Verbouwingsplannen? Let dan op deze verduurzamingsverplichting!

Met de huidige huizenprijzen is verhuizen niet altijd aantrekkelijk of betaalbaar. Steeds vaker valt de keuze daarom op een verbouwing van de bestaande woning zodat deze weer aan de woonwens voldoet. In dat geval kun je te maken krijgen met nieuwe verduurzamingsrichtlijnen!

Verbouwingsplannen? Let dan op deze verduurzamingsverplichting!

Vanaf 1 februari geldt de nieuwe Europese regelgeving voor huiseigenaren dat er verplicht verduurzaamd moet worden bij een ingrijpende verbouwing. Staat er dus een verbouwing op de planning waarbij meer dan 25% van het pand wordt vernieuwd? Dan is het integreren van een duurzame manier om energie op te wekken verplicht.

Wanneer geldt de regelgeving?
Een verbouwing wordt als ingrijpend gezien, wanneer er meer dan 25% van de bouwschil wordt veranderd én de installatie voor ruimteverwarming of ruimteverkoeling (deels) vernieuwd, veranderd of vergroot wordt. De gebouwschil bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, de ramen, de kozijnen, de deuren en het dak. Het is met deze nieuwe regelgeving dus verplicht om bij een ingrijpende verbouwing, een minimumwaarde aan hernieuwbare energie te implementeren in de woning of het pand.

Hernieuwbare energie integreren.
Hernieuwbare energie wordt ook wel duurzame of groene energie genoemd. Deze energie is afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de installatie van zonnepanelen op de woning of het pand.

Om te bepalen wat de minimumwaarde aan hernieuwbare energie in uw situatie moet zijn om aan de verplichting te voldoen, vind je op de website van de rijksoverheid een handige rekentool. Klik hier om naar de rekentool te gaan. 

Zonnepanelen zijn een aantrekkelijke manier om aan de eis omtrent hernieuwbare energie te voldoen. Je voldoet aan de regels en bespaart direct op je energierekening! Met de huidige energieprijzen heb je een gemiddelde installatie al in 5 jaar terugverdiend.

Zonne-energie is daarmee aantrekkelijker dan ooit!

Zonnepanelen zijn dan ook een populaire manier om mee te verduurzamen en verschijnen op steeds meer daken van Nederlandse huishoudens. In 2021 had 27% van de Nederlandse huishoudens zonnepanelen en 26% een slimme meter. Beide werken hand in hand in het opwekken en functioneel gebruiken van duurzame energie.

Door zelf met je zonnepanelen schone energie op te wekken, ben je minder afhankelijk van bijvoorbeeld gas. Zo kan je elektrisch gaan koken, verwarmen met een warmtepomp of elektrisch gaan rijden. Daarmee ben je klaar voor de toekomst en kan je sneller dan je denkt ‘van het gas af’.

Heb je al zonnepanelen en ga je ingrijpend verbouwen? Vergeet dan niet deze zonnepanelen mee te nemen in de berekening voor hernieuwbare energie.

Zijn er subsidies mogelijk?
Om huishoudens te ondersteunen bij het verduurzamen, zijn er verschillende subsidiepotjes beschikbaar gemaakt. Zo is er het nationaal isolatieprogramma beschikbaar voor huiseigenaren om woningen beter te isoleren. Daarnaast is er ook een subsidie beschikbaar gekomen voor hybride warmtepompen. Bekijk de site van de overheid hier om te controleren of je in aanmerking komt voor subsidie.

Een subsidie voor zonnepanelen is er niet maar particulieren kunnen wel gebruikmaken van de btw-regeling. Hierbij kun je de volledige btw die over de zonnepanelen wordt betaald, terugvragen bij de Belastingdienst. Daarnaast stijgt de waarde van je huis direct zodra de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Dit komt doordat het huis stijgt op het energielabel

Uitzonderingen
Soms kan het zijn dat je als huiseigenaar onmogelijk kunt voldoen aan de nieuwe eisen. Bijvoorbeeld vanwege de monumentale status van je pand of de ligging. Uitzonderingen voor deze verplichte verduurzamingswet vind je hier


Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in jouw situatie?
Doe hier de dakscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen en zie binnen een minuut wat je gaat besparen!

 

Maandelijks of jaarlijks Salderen, wat is het verschil?

09 november 2022

Huishoudens met zonnepanelen profiteren van hun panelen omdat er op hun installatie gemiddeld een terugverdientijd zit van 6 jaar. Je hebt minder last van een hoge stroomprijs in je energiecontract omdat je kunt salderen. Sommige energieleveranciers kiezen ervoor om niet meer per jaar, maar per maand te salderen. Wat is het verschil tussen de twee?

Helpen zonnepanelen ons de winter door?

12 oktober 2022

Energie experts verwachten dat de komende twee winters spannend worden in verband met alle gastekorten. Maar er zijn oplossingen om deze winters door te komen. Naast de windmolens op het land is er een razend snelle toename van zonnepanelen. Dit betekent dat de zon en de wind samen al over enkele jaren de belangrijkste elektriciteitsbron worden. Maar kunnen we met alleen Zonne energie ook de winter doorkomen?

Redt Nederland dankzij de groei in zonnepanelen de klimaatdoelen van 2030?

06 oktober 2022

Nederland is de koploper van zonnepanelen-energie. Momenteel telt ons land ruim anderhalf miljoen woningen met zonnepanelen, zegt Techniek Nederland. Dat betekent dat een op de vijf huizen, panelen op het dak heeft. In 2020 kwam 6,6 procent van alle stroom in Nederland  van zonnepanelen. Nu is dat al 9,6 procent volgens de gegevens van energieopwek.nl. Maar is deze aanhoudende groei in zonnepanelen genoeg om de klimaatdoelen van 2030 te halen?


Overzicht