Thuisbatterij veilig?

Hoe veilig is een thuisbatterij?

Wil je een thuisbatterij? Dan vraag je je vast af hoe veilig deze is. Je moet immers niet denken aan brand in huis. Gelukkig is er vrijwel geen reden tot zorgen: thuisbatterijen moeten voldoen aan strenge eisen die zijn opgesteld door de Europese Unie.

Over de thuisbatterij

De thuisbatterij is een apparaat dat opgewekte zonne-energie opslaat, zodat je deze kunt gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt, bijvoorbeeld de avonden. Door de opgewekte zonne-energie zelf te verbruiken, hoeft er minder stroom ingekocht te worden en is er minder fossiele energie nodig. Een duurzame keuze dus.

Is een thuisbatterij veilig?

Een thuisbatterij is zeker veilig. De thuisbatterijen die hier worden verkocht, voldoen aan de strenge eisen die zijn opgesteld door de Europese Unie. De meeste thuisbatterijen zijn zelfs voorzien van systemen die ervoor zorgen dat het risico op brand zo minimaal mogelijk wordt gemaakt. Het is dus noodzakelijk dat de instructies van de fabrikant goed worden opgevolgd.

Waar zit het brandrisico?

Een thuisbatterij blijft een elektrisch apparaat, dus er is helaas toch altijd een klein brandrisico. Bijvoorbeeld wanneer de thuisbatterij beschadigd raakt of verkeerd wordt gebruikt. In zo’n geval kan er oververhitting ontstaan. Het is dus van groot belang dat de thuisbatterij goed wordt geïnstalleerd. Let er op dat er alleen apparaten aangesloten worden aan de batterij die worden ondersteund.

Thuisbatterij veilig installeren

Als eerste is het van groot belang dat je de thuisbatterij laat installeren door een erkende installateur. Plaats een thuisbatterij alleen zelf als je echt goed weet waar je mee bezig bent. Zonder juiste achtergrond is het lastiger om het op te merken als er toch ergens een fout wordt gemaakt.

Verzekering

Je moet de batterij verplicht registreren via de website www.energieleveren.nl. Controleer altijd of jouw verzekering de thuisbatterij heeft gedekt in de polis. Dit is niet altijd het geval en als dit wel zo is, kunnen er bepaalde voorwaarden aan gekoppeld zijn.

Lees ook: Is een verzekering voor een thuisbatterij verplicht?

Plaats van de batterij

Ook de locatie van de batterij is van belang. Kies bij voorkeur voor een plaats die goed geventileerd is en waar vocht niet bij de thuisbatterij kan komen. Het is ook beter om de batterij binnen te plaatsen. Moet hij toch buiten worden geplaatst? Dan is het belangrijk dat de thuisbatterij op een plek hangt waar hij droog kan blijven. Wil je snel kunnen reageren in het zeldzame geval dat er toch brand ontstaat? Dan is een rookmelder in de buurt van de thuisbatterij een goed idee.