Terugverdientijd zonnepanelen

Met de aanschaf van zonnepanelen gaat u besparen op uw energiekosten. De energie die u eerst afnam van uw energieleverancier, gaat u voortaan zelf opwekken. Het verschilt per zonnepanelensysteem hoeveel dit is. Met onze dakscan kunt u uitrekenen wat een installatie u gemiddeld per jaar zal opleveren. Een gemiddeld zonne-energiesysteem heeft 12 zonnepanelen die jaarlijks gezamenlijk ongeveer 3255 kWh opleveren.

Benieuwd naar uw besparing? Doe de dakscan of vraag een offerte aan.

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van uw zonnepanelen is ook eenvoudig zelf te berekenen. Stel u heeft een zonnepaneelsysteem met een vermogen van 310 Wp per zonnepaneel. Een systeem van 10 zonnepanelen heeft zo een totaal vermogen van 3100 Wp. Deze installatie levert gemiddeld 2712 kWh op. De correctiefactor is 0,875. We vermenigvuldigen de 3100 Wp (10 zonnepanelen) maal de correctiefactor 0,875. Dat wordt 3100*0,875= 2712 kWh per jaar wat uw installatie oplevert. Als de prijs van een kWh van een energieleverancier € 0,23 is, dan doet u dit maal de 3100 kWh (3100*€ 0,23). De jaarlijkse besparing die u op de energiekosten heeft is € 713,–.

De terugverdientijd van uw installatie

Hoe hoger uw rendement is, hoe sneller u uw zonnepanelen heeft terugverdient. Want hoe hoger uw rendement, hoe hoger uw jaarbesparing op uw energierekening is. Het rendement op uw panelen is afhankelijk van meerdere factoren; zonuren, investering en uw verbruik. Aan zonuren kunnen we helaas niet veel veranderen. We kunnen geen invloed uitoefenen op het weer. Waar u wel invloed op heeft is uw investering en verbruik.

De terugverdientijd van zonnepanelen laat zien binnen hoeveel jaar uw investering is terugverdiend. De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Als u een regulier zonnepaneelsysteem hebt, zal u de jaarlijkse besparing van € 713,– moeten delen door de investering van het zonnepaneelsysteem.

Bij bijvoorbeeld een zonnepaneelsysteem van 10 AEG monokristallijne zonnepanelen. De investering hiervoor is € 4.164,–. De terugverdientijd zal dan zijn  € 713,–/ € 4.164,– wat ongeveer 5,8 jaar is. Na deze terugverdientijd gaat u dus echt het rendement van uw zonnepanelen ervaren. Bij BonGo Solar kiezen wij enkel voor kwaliteit. Daarom werken wij alleen samen met aanbieders waarbij de garantie de eerste 10 jaar geen verlies in rendement is, en na 25 jaar nog maximaal 80% rendement.

Energieverbruik tips. Haal het beste rendement uit uw installatie!

  • Verlichting: maak gebruik van ledlampen in huis.
  • Wassen en drogen: een droger kost ontzettend veel stroom. Kies er wat vaker voor om de was op te hangen. Ook volle wasmachines op lagere temperatuur draaien bespaart energie doordat u minder vaak hoeft te wassen.
  • Huishoudelijke apparatuur: er zit een groot verschil in energieverbruik tussen apparaten. Kies voor apparaten met een energiezuinig label. Ook kunt u kiezen om apparaten echt van het stroom te halen in plaats van op stand-by te laten staan.
  • Isolatie: ook isolatie kan u besparingswinst opleveren. Veel goed geïsoleerde woningen hebben amper energieverlies of stookkosten. Dit is wel een tip die u wat extra investering kan kosten. Echter dubbele ramen, isolatie van dak, buitenmuren en vloer kan u al een besparing van €1.700,- per jaar opleveren (bron: Milieucentraal)
  • Verwarming: veel mensen kunnen besparen op hun verwarming. Kies bijvoorbeeld voor een slimme thermostaat of stel uw thermostaat zo in dat hij alleen verwarmt als u thuis bent. Ook adviseren wij u uw CV zo in te stellen dat deze op eco-stand staat of de aanvoertemperatuur niet al te hoog is. Raadpleeg bijvoorbeeld de consumentenbond voor bespaar of insteltips voor de CV-ketel.
Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen of een vrijblijvende offerte aanvragen. Wij helpen en adviseren u graag!