In totaal hebben we in Nederland vorig jaar 1.850 petajoule energie verbruikt, wat 7% minder is dan het voorgaande jaar. Dit komt voornamelijk doordat we minder aardgas hebben verstookt. De beperkte beschikbaarheid van Russisch gas speelde hierbij een rol, omdat de toevoer naar Europa werd beperkt.
Opvallend genoeg is een aanzienlijk deel van het verminderde gasverbruik niet vervangen. We zijn simpelweg zuiniger geworden, bijvoorbeeld door de thermostaat lager te zetten.
Van de totale energieconsumptie in 2022 was 277 petajoule afkomstig van duurzame bronnen. Dit is een stijging van 6% ten opzichte van het voorgaande jaar. De groei komt voornamelijk door zonne-energie en windenergie, die respectievelijk met 45% en 13% zijn toegenomen.
Biomassa blijft de grootste bijdrage leveren aan duurzame energie, maar staat onder druk. Het gebruik ervan is het afgelopen jaar met 15% afgenomen, mede doordat er minder biomassa is bijgestookt in energiecentrales.
Nederlanders tonen een groeiende interesse in duurzame alternatieven zoals zonnepanelen, in plaats van traditionele brandstoffen. De groei van zonnepanelen wordt ook gestimuleerd door de technologische vooruitgang op dit gebied.
Moderne zonnepanelen worden steeds efficiƫnter en hebben een hoger rendement, waardoor ze meer elektriciteit kunnen genereren uit dezelfde hoeveelheid zonlicht. Daarnaast worden er innovaties ontwikkeld, zoals zonnepanelen die de esthetische aspecten van gebouwen verbeteren en tegelijkertijd duurzame energieopwekking mogelijk maken.
Laten we samen blijven streven naar een duurzame en voordelige toekomst!