandig energie op te wekken. Een gedeelte van deze zelfopgewekte energie gebruik je direct in je eigen huis. Het overschot, dat je niet zelf verbruikt, wordt teruggegeven aan het elektriciteitsnetwerk. Dit proces staat bekend als 'teruglevering'. Je energiebedrijf verrekent de hoeveelheid energie die je teruglevert met de hoeveelheid die je verbruikt.

Uiteindelijk betaal je alleen voor het nettoverbruik, na aftrek van je teruglevering. Dit proces van verrekening wordt 'salderen' genoemd. De salderingsregeling is door de overheid geïntroduceerd om de aanschaf van zonnepanelen betaalbaarder te maken en zo de energietransitie te versnellen.

De wens om de salderingsregeling af te bouwen

Het kabinet heeft al langer de wens om de salderingsregeling af te bouwen. Meermaals werd het afbouwen van de salderingsregeling uitgesteld. Het afbouwen vanaf 2023 was bijvoorbeeld al niet mogelijk. Toen het kabinet vorig jaar viel, werd de wet controversieel verklaard. De kamer is dus aan zet.

Debat Eerste Kamer

Afgelopen dinsdag debatteerde de Eerste Kamer over het wetsvoorstel om de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk aan af te bouwen. Nog voordat de discussies officieel van start gingen, berichtten verschillende media over de verdeeldheid tussen de partijen. Vooral de keuze van GroenLinks/PvdA zou doorslaggevend zijn voor de uiteindelijke besluitvorming.

De standpunten voor de afbouw van de salderingsregeling

Diverse partijen lieten weten dat ze voor de afbouw van de salderingsregeling zijn. Het gaat hier om de volgende partijen:

  • VVD;
  • D66;
  • CDA;
  • CU;
  • SGP;

Ze gaven onder meer aan dat de salderingsregeling goed heeft gewerkt. Zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit en ze verdienen zich – zelfs zonder salderingsregeling – terug nog voordat de garantieperiode vervalt.

Tevens werd aangegeven dat voor iedereen het warmtefonds beschikbaar is. Val je onder een vastgesteld inkomensniveau dan kun je de aanschaf van de zonnepanelen financieren tegen 0 procent rente. Hierdoor is het voor een grote groep mensen mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen zonder hoge kosten.

Een ander velgehoord argument is de netcongestie. Dit betekent dat het stroomnet overvol raakt en de hoeveelheid opgewekte energie dat aan het net wordt aangeboden niet aan goed kan verwerken. Zeker niet wanneer er veel tegelijkertijd wordt teruggeleverd. Omdat het stroomnet zo overvol raakt, worden eigenaren van zonnepanelen steeds vaker verplicht om terugleveringskosten te betalen of is het voor hen tijdelijk niet mogelijk om de opgewekte energie terug te leveren .

Daarnaast mogen zonnepanelenbezitters bij steeds meer energiemaatschappijen enkel een dynamisch energiecontract afnemen. Met een dynamisch energiecontract kun je aantrekkelijk stroom kopen als er veel opgewekte stroom wordt aangeboden en betaal je meer zodra er minder aanbod is, bijvoorbeeld in de avond.

Als laatste werd het belang van een goede ontwikkeling van thuisbatterijen benoemd, zodat er meer ingezet kan worden om een thuisbatterij aan te schaffen waarmee het energienet ontlast wordt.

De standpunten tegen de afbouw van de salderingsregeling

De volgende partijen zijn tegen de afbouw van de salderingsregeling:

  • BBB;
  • PVV;
  • SP;
  • PvdD;

De argumenten van deze partijen om de salderingsregeling te behouden  zijn er op gericht om mensen die weinig geld hebben te beschermen. De salderingsregeling is juist bedoeld om mensen te stimuleren zonnepanelen aan te schaffen. Voor hen voelt het onrechtvaardig dat juist op het moment dat de middenklasse en de mensen met minder geld aan de beurt komen om zonnepanelen te plaatsen de salderingsregeling ter discussie staat Er werd tevens aangegeven dat het voor verhuurders minder interessant wordt om zonnepanelen aan te schaffen en zo de huurders niet kunnen profiteren. Hoe zal dat helpen met de energietransitie?

Er zijn ook twijfels

Onzeker is nog welke standpunt de partijen Ja21, 50plus en GL/PvdA gaan innemen. Vooral het standpunt van de laatste partij met 14 zetels in de senaat wordt gezien als doorslaggevend. De partij wil antwoorden op vragen over de energiewet afwachten, voordat ze hun standpunt kenbaar maken.

Volgende week wordt er gestemd. Maar, wat dan?

Als er voor de afbouw wordt gestemd…

Wordt er voor de afbouw van de salderingsregeling gestemd? Dan zal vanaf 2025 de subsidie langzaam worden afgebouwd. Betekent dit dan dat zonnepanelen minder interessant zijn? Welnee! Zonnepanelen verdienen zich nog steeds snel terug en zijn op de langere termijn altijd voordeliger dan energie inkopen.

De kans is ook groot dat de overheid in dit geval meer focus gaat leggen op thuisbatterijen. Die worden gebruikt om opgewekte energie in op te slaan. Ook zal er waarschijnlijk gekeken worden naar mogelijkheden om zonnepanelen betaalbaar te maken voor verhuurders. 

Als er tegen de afbouw wordt gestemd…

Wordt er tegen gestemd? Dan blijft de salderingsregeling bestaan en zal iedereen met zonnepanelen daar voorlopig van blijven profiteren. Er zal in dat geval wel echt gekeken moeten worden naar het stroomnet. Het stroomnet kan niet belast blijven worden.

In beide gevallen zijn zonnepanelen een goede investering

Of er nou voor of tegen wordt gestemd: zonnepanelen zijn een goede investering. Zonnepanelen verdienen zichzelf altijd terug. Koop je nu zonnepanelen? Dan pak je er een maximum rendement op. Ze zijn namelijk nu goedkoper dan ooit en de salderingsregeling is nu nog actief. Je zonnepanelen verdienen zich dus zeker terug.

Wil jij de groene stap zetten naar zonne-energie? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht