Vanaf 2023 geen BTW meer op zonnepanelen. Hoe zit dit?
Bongo Solar

Vanaf 2023 geen BTW meer op zonnepanelen. Hoe zit dit?

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen om het BTW- tarief op zonnepanelen (21%),  per 1 januari 2023 te wijzigen naar 0%. Dit roept bij veel mensen vragen op. Wat betaal ik als ik zonnepanelen koop in 2023? Wordt het goedkoper? En hoe zit het als ik zonnepanelen dit jaar aanschaf, maar ze volgend jaar pas betaal? De antwoorden op deze vragen lees je hieronder:

 Vanaf 2023 geen BTW meer op zonnepanelen. Hoe zit dit?

Update: Sinds 1 januari 2023 is het BTW-tarief gewijzigd naar 0%. De belangrijkste veranderingen en gevolgen lees je hier.

Waarop geldt het BTW tarief van 0%?

Als het BTW tarief in 2023 0% zal zijn dan geldt dit alleen voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Met (bij) een woning bedoeld de wet: ook de zonnepanelen die op een schuur en garage bij een woning, of zonnepanelen op een serre of aan- of uitbouw en vakantiewoning worden geplaatst. In de prijs van de levering en installatie van zonnepanelen zit ook: de aanleg van kabels, het montagemateriaal en de optimizers en omvormers. Ook als er aanpassingen moeten worden uitgevoerd aan de meterkast als je zonnepanelen aanschaft, dan zit dit bij de kosten van de installatie in.

Voor andere werkzaamheden zal het BTW tarief van 21% blijven gelden. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een warmte pomp. 

Let op! Als je een nieuwbouwwoning koopt met geïntegreerde zonnepanelen, dan blijft de BTW op deze zonnepanelen wel gelden.

Wat verandert er voor mij als de BTW op zonnepanelen 0% wordt?

Als je in 2023 zonnepanelen aanschaft en betaalt, betaal je dus geen BTW meer over de levering en installatie van je zonnepanelen. BTW terugvragen via een BTW-aangifte kan dus niet meer.

De Belastingdienst blijft je wel zien als BTW-ondernemer. Dat komt omdat je met jouw zonnepanelen energie levert aan de door jouw gekozen energiemaatschappij. Je hoef je niet  aan te melden als BTW-ondernemer als jouw jaaromzet onder 1800 euro zit. Dit geldt voor de meeste particulieren. Als je hier wel boven zit en je moet aanmelden, dan kan dit via deze pagina.

Niet goedkoper, wel handiger.

Als je in aanmerking komt met deze BTW (0%) regeling en je hebt de offerte van jouw zonnepanelen installatie in 2022 ontvangen, maar de installatie vindt plaats in 2023, dan ontvang je een factuur zonder BTW kosten. Dit betekent dus dat het bedrag op de factuur lager zal zijn dan de offerte die nog wel de 21% BTW mee rekende. De factuur datum bepaalt dus het BTW tarief. Het is niet goedkoper want voorheen kreeg je de BTW na een aantal maanden terug als je daar recht op had. Nu  betaal je het dus helemaal niet meer. Het is wel handiger want je hoeft niet te wachten tot je het geld van de Belastingdienst weer terug hebt gekregen en hoef je zelf ook geen moeite te doen om je BTW terug te vragen. Dat kon nog wel eens een gedoe zijn omdat alleen BTW werd terugbetaald indien de naam op de factuur gelijk was aan de naam die op het energiecontract vermeld stond. Het is dus niet meer nodig om op het laatste moment de offerte aan te passen of om het energiecontract op naam van je partner te zetten.

Als je dit jaar de factuur van jouw zonnepanelen installatie nog betaalt, dan wordt de BTW nog wel mee gerekend. Zorg er voor dat je de BTW op tijd terugvraagt zodat je de 21% van de kosten van jouw installatie gewoon terug krijgt.

Betaal je dit jaar nog jouw factuur? Lees hier meer over hoe je de BTW op jouw zonnestroom installatie terugvraagt.

Voordeel bij uitbreiding en vervanging

Voor iedereen die voor het eerst zonnepanelen aanschaft verandert er niet zoveel. Echter kan het voorkomen dat je extra zonnepanelen wilt gaan plaatsen om zo nog meer duurzame energie op te wekken.

Het kan ook zijn dat je al een wat oudere installatie hebt en het lucratief is om deze te vervangen door een moderne installatie. Omdat BTW-teruggave maar één maal was toegestaan, was BTW teruggave over de uitbreiding en de vernieuwde installatie niet mogelijk. Het BTW-0% tarief is dus ook in deze situatie voordelig.

Maar hoe zit het dan met ondernemers?

Als je als ondernemer zonnepanelen op je woning laat plaatsen dan geldt vanaf 1 januari 2023 ook het (0%)-tarief. Voor ondernemers die zonnepanelen wilden aanschaffen op hun woning was BTW teruggave niet mogelijk. Vanaf 1 januari hebben ondernemers dus dezelfde voordelen als niet-ondernemers.

Als je als ondernemer energie teruglevert aan je energiemaatschappij blijft dit een met BTW belaste activiteit. Dit geef je aan bij jouw BTW-aangifte.  

De datum van de facturatie is leidend!

Eigenlijk is het dus best wel simpel. In het kort:  Als je voor 1 januari 2023 jouw factuur van jouw zonnestroom installatie betaalt, dan betaal je nog 21% BTW, die je kunt terug vragen. Als je na 1 januari jouw factuur binnenkrijgt betaal je jouw installatie kosten zonder de 21% BTW ongeacht het installatie tijdstip.  

De conclusie: als de BTW van zonnepanelen afgaat zal er in de prijs niks veranderen maar je hoeft geen moeite meer te doen om de BTW terug te vragen. Dat scheelt tijd!

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht