Wat is een hybride warmtepomp?

 

Een warmtepomp is een duurzaam verwarmingssysteem. Heb je een hybride warmtepomp? Dan combineer je de warmtepomp met de cv-ketel. De cv-ketel springt bij op momenten dat dit nodig is. Benieuwd hoe dat werkt? We leggen het je uit.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een energie-efficiënt apparaat dat warmte van buiten haalt en deze naar binnen transporteert om een gebouw te verwarmen. Het werkt op een vergelijkbare manier als een omgekeerde koelkast. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, grond of waterbronnen. Deze warmte wordt gebruikt om jouw huis te verwarmen. Een warmtepomp is milieuvriendelijk, omdat er weinig elektriciteit wordt verbruikt in vergelijking met traditionele verwarmingsmethoden.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp combineert de warmtepomp met een cv-ketel. Wanneer het buiten niet al te warm is, is het voor een warmtepomp moeilijker om warmte uit bijvoorbeeld de lucht te halen. Is het te koud buiten? Dan springt de cv-ketel bij.

 

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp bestaat uit vier belangrijke componenten: verdamper, compressor, condensor en het expansieventiel. Samen zorgen deze onderdelen ervoor dat er warmte uit de lucht wordt gehaald.

De radiatoren in huis

In de meeste gevallen zijn de radiatoren geschikt voor een warmtepomp. In enkele gevallen, zoals bij hele oude woningen, zijn de radiatoren niet geschikt voor een hybride warmtepomp. Benieuwd wat er bij jou mogelijk is? Vraag het ons gerust, dan kijken we met je mee!

 

 

Is een huis wel geschikt voor een hybride warmtepomp?

Of een huis geschikt is voor een hybride warmtepomp, hangt af van diverse factoren. Hoeveel isolatie is er bijvoorbeeld in het huis? Welke cv-ketel heb je en hoe wordt de woning nu verwarmd?

Lees meerIs mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Besparen van energie

Dankzij de hybride warmtepomp kun je flink besparen op je gaskosten. De meeste mensen besparen tussen de 40 en 70 procent. Hoeveel je precies bespaart is afhankelijk van verschillende factoren. Je verbruikt wel wat meer elektriciteit. Deze kosten zou je kunnen opvangen door bijvoorbeeld ook zonnepanelen te nemen. Heb je geen zonnepanelen? Dan moet je rekening houden met een hogere elektriciteitsrekening.

 

COP- en SCOP-waarde van de warmtepomp

Om te bepalen hoe duurzaam een warmtepomp is, wordt er gekeken naar de COP- en de SCOP- waarde. COP staat voor Coefficient of Performance. Kortgezegd is het een maat die aangeeft hoe hoog het rendement is. De meeste warmtepompen hebben een COP van tenminste 4. Hoe hoger de COP, hoe beter het rendement uiteindelijk is.

SCOP betekent Seasonal Coefficient of Performance. Dit is het gemiddelde COP van een jaar, waarbij er ook rekening wordt gehouden met de seizoenen en de regio waar je zit. Een warmtepomp verbruikt namelijk meer elektriciteit wanneer het buiten koud is.

Zijn er subsidies mogelijk?

De overheid heeft besloten dat subsidies op hybride warmtepompen mogelijk zijn. Hoe hoog de subsidie is, is afhankelijk van het type omvormer dat je neemt. Meestal is de subsidie voor een hybride warmtepomp tussen de €1.950,- en de €3.000,-.

Lees meer: Zijn subsidies op warmtepompen mogelijk? 

 

Leningen

Er zijn ook verschillende leningen mogelijk. Zo heb je bijvoorbeeld de Energiebespaarlening via het Nationaal Warmtefonds. Dit wordt in opdracht van de Rijksoverheid geregeld. Een andere lening is de Duurzaamheidslening, die je via je eigen gemeente kunt aanvragen.

Meer weten?

Wil je meer weten? Bekijk ons aanbod van warmtepompen of neem direct contact op.