De salderingsregeling wordt afgebouwd. Blijven zonnepanelen een goede investering?

Naast het gunstige effect voor het klimaat blijft het ook financieel interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Ondanks dat de salderingsregeling vanaf 2025 door de regering wordt afgebouwd blijft het financieel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. 

De salderingsregeling wordt afgebouwd. Blijven zonnepanelen een goede investering?

Tot die conclusie komen TNO en Milieu Centraal onafhankelijk van elkaar. Ook zonder salderingsregeling blijft de tijd die het kost om jouw investering terug te verdienen, ongeveer zeven jaar.

Marlon Mintjes van Milieu Centraal: “We gaan er inderdaad  vanuit dat de techniek van zonnepanelen verder verbetert. Ondanks de prijsverhogingen van grondstoffen, betekent het dat de panelen goedkoper worden. Toch is het nu al winstgevend om ze aan te schaffen”.

Wat houdt de salderingsregeling nu ook weer precies in? 

De opbrengst van jouw panelen mag je aftrekken van jouw stroomverbruik. 

Dus stel je wekt 100 kWh uur op en je gebruikt 120 kWh dan betaal je 20 kWh aan de energieleverancier. Je krijgt dus eigenlijk hetzelfde tarief voor jouw opgewekte stroom als dat je betaalt aan de energie leverancier. 

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Zo krijg je bijvoorbeeld in 2026 in plaats van 100% nog maar 64% van de opbrengst van jouw panelen vergoed voor de consumentenprijs (de prijs die jezelf betaalt als je stroom inkoopt). Voor de overige 36% stroom die jij met jouw panelen opwekt krijg je dan een veel lager terug levertarief. Dus zonnepaneeleigenaren betalen dan meer bij voor hun energieverbruik dat ze niet zelf opwekken via hun zonnepanelen. 

Dat is echter niet of nauwelijks van invloed op de terugverdientijd.  TNO en Milieu centraal hebben berekend dat de terugverdientijd van de aanschaf van zonnepanelen nog steeds zo’n 7 jaar is. Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen maar consumenten kunnen wel de  BTW van 21% terugvragen. Vanaf 1 januari 2023 wordt helemaal geen BTW meer berekend op zonnepanelen. Ook zijn er verschillende gunstige leningen die je kunt aanvragen bijvoorbeeld via warmtefonds.nl. En naast de financiële voordelen zijn er natuurlijk meer voordelen. Minder afhankelijk van energieleveranciers doordat je zelf een deel van je verbruikte elektriciteit opwekt. Ook ben je voorbereid op de toekomst waarbij het niet ondenkbaar is dat je opgewekte elektriciteit kan opslaan in je elektrische auto ok misschien wel je eigen ‘thuisbatterij’. En voor het klimaat is het uiteraard altijd beter om gebruik te maken van zonne- energie in plaats van fossiele brandstoffen.

 

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

08 februari 2023

We verbruiken ieder jaar steeds meer stroom. Zo neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe en kiezen steeds meer mensen voor een warmte pomp. Tegelijkertijd wekken we met z’n alleen ook meer wind- en zonne-energie op. Maar omdat we zo veel elektriciteit gebruiken kan het volgens experts nog een enorme opgave worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Het is daarom belangrijk om als particulier slimmer om te gaan met jouw stroomverbruik.

Geen Salderingsregeling maar wel zonnepanelen kopen?

23 januari 2023

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de afschaffing van de bekende “salderingsregeling”. Deze regeling was ideaal voor zonnepanelen eigenaren. De salderingsregeling zorgde er voor dat het aantal zonnepanelen op daken de laatste jaren extreem zijn gegroeid in Nederland. Maar wat als de salderingsregeling wordt afgebouwd? Zijn zonnepanelen dan nog steeds interessant?

Kunnen we in 2023 terug naar negatieve stroomprijzen door duurzame energie?

03 januari 2023

Gas- en stroomprijzen blijven waarschijnlijk ook in 2023 erg hoog. De gasprijs is momenteel nog steeds vier keer zo hoog vergeleken met 2021. Daarnaast zal benzine ook in dit jaar nog niet goedkoper zijn. Maar we gaan wel de goede kant op. Er zijn genoeg manieren om deze zomer misschien zelfs met negatieve stroomprijzen te maken te krijgen:


Overzicht