50-graden-test voor een warmtepomp

 

Wil je een warmtepomp? Dan is het belangrijk dat je jouw woning op een lage temperatuur kunt verwarmen. Een warmtepomp verwarmt het water namelijk lang niet zo hoog als een cv-ketel doet. Wil je weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan de 50-graden-test.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een energie-efficiënt systeem dat warmte uit de omgeving haalt om te gebruiken voor verwarming en soms ook koeling van gebouwen. Het belangrijkste voordeel van een warmtepomp is dat hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt om warmte te genereren. Warmtepompen verbruiken veel minder energie dan een cv-ketel. Goed voor jouw energierekening én het klimaat.

Waarom een 50-graden-test?

De 50-graden-test, ook wel de verwarmingstest, is bedoeld om te kijken of jouw woning te verwarmen is met een watertemperatuur van 50 graden. Bij een cv-ketel wordt de temperatuur meestal tussen de 60 en de 90 graden. Een warmtepomp warmt meestal tot maximaal 55 graden op. Het is dus belangrijk om te weten of jouw huis nog goed verwarmd blijft. Je ontdekt dankzij de 50-graden-test of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp.

Hoe werkt het?

Bij de 50-graden-test verlaag je de temperatuur van de cv-ketel naar 50 graden. Dit doe je bij voorkeur op het moment dat het buiten niet te warm is. Bekijk voor jezelf hoe het in huis wordt. Blijft het warm in huis, of heb je het toch wel erg koud?

Test bij voorkeur minstens twee weken om echt een goed beeld te krijgen van de temperatuur in huis. Is dit goed vol te houden? Blijft de temperatuur aangenaam?

Let op: je moet de woning niet gaan bijverwarmen. Gebruik dus geen airco, open haard of infraroodpanelen. Doe je dit wel? Dan is het moeilijk te meten of de cv-ketel een lagere temperatuur aan kan.

Hoe verander je de temperatuur van je cv-ketel?

Je kunt eenvoudig zelf de temperatuur van de cv-ketel veranderen. Doe dit bij voorkeur wanneer het buiten tussen de 4 en de 10 graden is. Weet je niet hoe dat moet? Bekijk dan de handleiding van jouw specifieke cv-ketel of zoek een video online.

Verwarm het tapwater niet

Let goed op dat je niet het tapwater verwarmt, maar het verwarmingswater. Tapwater gebruik je om te drinken. Dit water moet minimaal 60 graden zijn. Is de temperatuur lager? Dan vergroot je het risico op de legionellabacterie. 

Wat moet je doen als je woning niet warm genoeg wordt?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je woning niet warm genoeg is. De volgende oplossingen zijn er meestal:

  • Radiatoren moeten worden vervangen of uitgebreid;
  • Er moet een vloer- of wandverwarming bijkomen;
  • Er is extra isolatie nodig voor het huis.

Het is raadzaam om eerst deze punten aan te pakken. Anders heeft het geen zin om een warmtepomp te plaatsen. Dit zijn natuurlijk wel extra kosten die je hebt, maar uiteindelijk zul je er wel flink van profiteren. Goede isolatie verdient zichzelf bijvoorbeeld binnen een paar jaar terug.  

Meer weten?

Wil je meer weten? Bekijk ons aanbod van warmtepompen of neem direct contact op.