Het btw-tarief van 0% zal alleen gelden voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Met een woning bedoelen we bijvoorbeeld ook een garage of schuur bij een woning en een serre of een aan- of uitbouw. En een vakantiewoning. Ook is het 0% tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.
Het 0%-tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen.
Voor andere werkzaamheen, zoals een mogelijke versteviging van het dak of installatie van een warmtepomp, blijft het btw-tarief 21% gelden.
Let op!
Koopt u een nieuwbouwwoning met zonnepanelen die ook fungeren als dakbedekking? Dit noemen we geïntegreerde zonnepanelen. Hiervoor blijft het btw-tarief van 21% gelden.
Ik ben particulier, wat betekent dit voor mij?
U betaalt vanaf 1 januari 2023 geen btw meer over de levering en installatie van uw zonnepanelen op of bij uw woning. En omdat u geen btw betaalt, hoeft u die ook niet terug te vragen. Btw terugvragen via een btw-aangifte kan dus niet meer.
Toch ziet de belastingdienst u als btw-ondernemer. Dat komt doordat u met uw zonnepanelen energie levert aan uw energiemaatschappij. Maar u hoeft dit niet te melden als btw-ondernemer als uw jaaromzet onder de € 1.800 is. Dit geldt voor de meeste particulieren, in ieder geval zolang het vermogen van hun zonnepanelen onder 10.000 Wattpiek blijft.
Komt uw jaaromzet van geleverde elektriciteit boven de € 1.800? Dan moet u zich bij de Belastingdienst aanmelden als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. U kunt zich dan wel aanmelden voor de kleineondernemersregeling.
Ik ben ondernemer, wat betekent dit voor mij?
Worden uw zonnepanelen op of bij uw woning geplaatst? Hiervoor geldt vanaf 1 januari 2023 het 0%-tarief. U betaalt hierover dan dus geen btw en kunt die dus ook niet terugvragen. Met uw zonnepanelen levert u energie terug aan uw energiemaatschappij, en dat blijft wel een met btw belaste activiteit. Dit geeft u aan in uw btw-aangifte.
De factuurdatum bepaalt het btw-tarief
Misschien wordt (een deel van) de betaling van de zonnepanelen al in 2022 gedaan en worden ze pas geleverd in 2023. Of wordt dit jaar al een offerte gestuurd voor volgend jaar. In alle gevallen geldt: de factuurdatum is bepalend voor het btw-tarief. Ook als het gaat om een factuur voor een aanbetaling. Dus is de factuurdatum in 2022, dan is het btw-tarief 21%. En is de factuurdatum in 2023, dan is het btw-tarief 0%.
Let op!
Worden uw zonnepanelen in 2023 op of bij uw woning geïnstalleerd, maar hebt u in 2022 al een (aanbetalings)factuur gekregen met 21% btw? En gaat het niet om een nieuwbouwwoning met geïntegreerde panelen? Om btw terug te vragen, kunt u zich al in 2022 aanmelden als btw-ondernemer via de Opgaaf Zonnepaneelhouders. Na deze aanmelding krijgt u een btw-aangifte, waarmee u de btw kunt terugvragen.
Bron: Belastingdienst; december 2022