Rendement van zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen is een investering. Het is dan ook logisch dat je wilt weten of zonnepanelen daadwerkelijk genoeg energie zullen produceren om ze kostenefficiënt te maken. Een van de manieren om dit te bepalen is om te kijken hoeveel elektriciteit een zonnepaneelsysteem over een periode van een jaar zal opleveren. Zonnepanelen leveren voor minstens 25 jaar rendement. Voor de AEG panelen is een garantie van 30 jaar mogelijk.

Benieuwd naar jouw besparing? Doe de dakscan of vraag een offerte aan.

Gemiddelde jaarlijkse opbrengst

Er zijn veel factoren die bepalen wat je jaarlijkse energie opbrengst kan zijn. Denk aan het schikbare dakoppervlak, de locatie van de woning, de plaatsingshoek en de efficiëntie van de panelen. Dit heeft allemaal invloed op hoeveel elektriciteit jouw zonnepanelen in een jaar tijd zullen produceren.

Een gemiddelde installatie produceert 3 kW tot 4 kW energie per jaar. Dat is in veel gevallen voldoende voor een drie of vier persoonshuishouden in een middelgrote woning. Woon je kleiner of heb je een kleiner huishouden, dan is een installatie van 2 kW tot 3 kW meestal voldoende. Een gemiddeld 4 kW zonnepaneelsysteem zal per jaar ongeveer 3.400 kWh gratis elektriciteit genereren. Daarmee bespaar je al snel € 1.000,- per jaar op je energierekening en heb je de investering al in ruim 4 jaar terugverdiend. In die tijd wek je genoeg elektriciteit op om:

  • 4.857 uur de wasmachine te laten draaien
  • 97.143 uur gebruik van de koelkast
  • 1.880 uur water koken in een waterkoker
  • 1.417 uur gebruik van de oven

Opbrengst en garantie

Onze gratis dakscan geeft je een inschatting voor de totale jaarlijkse besparingen die jouw panelen kunnen opleveren, evenals een geschatte investering. De totale jaarlijkse besparingen worden uitgewerkt met behulp van het huidig energieverbruik en mogelijk aantal panelen. Een gratis advies en vrijblijvende kostenopgave ontvang je binnen enkele minuten in je mailbox.

Natuurlijk kun je bij ons ook altijd een gratis en vrijblijvende prijsopgave aanvragen.Het is belangrijk om de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen én de garantietermijnen te vergelijken wanneer je prijsindicaties ontvangt. Zo krijg je inzicht in het verwachte rendement op de investering, maar weet je ook wanneer je installatie mogelijk moet vervangen. Zo kan een installatie met een lagere Wh opbrengst met een langere opbrengstgarantie een betere investering zijn dan een installatie met een hogere Wh opbrengst.

Het is belangrijk om de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen te vergelijken wanneer je prijsindicaties ontvangt. Niet alleen de jaarlijkse opbrengst laat zien hoeveel van jouw jaarlijkse elektriciteitsverbruik door zonnepanelen kan worden geleverd, het kan je ook helpen bij het uitrekenen van jouw rendement op de investering.

Haal meer uit je schone energie

De opbrengst van zonnepanelen levert je direct een besparing op. Maar je kunt nog veel meer doen om de opgewekte zonne-energie optimaal te benutten.

Je kunt jouw huis zo energie-efficiënt mogelijk inrichten. Maak bijvoorbeeld gebruik van energiebesparende lampen. Zorg ervoor dat apparaten zijn uitgeschakeld en niet op stand-by staan. Een stekkerblok met een aan-/uitknop is een aanrader. En gebruik de wasmachine alleen bij een volle lading. Zulke eenvoudige maatregelen kunnen al een groot verschil maken!

Zonne-energie opslaan

De opbrengst van zonnepanelen door gratis energieopwekking is een onderdeel van het rendement dat je zult ervaren. Maar je kunt nog veel meer doen om zonnepanelen optimaal te benutten.

Je kunt jouw huis zo energie-efficiënt mogelijk inrichten. Maak bijvoorbeeld gebruik van energiebesparende lampen. Zorg ervoor dat apparaten zijn uitgeschakeld en niet op stand-by staan. Een stekkerblok met een aan-/uitknop is een aanrader. En gebruik de wasmachine alleen bij een volle lading. Zulke eenvoudige maatregelen kunnen al een groot verschil maken!

Zonne-energie opslaan op een zonnebatterij of accu

mdat het steeds vaker voor zal komen dat je niet al je opgewekte energie kunt gebruiken of terug kan leveren, kan je ook een zonnebatterij of -accu installeren. Zo kan je de overtollig opgewekte elektriciteit opslaan. Deze energie kan je dan op een later moment gebruiken als je panelen wat minder opwekken bijvoorbeeld in de avond. De ontwikkeling van thuisbatterijen gaat snel en naarmate het moment dat in 2023 de salderingsregeling gaat teruglopen dichterbij komt, zal het aanbod toenemen en aantrekkelijker worden. Via ons moederbedrijf Koolen Industries kunnen wij je daar passend bij helpen. Schaf je een SolarEdge omvormer aan bij jouw zonnepanelen, dan kunt je die nu al aansluiten op een zogenaamde Solar Edge Energy Bank.

Voor meer informatie kunt je altijd contact met ons opnemen, onze dakscan doen of een vrijblijvende offerte aanvragen. Wij helpen en adviseren je graag!