Wat betekent de SCOP-waarde bij een warmtepomp?

 

Overweeg je een warmtepomp? Dan wil je weten hoe zuinig deze is. Het verbruik van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. Maar wat betekent dat? Waar moet je op letten bij het kiezen van een geschikte warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem, of grondwater. Die warmte gaat naar je huis en water. Het is een slimme manier om minder gas te gebruiken en duurzamer te leven. Wil je ook niet te veel elektriciteit verbruiken? Dan is de COP-waarde van groot belang.

Wat is de COP-waarde?

Voordat we kijken naar de SCOP-waarde, is het belangrijk dat je begrijpt wat de COP is. COP staat voor Coefficient of Performance. De waarde laat zien hoeveel elektriciteit de warmtepomp nodig heeft om een bepaalde hoeveelheid warmte-energie te produceren. Hoe hoger de COP, hoe minder elektriciteit er wordt gebruikt. En dat maakt het weer duurzamer.

Lees meer: Wat betekent de COP-waarde bij een warmtepomp?

Wat is de SCOP-waarde van een warmtepomp?

SCOP staat voor Seasonal Coefficient of Performance. De SCOP laat zien wat de gemiddelde COP is over een jaar, als je ook rekening houdt met de seizoenen. Het ene moment is het namelijk kouder dan het andere. Hoe kouder het is, hoe meer elektriciteit de warmtepomp gebruikt.

Per regio verschillend

Het is dus vrij logisch dat de SCOP van een warmtepomp in het noorden van Finland bijvoorbeeld lager is dan op een Grieks eiland.

Hulpmiddel voor vergelijken van warmtepompen

SCOP wordt gebruikt als hulpmiddel om warmtepompen te vergelijken. Zo weet je beter in hoeverre de warmtepomp een goed rendement behoudt, ook wanneer het buiten kouder wordt. Zo kun jij alles op groen zetten, het hele jaar door.

Meer weten?

Wil je meer weten? Bekijk ons aanbod van warmtepompen of neem direct contact op.