Wat betekent de COP-waarde bij een warmtepomp?

 

Overweeg je een warmtepomp aan te schaffen, dan wil je natuurlijk wel weten hoe zuinig deze is. Daarom wordt het verbruik van een warmtepomp uitgedrukt in COP. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Waar moet je op letten als je een geschikte warmtepomp zoekt?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Deze warmte wordt afgegeven aan je woning en je water. Een warmtepomp is een goede manier om minder gas te verbruiken en zo duurzamer te leven. Wil je ook niet te veel elektriciteit gebruiken? Dan is de COP-waarde ook van groot belang.

 

Wat is de COP van een warmtepomp?

 Er zijn enorm veel verschillende warmtepompen, waardoor het soms moeilijk is om te bepalen hoe zuinig een warmtepomp is. Daarom is de COP er. COP staat voor Coefficient of Performance. Het is de verhouding tussen de afgegeven hoeveelheid warmte tegenover het elektriciteitsvermogen. Hoe hoger de COP is, hoe minder elektriciteit er wordt verbruikt en hoe duurzamer de warmtepomp is.

Bijvoorbeeld

Is de COP-waarde van een warmtepomp 5? Dan levert hij voor elke 1kWh elektriciteit die het systeem verbruikt, 5 kWh aan warmte terug.

Andere factoren die van belang zijn

Hoeveel elektriciteit een warmtepomp verbruikt, is niet alleen afhankelijk van het apparaat zelf. Het kan dus maar zo zijn dat je warmtepomp niet het rendement behaalt dat bij de COP-waarde past. De volgende factoren kunnen de COP beïnvloeden:

  • Hoe goed de woning geïsoleerd is;
  • De temperatuur buiten;
  • Het temperatuurverschil tussen de energiebron en de afgiftetemperatuur van het verwarmingssysteem.

Belangrijk is dus om te realiseren dat de COP nooit een vaststaand gegeven is. Het geeft voornamelijk een goede indicatie van de duurzaamheid van een product.

Meer weten?

Wil je meer weten? Bekijk ons aanbod van warmtepompen of neem direct contact op.