Rendabel?

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij klinkt voor steeds meer mensen als een goede oplossing om energie op te slaan. Toch zijn er ook wel twijfels: hoe rendabel is een thuisbatterij, je betaalt er toch best veel voor? We geven je antwoord op die vraag.

Het nut van een thuisbatterij

Stel je voor: het is een prachtige dag en je besluit er met je familie lekker op uit te gaan. Ondertussen wekken de zonnepanelen op je dak lekker veel energie op. Eenmaal onderweg naar huis begint het te regenen. Donkere wolken boven de hemel. En jij gooit thuis de elektronica aan; de natgeregende kleding gooi je in de droger, de televisie gaat aan om het nieuws te lezen en omdat het zo donker is in huis zet je wat lampen aan. Alle stroom die je dan verbruikt, moet je inkopen bij je netleverancier. De energie die je eerder opgewekt hebt, is teruggestuurd het energienetwerk op.

Wil jij nou geen energie inkopen? Dan zou je met een thuisbatterij – vaak een thuisaccu genoemd - de energie die je eerder overdag opwekte kunnen gebruiken. Dit maakt je minder afhankelijk van het energienet.

De kosten

Een thuisbatterij is niet goedkoop. Dit komt vooral omdat er nog lang niet zo veel ontwikkelingen zijn geweest als bijvoorbeeld bij zonnepanelen het geval is. Je betaalt daardoor makkelijk tussen de 4.000 euro en de 10.000 euro voor een thuisbatterij inclusief installatie. Een subsidie is momenteel nog niet mogelijk.

Wat is de terugverdientijd?

Omdat een thuisbatterij niet goedkoop is, wordt al snel gevraagd wat de terugverdientijd is van jouw thuisbatterij. Hoe lang de terugverdientijd precies is, is afhankelijk van het type thuisbatterij. Gemiddeld genomen is de terugverdientijd zo’n tien jaar.

Hoeveel energie kun je opslaan?

De kosten zijn niet het enige waar je op moet letten. Het is ook belangrijk om goed te bekijken hoeveel energie je kunt opslaan en hoe lang het duurt om de energie op te wekken. Het beste is om te kiezen voor een formaat batterij waarbij je voldoende energie kunt opslaan die je ’s avonds nodig hebt.

Profiteren van een thuisbatterij

Een thuisbatterij kan op verschillende manieren worden ingezet om ervan te profiteren. Zo hoef je zelf geen energie in te kopen in de avonden. Hierdoor gebruik je zelf opgewekte energie en leef je sowieso dus veel groener.

Erbij opgeteld zijn er batterijen die het makkelijker maken om energie die je opslaat ook weer terug te sturen op het stroomnet, maar dan op een moment dat het jou uitkomt. Dit is vooral gunstig voor mensen met een dynamisch energiecontract. Kies de meest gunstige energieprijs, zodat je er de meeste profijt van hebt.

Hoe zit het met de salderingsregeling?

Vanwege de salderingsregeling is een thuisbatterij nog niet heel rendabel. De overheid heeft de salderingsregeling ingevoerd, waardoor energie die je teruglevert aan het energienet, wordt afgestreept tegen de energie die je inkoopt op momenten dat de zon niet schijnt. In de meeste gevallen is het dus gunstiger om gebruik te maken van de salderingsregeling.

Toch zien we ook dat steeds meer netbeheerders extra kosten in rekening brengen voor teruggeleverde energie. Hoe meer energie je terugstuurt, hoe hoger de kosten in veel gevallen. Erbij opgeteld is het nog onzeker hoe lang de salderingsregeling er is.

 

Hoe rendabel is een thuisaccu?

Het is moeilijk te zeggen is hoe rendabel een thuisbatterij precies is. Dit is vooral afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan:

  • Het aantal zonnepanelen op je dak;
  • De capaciteit van de thuisbatterij;
  • Hoeveel kosten jouw energieleverancier in rekening brengt voor het terugleveren;
  • Of de salderingsregeling actief blijft.

Door slim om te gaan met je energieverbruik, je thuisaccu, kun je al zeker wat gaan profiteren. Helemaal rendabel is het waarschijnlijk nog niet om een thuisaccu aan te schaffen. Maar wanneer je meer off-the-grid wil zijn, is een thuisaccu wel een goede oplossing.