De salderingsregeling wordt afgebouwd. Blijven zonnepanelen een goede investering?

Naast het gunstige effect voor het klimaat blijft het ook financieel interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Ondanks dat de salderingsregeling vanaf 2025 door de regering wordt afgebouwd blijft het financieel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. 

De salderingsregeling wordt afgebouwd. Blijven zonnepanelen een goede investering?

Tot die conclusie komen TNO en Milieu Centraal onafhankelijk van elkaar. Ook zonder salderingsregeling blijft de tijd die het kost om jouw investering terug te verdienen, ongeveer zeven jaar.

Marlon Mintjes van Milieu Centraal: “We gaan er inderdaad  vanuit dat de techniek van zonnepanelen verder verbetert. Ondanks de prijsverhogingen van grondstoffen, betekent het dat de panelen goedkoper worden. Toch is het nu al winstgevend om ze aan te schaffen”.

Wat houdt de salderingsregeling nu ook weer precies in? 

De opbrengst van jouw panelen mag je aftrekken van jouw stroomverbruik. 

Dus stel je wekt 100 kWh uur op en je gebruikt 120 kWh dan betaal je 20 kWh aan de energieleverancier. Je krijgt dus eigenlijk hetzelfde tarief voor jouw opgewekte stroom als dat je betaalt aan de energie leverancier. 

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Zo krijg je bijvoorbeeld in 2026 in plaats van 100% nog maar 64% van de opbrengst van jouw panelen vergoed voor de consumentenprijs (de prijs die jezelf betaalt als je stroom inkoopt). Voor de overige 36% stroom die jij met jouw panelen opwekt krijg je dan een veel lager terug levertarief. Dus zonnepaneeleigenaren betalen dan meer bij voor hun energieverbruik dat ze niet zelf opwekken via hun zonnepanelen. 

Dat is echter niet of nauwelijks van invloed op de terugverdientijd.  TNO en Milieu centraal hebben berekend dat de terugverdientijd van de aanschaf van zonnepanelen nog steeds zo’n 7 jaar is. Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen maar consumenten kunnen wel de  BTW van 21% terugvragen. Vanaf 1 januari 2023 wordt helemaal geen BTW meer berekend op zonnepanelen. Ook zijn er verschillende gunstige leningen die je kunt aanvragen bijvoorbeeld via warmtefonds.nl. En naast de financiële voordelen zijn er natuurlijk meer voordelen. Minder afhankelijk van energieleveranciers doordat je zelf een deel van je verbruikte elektriciteit opwekt. Ook ben je voorbereid op de toekomst waarbij het niet ondenkbaar is dat je opgewekte elektriciteit kan opslaan in je elektrische auto ok misschien wel je eigen ‘thuisbatterij’. En voor het klimaat is het uiteraard altijd beter om gebruik te maken van zonne- energie in plaats van fossiele brandstoffen.

 

Nederlanders omarmen schone energie: een stijgende trend in 2022!

05 juni 2023

Nederlanders omarmen schone energie: een stijgende trend in 2022! Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat Nederland vorig jaar meer schone energie heeft verbruikt dan ooit tevoren. Vooral zonne-energie zit in de lift, terwijl het gebruik van biomassa juist is afgenomen. Daarnaast is het gasverbruik, dat niet duurzaam is, aanzienlijk gedaald.

Zijn onze omvormers beveiligd tegen hackers?

01 juni 2023

Omvormers kwetsbaar voor kwaadwillige hackers? Daarom maken wij alleen gebruik van de meest veilige omvormers in de markt. Deze werken namelijk via een end-to-end beveiligde verbinding. Zo loop je geen gevaar. Meer weten?

Sneeuw als beste vriend van jouw zonnepanelen

11 maart 2023

Op verschillende plaatsen in Nederland viel er gisteren sneeuw, wat op de meeste plekken ook is blijven liggen. Het kan zijn dat je je nu afvraagt hoe jouw zonnepanelen presteren onder de sneeuw. En of deze schoongemaakt moeten worden. Het goede nieuws is dat sneeuw en zonnepanelen eigenlijk heel goed samen gaan! Je leest hier waarom:


Overzicht