Verbouwingsplannen? Let dan op deze verduurzamingsverplichting!

Met de huidige huizenprijzen is verhuizen niet altijd aantrekkelijk of betaalbaar. Steeds vaker valt de keuze daarom op een verbouwing van de bestaande woning zodat deze weer aan de woonwens voldoet. In dat geval kun je te maken krijgen met nieuwe verduurzamingsrichtlijnen!

Verbouwingsplannen? Let dan op deze verduurzamingsverplichting!

Vanaf 1 februari geldt de nieuwe Europese regelgeving voor huiseigenaren dat er verplicht verduurzaamd moet worden bij een ingrijpende verbouwing. Staat er dus een verbouwing op de planning waarbij meer dan 25% van het pand wordt vernieuwd? Dan is het integreren van een duurzame manier om energie op te wekken verplicht.

Wanneer geldt de regelgeving?
Een verbouwing wordt als ingrijpend gezien, wanneer er meer dan 25% van de bouwschil wordt veranderd én de installatie voor ruimteverwarming of ruimteverkoeling (deels) vernieuwd, veranderd of vergroot wordt. De gebouwschil bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, de ramen, de kozijnen, de deuren en het dak. Het is met deze nieuwe regelgeving dus verplicht om bij een ingrijpende verbouwing, een minimumwaarde aan hernieuwbare energie te implementeren in de woning of het pand.

Hernieuwbare energie integreren.
Hernieuwbare energie wordt ook wel duurzame of groene energie genoemd. Deze energie is afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de installatie van zonnepanelen op de woning of het pand.

Om te bepalen wat de minimumwaarde aan hernieuwbare energie in uw situatie moet zijn om aan de verplichting te voldoen, vind je op de website van de rijksoverheid een handige rekentool. Klik hier om naar de rekentool te gaan. 

Zonnepanelen zijn een aantrekkelijke manier om aan de eis omtrent hernieuwbare energie te voldoen. Je voldoet aan de regels en bespaart direct op je energierekening! Met de huidige energieprijzen heb je een gemiddelde installatie al in 5 jaar terugverdiend.

Zonne-energie is daarmee aantrekkelijker dan ooit!

Zonnepanelen zijn dan ook een populaire manier om mee te verduurzamen en verschijnen op steeds meer daken van Nederlandse huishoudens. In 2021 had 27% van de Nederlandse huishoudens zonnepanelen en 26% een slimme meter. Beide werken hand in hand in het opwekken en functioneel gebruiken van duurzame energie.

Door zelf met je zonnepanelen schone energie op te wekken, ben je minder afhankelijk van bijvoorbeeld gas. Zo kan je elektrisch gaan koken, verwarmen met een warmtepomp of elektrisch gaan rijden. Daarmee ben je klaar voor de toekomst en kan je sneller dan je denkt ‘van het gas af’.

Heb je al zonnepanelen en ga je ingrijpend verbouwen? Vergeet dan niet deze zonnepanelen mee te nemen in de berekening voor hernieuwbare energie.

Zijn er subsidies mogelijk?
Om huishoudens te ondersteunen bij het verduurzamen, zijn er verschillende subsidiepotjes beschikbaar gemaakt. Zo is er het nationaal isolatieprogramma beschikbaar voor huiseigenaren om woningen beter te isoleren. Daarnaast is er ook een subsidie beschikbaar gekomen voor hybride warmtepompen. Bekijk de site van de overheid hier om te controleren of je in aanmerking komt voor subsidie.

Een subsidie voor zonnepanelen is er niet maar particulieren kunnen wel gebruikmaken van de btw-regeling. Hierbij kun je de volledige btw die over de zonnepanelen wordt betaald, terugvragen bij de Belastingdienst. Daarnaast stijgt de waarde van je huis direct zodra de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Dit komt doordat het huis stijgt op het energielabel

Uitzonderingen
Soms kan het zijn dat je als huiseigenaar onmogelijk kunt voldoen aan de nieuwe eisen. Bijvoorbeeld vanwege de monumentale status van je pand of de ligging. Uitzonderingen voor deze verplichte verduurzamingswet vind je hier


Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in jouw situatie?
Doe hier de dakscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen en zie binnen een minuut wat je gaat besparen!

 

Sneeuw als beste vriend van jouw zonnepanelen

11 maart 2023

Op verschillende plaatsen in Nederland viel er gisteren sneeuw, wat op de meeste plekken ook is blijven liggen. Het kan zijn dat je je nu afvraagt hoe jouw zonnepanelen presteren onder de sneeuw. En of deze schoongemaakt moeten worden. Het goede nieuws is dat sneeuw en zonnepanelen eigenlijk heel goed samen gaan! Je leest hier waarom:

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

08 februari 2023

We verbruiken ieder jaar steeds meer stroom. Zo neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe en kiezen steeds meer mensen voor een warmte pomp. Tegelijkertijd wekken we met z’n alleen ook meer wind- en zonne-energie op. Maar omdat we zo veel elektriciteit gebruiken kan het volgens experts nog een enorme opgave worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Het is daarom belangrijk om als particulier slimmer om te gaan met jouw stroomverbruik.

Geen Salderingsregeling maar wel zonnepanelen kopen?

23 januari 2023

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de afschaffing van de bekende “salderingsregeling”. Deze regeling was ideaal voor zonnepanelen eigenaren. De salderingsregeling zorgde er voor dat het aantal zonnepanelen op daken de laatste jaren extreem zijn gegroeid in Nederland. Maar wat als de salderingsregeling wordt afgebouwd? Zijn zonnepanelen dan nog steeds interessant?


Overzicht