Sneeuw op je panelen! Wat nu?

Sneeuw op je panelen! Wat nu?

De afgelopen weken hebben je panelen flink wat energie opgeleverd. Dan zit je natuurlijk niet op onverwachte sneeuwbuien te wachten. Toch ontkomen we er de komende dagen in een groot deel van Nederland niet aan. Dat betekent dus dat er sneeuw op je zonnepanelen blijft liggen. Wat moet je dan doen?

Sneeuw op je panelen! Wat nu?

Geen nood! Want als er sneeuw valt hangt er een dikke laag bewolking. Door de grijze lucht komt er nauwelijks zonlicht op je panelen en is de kans erg groot dat je weinig tot geen opbrengst van je zonnepanelen hebt.

Maar je wilt natuurlijk klaar zijn voor het voorjaarsweer. Dit kan een reden voor je zijn om de sneeuw van je zonnepanelen te willen verwijderen, maar is dit echt nodig?

De kans dat sneeuw die in het voorjaar valt lang op je zonnepanelen blijft liggen is klein. Door het snel stijgen van de temperaturen in het voorjaar verdwijnt de sneeuw snel! Zeker wanneer je zwarte zonnepanelen op jouw dak hebt liggen. De temperatuur van zwarte panelen stijgt bij een beetje zonneschijn namelijk sneller dan de buitentemperatuur.

Blijft er toch voor een langere tijd sneeuw op je zonnepanelen liggen? Dan kun je deze eventueel sneeuw vrij maken. Omdat zonnepanelen voorzien zijn van een speciale coating is het belangrijk dat je niet aan de slag gaat met een bezem en schoonmaakmiddelen. Dit kan de coating op de panelen beschadigen.

Wil je weten hoe je wel jouw panelen sneeuw vrij kunt maken?
Lees dan onze blog over het schoonmaken van je panelen.

Het kan zijn dat wanneer de panelen sneeuwvrij zijn, er net als op je ramen, vuil achterblijft. Om optimaal gebruik te maken van je zonnepanelen is het belangrijk dat de zonnepanelen in topconditie verkeren.
Lees hier hoe je jouw zonnepanelen in topconditie kunt houden.

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht