Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

 

Helaas zijn niet alle huizen geschikt voor een hybride warmtepomp. Maar hoe weet je of jouw woning geschikt is? We zetten een aantal zaken op een rij, zodat jij weet wat er bij jou mogelijk is.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een geavanceerd verwarmingssysteem dat twee verschillende technologieën combineert: een elektrische warmtepomp en een cv-ketel. Bij koude temperaturen schakelt de warmtepomp automatisch over naar de ketel om een constante en betrouwbare warmtevoorziening te waarborgen. Met een hybride warmtepomp kun je zowel verkoelen als verwarmen.

Lees meer: Wat is een hybride warmtepomp?

De warmtepompwetgeving van 2026

Volgens de overheid is het vanaf 2026 verplicht om bij het vervangen van de cv-ketel een hybride warmtepomp te laten installeren. Hier moet je dus rekening mee houden voor je woning. Het kan maar zo zijn dat je toch opeens meer moet veranderen aan je huis dan je van tevoren had gedacht.

De isolatie van je huis

Wil je een hybride warmtepomp die goed werkt? Dan heb je wel isolatie nodig. Een warmtepomp heeft namelijk een lage temperatuur om de woning te verwarmen, terwijl een cv-ketel het water in radiatoren vaak veel hoger opwarmt. Zonder goede isolatie wordt je huis niet voldoende opgewarmd. Ook de kwaliteit van het glas moet hoog zijn.

Hoe wordt het huis verwarmd?

Je kunt je huis op allerlei manieren verwarmen. Denk aan een radiator, een vloerverwarming of een luchtverwarming. Meestal is het zo dat een vloerverwarming zeer geschikt is voor een warmtepomp. Al betekent dit niet dat je zonder vloerverwarming helemaal geen hybride warmtepomp nodig hebt.

De cv-ketel

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Maar dat kan alleen wanneer de cv-ketel hiervoor geschikt is. Wanneer deze te oud is, kunnen er problemen ontstaan. Controleer dus altijd goed of jouw cv-ketel wel goed functioneert.

Is er wel plek voor een warmtepomp?

Een warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De binnenunit kan meestal wel worden geplaatst, maar toch is het goed om te kijken of er genoeg ruimte is in de buurt van de cv-ketel. Ook heb je een unit buiten nodig. Dit ziet er ongeveer uit zoals ook de buitenunit van een airco. Deze kan aan de gevel of op het dak worden geplaatst en er moet natuurlijk wel ergens ruimte voor zijn.

Aarzel je of een warmtepomp mogelijk is?

Weet jij niet of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp? Neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden.

Waarom weten?

Wil je meer weten? Bekijk ons aanbod van warmtepompen of neem direct contact op.