Hoe werkt een hybride warmtepomp?

 

Warmtepompen zijn de afgelopen jaren populair geworden vanwege hun efficiëntie en milieuvriendelijke karakter. Een van de varianten die steeds vaker wordt toegepast, is de hybride warmtepomp. Dit innovatieve systeem combineert de voordelen van een warmtepomp met die van een cv-ketel. Maar hoe werkt een hybride warmtepomp nou eigenlijk?

De basisprincipes

Een hybride warmtepomp is een geavanceerd verwarmingssysteem dat twee belangrijke delen  bevat: een elektrische warmtepomp en een cv-ketel. Het doel is om de efficiëntie van verwarming te maximaliseren door de warmtepomp te laten werken wanneer de omstandigheden gunstig zijn en over te schakelen naar de ketel wanneer dat nodig is.

Lees meer: Wat is een hybride warmtepomp? 

De warmtepomp in actie

De warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt de principes van thermodynamica om warmte uit de omgeving te onttrekken en deze naar binnen te brengen. Er zijn vier belangrijke componenten:

  • Verdamper: Hier wordt een koud vloeibaar koelmiddel blootgesteld aan warmte uit de buitenlucht, grond of waterbronnen. Hierdoor verdampt het koelmiddel en neemt het warmte op;
  • Compressor: De verdampte warmte en het koelmiddel worden samengeperst, wat de temperatuur verhoogt;
  • Condensor: Het hete gas wordt in de condensor doorgegeven aan het verwarmingssysteem van het gebouw, waarbij het gas weer condenseert en zijn warmte afgeeft;
  • Expansieventiel: het expansieventiel zorgt ervoor dat de druk wordt verlaagd. Zo daalt de temperatuur van het koude materiaal.

Dit proces zorgt voor een efficiënte verwarming zonder dat er veel elektriciteit nodig is.

Binnen- en buitenunit

Een hybride warmtepompsysteem bestaat uit zowel een binnen- als een buitenunit. Binnen komt er een warmtewisselaar bij de cv-ketel. Buiten komt een unit die erg lijkt op een airco. De ventilator van de buitenunit zorgt ervoor dat er warmte uit de buitenlucht wordt gehaald die om kan worden gezet in energie.

Hoeveel geluid maakt de buiten-unit van een hybride warmtepomp?

Je hebt misschien wel eens gehoord dat een warmtepomp geluid maakt en je wilt natuurlijk niet dat er overlast ontstaat. In het algemeen maakt de ventilator alleen geluid als de verwarming aanstaat. Dit zal dus alleen op koude dagen zijn, waarop we de ramen dicht houden. Je hebt dan nauwelijks last van het geluid. Toch is het wel verstandig om de buitenunit van de hybride warmtepomp zo te plaatsen dat er weinig overlast zal plaatsvinden. Lukt dat niet? Dan zijn er vaak ook nog geluidsdempende kasten beschikbaar.

De rol van de ketel

Wanneer de buitentemperatuur daalt tot een punt waarop de warmtepomp minder efficiënt wordt, schakelt de hybride warmtepomp automatisch over naar de conventionele ketel. De ketel gebruikt fossiele brandstoffen - zoals aardgas of stookolie - om warmte te genereren. Dit garandeert een constante en betrouwbare warmtevoorziening, zelfs bij extreem koude weersomstandigheden. Zo hoef je je nooit zorgen te maken om een koude woning.

Slimme regeling

Een belangrijk kenmerk van hybride warmtepompen is de slimme regeling. Deze systemen zijn uitgerust met sensoren en software die constant de buitentemperatuur en de efficiëntie van de warmtepomp monitoren. Op basis van deze gegevens besluit de regeling of het efficiënter is om de warmtepomp te gebruiken of over te schakelen naar de ketel.

Meer weten?

Wil je meer weten? Bekijk ons aanbod van warmtepompen of neem direct contact op.