Bongo Solar

Kunnen we in 2023 terug naar negatieve stroomprijzen door duurzame energie?

Gas- en stroomprijzen blijven waarschijnlijk ook in 2023 erg hoog. De gasprijs is momenteel nog steeds vier keer zo hoog vergeleken met 2021. Daarnaast zal benzine ook in dit jaar nog niet goedkoper zijn. Maar we gaan wel de goede kant op. Er zijn genoeg manieren om deze zomer misschien zelfs met negatieve stroomprijzen te maken te krijgen:

Begin 2023 een daling

Het jaar begint voor de meeste mensen goed. Als je de gasprijzen van deze week vergelijkt met de prijzen van begin december 2022, zijn deze ruim gehalveerd. Ook de stroomprijzen zijn een stuk lager vergeleken met vorige maand. De oorzaak? De koude temperaturen van de winter hebben niet lang geduurd. Dit betekent dat we een stuk minder hoeven te stoken en dat merken we allemaal als we onze rekening krijgen. Er stond veel wind deze dagen. Dit heeft ook een positief effect op de hoge stroomprijzen. Zelf de olieprijs daalt. Dit komt door de forse uitbraak van corona in China, waardoor de inwoners van China weinig tot geen brandstof meer gebruiken.

Dit ziet er misschien positief uit maar Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen, zei een aantal maanden geleden al dat het jaar 2023 misschien wel een lastig jaar wordt omtrent de energieprijzen.

Wanneer stijgt de prijs weer?

We kunnen dus niet verwachten dat de prijzen van deze week het hele jaar zo laag zullen blijven. In de eerste helft van 2023 zullen we niet zulke hoge prijzen zien vergeleken met afgelopen zomer maar dat is alleen het gevolg van vraag en aanbod. Omdat de gasprijzen zo hoog waren leidt dat tot een grote vermindering van de vraag naar gas en daardoor daalt de prijs. Ook al ligt de prijs van gas per megawattuur nu rond de 80 euro, dit is nog steeds 4 keer zo veel vergeleken met de stabiele prijs voor gas die in 2021 werd gehanteerd. Het is nu afwachten tot de vraag voor gas weer stijgt waardoor de prijzen weer zullen stijgen.

Dit is ook het eerste jaar zonder het gas uit Rusland. Het gas, wat we ondanks de oorlog in Oekraïne, vorig jaar hebben opgeslagen zal dit jaar opraken. Dit betekent dat we gas ergens anders vandaan moeten halen om er voor te zorgen dat gas niet schaars wordt. Daarom zal Noors gas en vloeibaar aardgas (Ing) gebruikt gaan worden. Dit is nog niet zo gemakkelijk omdat deze gassen alleen door speciale havens in ontvangst kunnen worden genomen. Deze havens worden op het moment in hevig tempo gebouwd. Het is dus cruciaal dat de import capaciteit van deze grondstoffen zo snel mogelijk stijgt om iedereen van gas te kunnen voorzien.

Ondanks het prijsplafond dat begin dit jaar is gestart zal de prijs van energie nog steeds hoog zijn. Daarom kun je zelf mee helpen aan lagere energieprijzen.

Hoe zorg ik voor een lagere energierekening?

Energie wordt ieder jaar steeds goedkoper door zonnestroom installaties en windparken. Je eigen energie opwekken wordt alleen maar interessanter. Als steeds meer mensen er voor kiezen om zelf energie op te wekken zullen we minder snel in de problemen komen en met torenhoge prijzen te maken krijgen. Ook al zitten we in een energiecrisis. Door de verdergaande verduurzaming zou het kunnen zijn dat we komende zomer al te maken krijgen met negatieve stroomprijzen. Dat zou natuurlijk helemaal voordelig zijn!

Daarnaast is de BTW op zonnepanelen sinds 1 januari 0%. Dit betekent dat je geen BTW meer terug hoeft te vragen bij de Belastingdienst maar je meteen offerte ontvangt zonder 21% BTW.

In plaats van afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, gebruiken zonnepanelen de onuitputtelijke energiebron van de zon. Dit bespaart niet alleen op de energierekening, maar draagt ook bij aan het verminderen van de uitstoot van schadelijke CO2-emissies.

Wil je gratis en vrijblijvend een offerte op maat ontvangen zodat je direct kunt zien wat je gaat besparen? Vul dan via hier de dakscan in.

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

08 februari 2023

We verbruiken ieder jaar steeds meer stroom. Zo neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe en kiezen steeds meer mensen voor een warmte pomp. Tegelijkertijd wekken we met z’n alleen ook meer wind- en zonne-energie op. Maar omdat we zo veel elektriciteit gebruiken kan het volgens experts nog een enorme opgave worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Het is daarom belangrijk om als particulier slimmer om te gaan met jouw stroomverbruik.

Geen Salderingsregeling maar wel zonnepanelen kopen?

23 januari 2023

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de afschaffing van de bekende “salderingsregeling”. Deze regeling was ideaal voor zonnepanelen eigenaren. De salderingsregeling zorgde er voor dat het aantal zonnepanelen op daken de laatste jaren extreem zijn gegroeid in Nederland. Maar wat als de salderingsregeling wordt afgebouwd? Zijn zonnepanelen dan nog steeds interessant?

Heeft het prijsplafond van 2023 effect op eigenaren van zonnepanelen?

29 december 2022

In 2023 zal het prijsplafond op energie in werking gaan. Dit werd in september aangekondigd door de overheid. Omdat stroom en gas zo duur zijn geworden kunnen veel mensen hun energierekening niet meer betalen. Dit roept veel vragen op bij mensen die zelf energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen.  We leggen je in deze blog uit wat je moet weten over deze nieuwe regeling en waarom zonnepanelen nog steeds interessant zijn.


Overzicht